6.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Diana Taliun).
Orechy sú veľmi žiadanou zložkou stravy. Sú totiž zdrojom prospešných mastných kyselín, mnohých minerálov a vitamínov. Hrsť orechov denne ako desiata pozitívne ovplyvní hladinu cholesterolu alebo zdravie mozgu. Dnes máme na dosah ruky rôzne druhy orechov, vrátane tých zo vzdialených častí sveta. Jedným z takýchto orechov je makadamový orech. Na pultoch supermarketov, podobne ako pri iných orechoch, nájdete aj oleje z nich získané. Prečo používať makadamové orechy? Ako funguje olej z makadamových orechov?

Foto: shutterstock/Diana Taliun
Makadamové orechy – čo sú to?
Makadamové orechy sú plody vždyzeleného stromu z čeľade makadamovníkovitých. Sú to jedny z najluxusnejších a najjedinečnejších orechov na svete, skutočná rarita. Majú jemnú maslovú chuť a krémovú konzistenciu, ktorú ovplyvňuje vysoký obsah zdravých tukov. Chutné vnútro sa skrýva pod mimoriadne tvrdou škrupinou, s ktorou si neporadí ani lúštiteľ orechov. Zo všetkých orechov na svete sa makadamové orechy rozlúsknu najťažšie. V obchode ich však dostanete aj bez tvrdej škrupiny.
Makadamové orechy – nutričné hodnoty
Makadamové orechy sú jedny z najoceňovanejších orechov na svete. Je to tak vďaka ich chuti, ako aj vďaka vysokej kvalite ich živín. Ktoré to sú?
Tieto orechy sa vyznačujú vysokým obsahom tuku. Sú jedným z najlepších zdrojov tukov spomedzi všetkých orechov. Tuky, ktoré sa v týchto orechoch nachádzajú, sú prevažne mononenasýtené (približne 80 %). Obsahujú aj špecifické druhy mononenasýtených mastných kyselín, ktoré nie sú ľahko dostupné v mnohých iných potravinách, a čo je dôležité, aj stopové množstvá polynenasýtených mastných kyselín. Makadamové orechy majú najvyššie množstvo kyseliny olejovej a kyseliny palmitoolejovej.
Makadamové orechy majú vysoký obsah vlákniny. Jedna hrsť z nich poskytuje dokonca viac ako 3,4 g vlákniny, ako aj viac ako 3 g bielkovín. Dodávajú aj železo, vápnik, horčík, mangán, meď, fosfor, selén, ako aj vitamíny – najmä vitamíny skupiny B a vitamín E.
Makadamové orechy sú samozrejme kalorický produkt. 100 g má viac ako 700 kcal. Pre mnohých ľudí je dôležitá informácia, že majú nízky glykemický index.
Makadamové orechy – prečo ich jesť?
Makadamové orechy sú produktom, ktorý sa rozhodne oplatí zaradiť do vášho jedálnička. Rovnako ako ostatné orechy, ak neexistujú žiadne kontraindikácie.

Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot
Makadamové orechy sú zdrojom antioxidantov. Podporujú organizmus v boji proti voľným radikálom a vďaka tomu môžu prispieť k zníženiu oxidačného stresu, čo vedie k zníženiu rizika mnohých ochorení, ako aj k spomaleniu prirodzeného procesu starnutia. Predpokladá sa, že zlúčeniny ako flavonoidy a tokotrienoly môžu okrem iného pomáhať v boji proti rakovinovým bunkám.
Konzumácia makadamových orechov pomáha znižovať zápal, vedie k zníženiu hladiny „zlého“ cholesterolu a zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu. Štúdie ukazujú, že zaradenie orechov do jedálnička znižuje riziko infarktu a mŕtvice.
Pravidelná konzumácia orechov vrátane makadamových orechov znižuje pravdepodobnosť vzniku metabolického syndrómu. Vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a nízke množstvo sacharidov vedie k nižšej postprandiálnej glykémii, keď sa orechy pridajú k jedlu bohatému na sacharidy. Okrem toho vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny môžu znížiť pocit hladu a podporiť pocit sýtosti.
Ako sa dajú použiť makadamové orechy?
Makadamové orechy sú univerzálnou zložkou – ich vlastnosti môžete využiť mnohými rôznymi spôsobmi. Sú hodnotným, aj keď kalorickým občerstvením. Možno ich pridať do pečiva, dezertov, slaných jedál a šalátov. Dajú sa použiť aj na výrobu masla, ktoré je skvelé do nátierok na chlieb a dezertov. Na trhu nájdete aj múku alebo nápoje vyrobené z makadamových orechov. Okrem toho sa z týchto orechov vyrába aj olej. Aké vlastnosti má?
Olej z makadamových orechov – vlastnosti
Olej z makadamových orechov sa často prirovnáva k olivovému oleju pre svoj vysoký obsah omega-9 mastných kyselín. Konzumácia kyseliny olejovej (a ďalších mononenasýtených mastných kyselín) môže priaznivo ovplyvniť hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak, ako aj zlepšiť funkciu ciev. Kyselina palmitoolejová je tiež dôležitou zložkou oleja a môže podporovať zdravie kardiovaskulárneho systému a metabolické funkcie.

Foto: shutterstock.com/Olena Rudo
Makadamiový olej je zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom. Patria medzi ne látky nazývané tokotrienoly, ktoré patria do „rodiny“ vitamínu E. Vitamín E a tokotrienoly môžu chrániť pred rakovinou a mnohými ďalšími zdravotnými problémami vrátane kardiovaskulárnych a neurologických ochorení.
Olej z makadamových orechov prospieva pokožke: chráni pred poškodením voľnými radikálmi, spomaľuje proces starnutia, hydratuje a vyživuje, podporuje regeneráciu, má protizápalové účinky. Okrem iného sa ho oplatí používať na suchú pokožku. Jeho používaním sa môže zlepšiť aj stav vlasov, ktoré sú vďaka nemu silnejšie, hydratovanejšie a plné lesku. Pravidelné používanie prináša najlepšie výsledky najmä pri suchých, poškodených alebo lámavých vlasoch.
Ako používať olej z makadamových orechov?
Olej z makadamových orechov sa používa v kuchyni aj mimo nej. Na orechový olej má pomerne vysoký bod dymivosti. Väčšinu svojich vlastností si zachováva aj pri konzumácii za studena. Pokiaľ ide o vlastnosti, najlepšou voľbou je nerafinovaný makadamový olej.
Potravinársky olej z makadamových orechov má jemne orieškovú chuť a vôňu. Je ideálny do šalátov a dresingov, šalátov, dezertov a dokonca aj do zmrzliny. Po tepelnej úprave ním možno poliať pokrmy a môže sa použiť aj ako prísada do kaší, jogurtov, smoothies alebo na sendviče, aby obohatil stravu o zdravé tuky.
Makadamové orechy – na čo si dať pozor?
Podobne ako iné druhy orechov, aj makadamové orechy môžu vyvolať alergické reakcie, a preto by ich nemali konzumovať ľudia, ktorí sú na ne alergickí. Alergici by sa mali vyhýbať aj oleju, ktorý sa z nich získava.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cholesterol nemá šancu! Sú lepšie ako vlašské orechy. Stačí hrsť denne
Odborník na výživu z Kalifornie má 102 rokov. Odhaľuje sedem pravidiel zdravého života
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.