08.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marina Demidiuk).
Pravidelná konzumácia kuracieho mäsa môže zvyšovať riziko vzniku rakoviny tráviaceho traktu — varujú talianski vedci. Zvlášť muži by si mali dať pozor na množstvo a spôsob prípravy hydiny. Kuracie mäso je pritom na Slovensku jedným z najčastejšie konzumovaných druhov mäsa.

Foto: shutterstock/Marina Demidiuk
Ľudia, ktorí často jedia kuracie mäso, by mali zvážiť množstvo tohto mäsa vo svojom jedálničku. Nová štúdia odborníkov z Inštitútu gastroenterológie v nemocnici Saverio De Bellis v Taliansku naznačuje, že konzumácia viac ako 300 gramov kuracieho mäsa týždenne môže výrazne zvýšiť riziko úmrtia na rakovinu tráviaceho systému.
Ľudia, ktorí jedli takéto množstvo, mali o 27 % vyššie riziko cukrovky v porovnaní s tými, ktorí zjedli menej než 100 g týždenne.
Hydina je jedným z najobľúbenejších druhov mäsa predávaných a konzumovaných v našej krajine.
Ako bezpečne jesť kuracie mäso? Vedci majú jednu radu
Štúdie sa zúčastnilo 4 869 ľudí sledovaných takmer 19 rokov a jej výsledky boli publikované v časopise Nutrients. Výskumníci poznamenávajú, že dôležité nie je len množstvo konzumovanej hydiny, ale aj spôsob jej prípravy vrátane grilovania alebo dusenia.
Odborníci poukazujú na to, že dlhé varenie a vysoké teploty vedú k tvorbe heterocyklických amínov (HCA) a polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAH), ktoré môžu poškodiť DNA a podporovať rozvoj rakoviny.
Taliani zároveň neodporúčajú úplne vyradiť kuracie mäso z jedálnička, ale nabádajú na umiernenosť. Odporúčajú spestriť zdroje bielkovín napríklad o ryby a strukoviny, a dbať na spôsob prípravy jedál – vyhýbať sa vysokým teplotám a dlhému vareniu.
„Je dôležité dozvedieť sa viac o dlhodobých účinkoch tejto kategórie potravín, bieleho mäsa, ktoré je široko konzumované svetovou populáciou, ktorá ho možno mylne považuje za zdravé v absolútnom vyjadrení“
– uzavreli výskumníci.
Štúdia tiež zistila, že riziko vzniku rakoviny tráviaceho traktu bolo u mužov dvakrát vyššie ako u žien. Je zaujímavé, že ani u ľudí dodržiavajúcich stredomorskú stravu nebolo riziko nižšie, ak konzumovali väčšie množstvo mäsa, najmä hydiny.

Foto: shutterstock/Sirozy
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najlepší čas ísť spať, aby ste sa dostatočne vyspali. Okrem toho sa postaráte o svoje srdce
Nový recept na dlhovekosť. Vedci tvrdia, že jednoduché „expozície“ pomáhajú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.