10.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AhmetCelik).
Pri mrazení je potrebné pamätať na to, že napriek mnohým výhodám tejto metódy nie všetky produkty zvládnu extrémne nízke teploty. Výber správnych surovín je kľúčom k zachovaniu ich chuti, konzistencie a nutričnej hodnoty, a teda – k zdravej výžive.

Foto: shutterstock/AhmetCelik
Mrazenie sa už dlho považuje za jednu z najúčinnejších metód skladovania potravín. Tento proces umožňuje zachovať živiny bez potreby konzervačných látok a je tiež rýchly a lacný. Nie všetko je však vhodné na mrazenie. Mnohé produkty po rozmrazení strácajú svoju štruktúru a chuť a ich konzumácia môže viesť k zdravotným problémom. Ktoré z nich by mali zostať na zozname „nemrazených“?
Zelenina a ovocie plné vody
Výživoví odborníci sa zhodujú, že zelenina a ovocie s vysokým obsahom vody sa v mrazničke dobre nezvládajú. Dôvod? Počas mrazenia sa tvoria ľadové kryštáliky, ktoré trhajú bunkové membrány, čo vedie k strate konzistencie a pevnosti týchto produktov. Príklady? Uhorky, šalát, paradajky a reďkovky po rozmrazení ochabnú a sú vodnaté. Podobne reagujú aj ovocie ako melóny, melóny, citrusové plody a kivi.
Po rozmrazení sa takáto zelenina a ovocie môžu použiť v receptoch, kde textúra nie je dôležitá, napríklad v smoothies. Mrazenie neprospieva ani bylinám – bazalka a mäta stmavnú, stratia arómu a tymian stratí svoju jemnosť. Výnimkou sú kôpor a petržlenová vňať, ktoré sa lepšie skladujú. Cesnak naopak po rozmrazení nepríjemne zmäkne a zhorkne.
Mliečne výrobky
Zatiaľ čo mraznička môže byť spojencom pri skladovaní potravín, mliečne výrobky ako mlieko, smotana, jogurty a mäkké syry jednoznačne strácajú. Po rozmrazení sa oddelia a zmenia svoju štruktúru, čím sa ich konzistencia stane menej chutnou. To platí aj pre výrobky ako pudingy alebo krémové dezerty vrátane krémov na torty a majonézových omáčok, ktoré po rozmrazení už nie sú vhodné na použitie.
Situácia je trochu iná pri tvrdých syroch, ktoré sa po rozmrazení môžu stať krehkejšími. Pamätajte, že ak takýto syr pred zmrazením nastrúhate, bude po rozmrazení perfektný ako ingrediencia na jedlá.

Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael
Cestoviny a zemiaky
Škrobové výrobky, ako je ryža, cestoviny alebo zemiaky, sa po zmrazení zmenia na nepoznanie. Stanú sa kašovitými a stratia svoju pôvodnú konzistenciu. To isté platí aj pre hotové jedlá, ktoré ich obsahujú, ako sú polievky alebo casserole. V dôsledku toho môže zmrazovanie takýchto výrobkov viesť k stratám potravín aj času stráveného v kuchyni.
Sklenené fľaše v mrazničke sú zlý nápad
Zmrazovanie tekutín v sklenených fľašiach alebo plechovkách môže byť riskantné. Voda sa rozpína, čo môže spôsobiť prasknutie obalu a vážne poškodenie mrazničky. Platí to najmä pre sýtené nápoje, ktoré môžu pri zmrazení explodovať. Šťavy sa naopak môžu oddeliť a stratiť svoju konzistenciu.
Vajcia
Zmrazovanie surových vajec priamo v škrupinách je riskantné. Ľad ich môže prasknúť, preto je lepšie vajcia pred zmrazením rozbiť a žĺtok a bielok skladovať oddelene.
Čo sa týka vajec natvrdo, určite je lepšie ich nezmrazovať – po rozmrazení nadobudnú gumovú konzistenciu.
Nezmrazujte už rozmrazené výrobky. Hoci mrazenie spomaľuje pôsobenie mikroorganizmov, úplne ich nezničí. Po rozmrazení sa začnú množiť ešte rýchlejšie, čo môže viesť k otrave jedlom. Okrem toho mrazené a rozmrazené výrobky strácajú ďalšie nutričné a chuťové hodnoty. Výnimkou z tohto pravidla sú potraviny, ktoré boli tepelne upravené – po uvarení ich možno opäť zmraziť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nie nadarmo sa zaraďuje medzi superovocie. Má veľa vlákniny, podporuje dobrú funkciu srdca
Pijete kávu každý deň? Pridajte štipku tohto korenia. Zlepšíte nielen chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.