22.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ Pixel-Shot).
Je potrebné niekomu na Slovensku predstavovať pohánkové krúpy? Pravdepodobne nie, ale pohánka, obľúbená na Slovensku, robí divy na Ďalekom východe. Soba cha, nápoj na báze pohánky, má množstvo vlastností a šialenú chuť. Získala si kórejské aj japonské ženy, takže nastal čas, aby sa na ňu priaznivo pozreli aj Slovenky.

Foto: shutterstock/ Pixel-Shot
Soba cha: alebo pohánkový čaj
Pohánkový čaj nie je na Slovensku ešte taký populárny, ale samotné zrno je pravdepodobne každému dobre známe. Namiesto toho, aby sa používala ako alternatíva zemiakov na obed, možno z nej pripraviť nálev. Soba cha alebo pohánkový čaj je veľmi obľúbený v Japonsku a Kórei, ale vyrába sa z inej odrody obilia: teda z pohánky tatárskej, ktorá je v Ázii veľmi rozšírená.
Podobne ako jej slovenský bratranec, aj pohánka, z ktorej sa pripravuje pohánkový čaj, vykazuje množstvo vlastností. Okrem toho ponúka veľmi zaujímavú chuť, ktorá je pre niektorých kombináciou orechov spolu s jemným nádychom ovsených sušienok. Navyše by takáto už uvarená pohánka nemala skončiť v koši. Ak nálev vypijete, stále ho môžete použiť ako prílohu k mnohým jedlám.
Aké sú vlastnosti soba cha?
Už presne vieme, ako soba cha chutí, teraz je čas zistiť, aké sú vlastnosti pohánkového čaju. Čo všetko sa v ňom nachádza? V prvom rade je to prítomnosť vitamínov skupiny B, ktoré majú celostný účinok na organizmus, ale najväčšia zásluha sa mu pripisuje pri fungovaní kardiovaskulárneho a nervového systému. Nesmie chýbať ani vitamín E, takzvaný „vitamín mladosti“. Ten má zase vynikajúci vplyv na stav našej pokožky. Nielenže pitie soba cha pomôže znížiť zápal a regenerovať poškodenia, ale vďaka tejto látke je pokožka pružná a vrásky menej viditeľné.
Prečo piť soba cha? Tu je niekoľko dôvodov
Čo ďalšie sa nachádza v pohánkovom čaji? Je nielen zdrojom vitamínov, ktoré podporujú funkciu kľúčových orgánov, ale aj zásobárňou minerálov:
- Zinok – je kľúčový pre správnu imunitu,
- fosfor – podporuje mineralizáciu kostí a zubov,
- horčík – prospieva nervovému systému,
- draslík – zodpovedá za účinné fungovanie srdca,
- železo – jeho doplnenie posilňuje krv a zabraňuje anémii.

Foto: shutterstock/OKcamera
Pohánkový čaj: lepší ako obilný čaj
Ak ste ešte nemali možnosť vyskúšať pohánkový čaj, je čas to dohnať. Najlepšie sa pije ráno, ale v skutočnosti je vhodný akýkoľvek čas na vychutnanie si tohto nápoja. Soba cha môžete piť ako alternatívu čiernej kávy aj obilnej kávy.
Príprava:
Jednoducho zalejte malé množstvo horúcou vodou a zakryté lúhujte päť minút. Zaujímavosťou je, že po vypití nálevu by sa pohánka nemala vyhadzovať, pretože sa môže pridať do ovsených vločiek, müsli alebo domáceho pečiva.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.