10.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Subbotina Anna)
Nadšení hubári si už môžu mädliť ruky a pripraviť sa na hľadanie skvelých exemplárov. V mnohých lokalitách sa už huby objavili v lesoch, avšak pri výprave za týmito darmi treba mať na pamäti, že niektoré exempláre môžu pripomínať známe hríby, pričom nimi nie sú, a je lepšie nechať ich tam, kde rastú. Ktoré huby si možno pomýliť s hríbmi?

Foto: shutterstock/Subbotina Anna
Hríb obyčajný je jednou z najobľúbenejších húb u nás – je chutný, hodí sa k mnohým jedlám a rastie v ihličnatých aj listnatých či zmiešaných lesoch. Zvyčajne sa objavujú od mája do novembra. V porovnaní s inými jedlými hubami je aj veľmi zdravý a vyznačuje sa vysokým obsahom bielkovín. Niekedy sa však zamieňa s inými druhmi, napríklad s Podhríbom žlčovým (tiež známy ako horkáč).
Kde najčastejšie rastie podhríb žlčový tzv. horkáč?
Ide o nejedlú hubu – nie je jedovatý, ale má veľmi horkú chuť, vďaka ktorej pokazí každý pokrm. Často sa mylne nazýva hríb satanský, ale to je iná huba, ktorá je jedovatá. Tzv. horkáč najčastejšie rastie v ihličnatých lesoch. Plodnice sa objavujú od mája do konca októbra a uprednostňuje kyslé pôdy, ale občas môže rásť aj na iných pôdach. Zvyčajne rastie na zemi, ale možno ho pozorovať aj na pňoch (hnijúcom dreve).

Foto: instagram/forage.fi
Ako ho rozpoznáte?
Najťažšie sa rozpoznávajú menšie huby, v tomto prípade je najjednoduchšie skontrolovať chuť odlomeného klobúka – stačí sa ho dotknúť jazykom, horká príchuť znamená, že ide o horkáč. Pri väčších exemplároch to ide aj bez „ochutnania“ huby. Staršie kúsky majú ružovkasté póry a sú oveľa menšie ako ušľachtilé hríby.
Taktiež má oveľa menšiu hrúbku stonky – zvyčajne meria od 2 do 4 cm, pričom hríb má od 1,5 do 10 cm. Jeho ružový ekvivalent môže dosahovať výšku až 14 cm, jeho klobúk má priemer až 13 cm. Farba klobúka sa pohybuje od svetlohnedej až po mäsovohnedú – často je svetlejšia ako u väčšiny jedlých hríbov. Vôňa nie je horká.

Foto: shutterstock/Maria Evseyeva
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Namiesto kupovania pestujte doma. Záhradkár vysvetľuje, ako pestovať huby
Čo sa dá urobiť, aby pečiarky pri smažení nesčerneli? Stačí jedna zmena
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.