13.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina).
Milovníci mladej kapusty sa na ňu určite tešili. Keď však prišla, vyskytol sa aj problém. Niekedy totiž môže viesť k nadúvaniu a pocitu ťažoby. Je možné tomu zabrániť? Svoj tráviaci systém môžete skúsiť odľahčiť pridaním špecifického korenia do mladej kapusty.

Foto: shutterstock/Timolina
Konzumácia jedál s kapustou, ako aj hrachu, fazule, cibule, karfiolu alebo brokolice sa môže skončiť plynatosťou. Toto ochorenie vám okamžite vezme pôžitok z jedla a spôsobí nepríjemné pocity. Nie je však potrebné vylúčiť všetky tieto zložky z jedálnička (pokiaľ takéto odporúčanie nevydal odborník – lekár alebo dietológ). Tí, ktorí nemajú kontraindikácie na konzumáciu takýchto potravín, sa môžu pokúsiť pomôcť sebe a svojim črevám pridaním určitých korenín do jedál.
Ako pripraviť mladú kapustu, aby ste sa nenafúkli? Nalejte na tieto koreniny
Zamerajme sa na mladú kapustu, pretože je práve v sezóne a ľudia, ktorí ju majú veľmi radi, sú nepochybne zvedaví, ako si môžu poradiť s nepríjemným problémom. Nuž, ako nápomocná sa môže ukázať rasca. Považuje sa za jedno z najúčinnejších korenín, pokiaľ ide o zmiernenie plynatosti. Má uvoľňujúci účinok na hladké svalstvo v žalúdku a črevách. Zlepšuje tiež tráviace procesy tým, že stimuluje vylučovanie príslušných štiav. Okrem toho môže rasca poskytnúť úľavu pri zápche, pomôcť zmierniť bolesti brucha (vrátane menštruačných kŕčov) a zabrániť grganiu.
Ak nemáte radi rascu, môžete do mladej kapusty pridať iné korenie. Majoránka, bobkový list, saturejka, oregano, aníz a zázvor tiež minimalizujú žalúdočné ťažkosti po jedle z kapusty. Tieto majú podobný účinok na tráviaci systém ako rasca. Na druhej strane, jedlá s hrachom a fazuľou budú pre náš organizmus prijateľnejšie, ak do nich pridáme: majoránku, saturejku, kôpor, tymián, bazalku, šalviu alebo mätu.
Čo môžete robiť s mladou kapustou?
Možností je veľa. Ak hľadáte recept na rýchlu večeru s mladou kapustou, vyskúšať môžete aj recept na kapustovú polievku. Budete potrebovať cibuľu, slaninu a, samozrejme, cestoviny. Mladá kapustová polievka je klasika. Je ľahká, veľmi aromatická a rýchlo sa pripravuje. Môžete ju ľahko pripraviť z vývaru alebo akéhokoľvek bujónu. Nezabudnite, že mladá kapusta rýchlo mäkne, preto ju nevarte príliš dlho.

Foto: shutterstock/New Africa
Mladú kapustu môžete pridať aj do mletých mäsových guľôčok. Nakrájanú kapustu prihoďte do zmesi na mäso, premiešajte a osmažte. Budú šťavnaté, ľahké, aromatické a také chutné, že na klasické guľôčky zabudnete. Nezabudnite kapustu vopred nakrájať a jemne osoliť, aby zmäkla. Takto ju nemusíte dusiť. Nakoniec pridajte kôpor a korenie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Také šťavnaté mleté mäso ste ešte nikdy nevideli. Zabudnite na bravčové mäso a pridajte dve veci
Sezóna tejto zeleniny sa práve začína. Hoďte ju do rúry s korením a máte hotovú večeru.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.