06.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JS MPM).
Ziziphus, tiež známy ako unabi, jujube alebo čínska datľa, je malý ovocný strom pôvodom zo severnej Číny a východnej Ázie. Tento strom je na Slovensku málo známy, ale v iných častiach sveta boli jeho prospešné vlastnosti známe už pred mnohými storočiami. Plody ziziphusu sa široko používajú v medicíne aj vo varení. Čo je na jujube také užitočné a čo sa dá z jej lahodných plodov pripraviť?

Foto: shutterstock/JS MPM
Jujuba Ziziphus – starobylý strom s cenným ovocím
Jujuba Ziziphus je ovocná a liečivá rastlina, ktorá môže byť užitočným doplnkom stravy a prírodným prostriedkom na udržanie zdravia.
Tento starobylý strom sa nachádza v Číne, Japonsku a Indii, ako aj v južnej Európe, v Chorvátsku, Taliansku a Bulharsku.
Plody jujube majú cenné vlastnosti v surovej aj sušenej forme. Nazývajú sa čínske datle. V skutočnosti existuje skutočná podobnosť, a to ako vo vzhľade, tak aj v chuti. Plody tohto jedinečného stromu sú malé, oválneho tvaru, s tenkou šupkou, ktorej farba sa pohybuje od červenohnedej po tmavo fialovú. Dužina plodu je biela, chrumkavá a sladkej chuti, pripomínajúca datle. Mimochodom, jujubu pred konzumáciou netreba šúpať. Plody jujube sa môžu jesť rovnako ako naše domáce slivky.
Jujuba Ziziphus je cenený nielen pre svoje lahodné plody, ale aj pre svoje početné prospešné vlastnosti:
- Bohatý na vitamíny a minerály – obsahuje vitamín C (až do 900 mg%), vitamíny skupiny B, A, E, kyselinu listovú, draslík, vápnik, horčík, železo, fosfor a jód.
- Zdroj antioxidantov – flavonoidy a karotenoidy chránia bunky pred oxidačným stresom, spomaľujú starnutie a predchádzajú chorobám.
- Podpora kardiovaskulárneho systému – draslík a ďalšie látky pomáhajú regulovať tlak, posilňujú cievy a zlepšujú krvný obeh.
- Upokojujúce účinky – znižuje nervové napätie, podporuje kvalitný spánok, zmierňuje úzkosť.
- Podpora trávenia – pektíny a vláknina zlepšujú činnosť čriev a môžu mať mierne preháňavý účinok.
- Podpora pamäti – môže znižovať riziko neurodegeneratívnych ochorení ako Alzheimerova choroba.
- Posilnenie imunity – vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov pomáha v boji proti infekciám.
- Zdravšia pokožka a vlasy – olej zo semien ziziphusu sa využíva aj v kozmetike.

Foto: shutterstock/WenPhoto
Čo sa dá pripraviť z plodov jujube?
Plody jujube sa konzumujú čerstvé, sušené alebo nakladané. Môžu sa jesť po kúskoch, surové – ako naše slivky alebo jablká. Sušené plody jujube si môžete ľahko kúpiť online a skvele sa hodia k ovseným vločkám, jogurtu a granole.
Dužina zrelých plodov sa pridáva do cesta na pečenie chleba a koláčov. Jujube sa používa na výrobu kompótov, zaváranín, džemov, sirupov a kandizovaného ovocia. Plody jujube sa tiež často používajú na prípravu rôznych tinktúr a likérov. V ázijských krajinách sa používajú aj na výrobu dezertov.
V niektorých oblastiach Ázie sa jujube pridáva do mäsových jedál alebo dusí so zeleninou, aby sa dodala sladká chuť. Nakladanú jujubu možno však konzumovať aj ako pikantné občerstvenie. Šťava z jujuby sa niekedy používa ako prírodné sladidlo v rôznych jedlách.

Foto: shutterstock/ZCOOL HelloRF
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pred spaním si dajte pod vankúš cesnak. Možno sa budete smiať, ale nebudete to ľutovať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.