11.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Michelle D. Milliman).
Recept mojej babičky na citrónový koláč je ideálny spôsob, ako si pripraviť rýchly dezert bez pečenia. Mimoriadne krémový, jemný a zároveň osviežujúci citrónový koláč vás svojou chuťou prenesie do sveta letných popoludní strávených v záhrade. Objavte recept na jedinečný babičkin citrónový koláč na leto, ktorý svojou chuťou poteší každého.

Foto: shutterstock/Michelle D. Milliman
Citrónový koláč na leto – prísady
Na prípravu citrónového koláča na leto potrebujete len niekoľko jednoduchých ingrediencií:
- 1 PL masla
- 100 g cukru
- 2 PL zemiakového škrobu
- 2 PL strúhanej citrónovej kôry
- 2 žĺtky
- 200 g sušienok
- 500 ml mlieka
- 80 ml čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- plátky citróna a lístky mäty na ozdobu
Ak chcete, môžete pridať niekoľko kvapiek vanilkového alebo mandľového extraktu a hotový koláč posypať strúhanou bielou čokoládou. Dobrou voľbou je aj pridanie obľúbeného džemu medzi vrstvy torty.
Ako pripravíte tento citrónový koláč?
- Začnite tým, že v hrnci uvaríte 350 ml mlieka s cukrom a citrónovou kôrou.
- Medzitým v samostatnej miske zmiešajte zvyšných 150 ml mlieka, citrónovú šťavu, zemiakový škrob a žĺtky, kým zmes nebude hladká.
- Keď mlieko začne vrieť, nalejte doň pripravenú zmes a za stáleho miešania miešajte, kým puding nezhustne (asi 2 – 3 minúty).
- Odstavte z ohňa, pridajte maslo, premiešajte a odložte mierne vychladnúť.
- Na dno formy s priemerom 20 cm položte prvú vrstvu sušienok.
- Na ňu natrieme časť ešte teplého citrónového krému a rovnomerne ho rozotrieme. Opakujte, kým nespotrebujete všetky prísady, pričom dbajte na to, aby bol krém poslednou vrstvou.
- Hotový koláč nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a potom ho dajte vychladiť do chladničky na minimálne 4 hodiny, najlepšie však na celú noc. Krém tak bude ešte zamatovejší a sušienky dokonale nasiaknu.
- Pred podávaním dezert ozdobte podľa fantázie. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Lenivý koláč poteší každého. Perfektný, keď sa Vám nechce stáť v kuchyni
Najčokoládovejší dezert, aký bol kedy vyrobený. Svieti ako najjasnejšia hviezda
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.