11.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ivanna Pavliuk).
Ak si myslíte, že tradičný obyčajný jogurt, tvaroh a skyr sú to najlepšie, čo môžete v obchode nájsť, zrejme toho ešte o živote veľa neviete. Na trhoch nájdete aj ďalší veľký hit! Uľahčí Vám chudnutie, obsahuje množstvo cenných bielkovín pre vaše telo a vaše črevá sa vám za to poďakujú. Je to šialene chutný a krémový kvarg.

Foto: shutterstock/Ivanna Pavliuk
Stáva sa vám, že sa potulujete od regálu k regálu v oddelení s mliečnymi výrobkami v supermarkete, pretože vás už nudia obľúbené potraviny? Ak hľadáte zaujímavú alternatívu k skyru, tvarohu a prírodnému jogurtu, vyskúšajte tento škandinávsky hit.
Ak máte možnosť, vložte do košíka kvarg, o ktorom niektorí tvrdia, že je dokonca lepší ako oni. Jeho účinky na organizmus sú blahodarné, jeho chuť je šialená a využitie široké. Zoznam dôvodov, ktoré by vás mohli presvedčiť, aby ste po ňom siahli, je dlhý.
Čo je to kvarg a s čím ho jesť? Je dokonca zdravší ako skyra
Kvarg je vysokobielkovinový smotanový syr škandinávskeho typu, trochu podobný syru skyr – má podobný obsah kalórií a bielkovín, ale nie je taký kyslý a je trochu hustejší (z hľadiska štruktúry trochu pripomína homogenizovaný syr alebo grécky jogurt).
- Vyrába sa fermentáciou odstredeného mlieka pomocou baktérií mliečneho kvasenia Lactococcus. Existujú rôzne verzie tohto výrobku, napr. vanilkový aj obyčajný bez prídavných látok.
Ak si v obchode vyberiete prírodný kvarg bez akýchkoľvek prísad, ako je ovocie, arómy alebo cukor, bude mať pozitívny vplyv na váš organizmus.
- Syr výborne chutí s orechmi, müsli alebo slnečnicovými semienkami, ako aj s tekvicou alebo mandľami.
- Môžete ho tiež pridať do omelety alebo palaciniek alebo ho použiť ako náhradu majonézy, napr. do šalátov.
- Okrem iného ho môžete pridať aj do koláčov.
Prečo jesť kvarg? Vaše črevá sa vám poďakujú a vy rýchlejšie schudnete
Kvarg má nízky obsah kalórií (64 kalórií na 100 g), pričom poskytuje až 12 g bielkovín a je zdrojom cenných probiotických baktérií, ktoré podporujú organizmus.
- Má preto pozitívny vplyv na imunitu, kosti a svaly.
- Podporuje tiež črevnú mikroflóru a napomáha chudnutiu, a to aj preto, že neobsahuje takmer žiadny tuk a zasýti, čím znižuje riziko prejedania sa medzi jedlami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.