21.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/FotoDuets).
Tmavooranžové žĺtka môžu obsahovať viac omega-3 mastných kyselín a vitamínov. Vedci odhaľujú, ako strava sliepok ovplyvňuje kvalitu vajec.

Foto: shutterstock.com/FotoDuets
Farba žĺtka skrýva viac než len estetiku. Tmavšie žĺtka signalizujú vyšší obsah cenných živín, čo súvisí so stravou a životnými podmienkami sliepok.
Intenzívna farba, vyššia výživová hodnota
Žĺtka s intenzívne oranžovým odtieňom pochádzajú od sliepok pasúcich sa na pasienkoch, ktoré konzumujú čerstvú trávu a rastliny bohaté na karotenoidy. Dietetička Vanessa Rissetto potvrdzuje, že takýto spôsob kŕmenia vedie k produkcii vajec s vyšším obsahom živín.
Výskumy v časopise „Journal of Food Science“ dokazujú, že tmavšie žĺtka obsahujú vyššie koncentrácie omega-3 kyselín a vitamínov.
Vajcia už nie sú strašiakom pre zdravie
Najnovšie výskumy vyvracajú mýtus, že vajcia zvyšujú hladinu cholesterolu. Môžu byť súčasťou každodenného jedálnička bez ujmy na zdraví, najmä pre deti a tehotné ženy. Pravidelná konzumácia vajec dokonca znižuje riziko srdcových chorôb či problémov so zrakom.

Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii
Nutričné bomby pre zdravie
Vajcia dodávajú organizmu vitamíny A, D, E, B12, železo, fosfor a selén. Podporujú energiu, nervový a imunitný systém. Nakoniec, nie je to len odtieň žĺtka, ale pravidelná konzumácia vajec, čo sa počíta ako prvok zdravého životného štýlu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Od čoho závisí farba vaječnej škrupiny? Biela alebo hnedá – ktorá je zdravšia?
Sú vajcia od šťastných sliepok lepšie? Vysvetľuje biotechnologička
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.