Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Krehké pečivo bude perfektné. Stačí si zapamätať toto pravidlo

24.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RayParn). Na našich stoloch sa často objavuje krehké pečivo. Je nielen chutné a voňavé, ale jeho pečenie je triviálne. Sú však chvíle, keď sa...

24.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RayParn).

Na našich stoloch sa často objavuje krehké pečivo. Je nielen chutné a voňavé, ale jeho pečenie je triviálne. Sú však chvíle, keď sa krehké cesto lepí a chutí ako buchta. Dbajte na jedno pravidlo a tieto chyby nerobte. Vaše pečenie poteší každého.

Krehké pečivo bude perfektné. Stačí si zapamätať toto pravidlo.
Foto: shutterstock/RayParn

Krehké cesto je základom mnohých druhov pečiva. Slúži nám aj ako základ koláčov, sušienok alebo napríklad jablkových koláčov“. V ideálnom svete by nemalo byť lepkavé. Ako tento efekt dosiahnuť?

Dokonalé krehké cesto? Jedno pravidlo

Ak sa vám niekedy stalo, že ste namiesto krehkého koláča mali drobivý jablkový koláč, pravdepodobne robíte chybu v príprave.

@sweetandsavorybyshinee

If the recipe calls for room temperature butter, it’s important to use room temperature butter. It’s crucial because it affects the final result. For example, cookies will spread too much if the butter was too soft. 3 signs of room temp butter: 1. It’s cool to touch. 2. It dents with resistance. 3. It shouldn’t be shiny and greasy. #bakingtip #butter101 #bakingwithbutter #roomtemperaturebutter

♬ original sound – Sweet & Savory
  • Dôležitým pravidlom pri príprave krehkého cesta je aj teplota masla, ktoré by malo byť studené. Snažte sa pripraviť zmes veľmi rýchlo, aby sa nedostala na vyššiu teplotu. Od toho potom závisí konečný výsledok.
  • Častou chybou pri miesení krehkého cesta je aj príliš dlhé miesenie. To, čo je dobré na pizzu alebo kysnuté cesto, nebude fungovať na krehké cesto. Príliš dlhé miesenie spôsobuje, že sa v múke vyvíja lepok. Cesto je potom gumové.

Najčastejšie chyby pri miesení krehkého cesta

Toto pečenie je síce jednoduché, ale nie je pre netrpezlivých.

  • Častou chybou pri miesení krehkého cesta je príliš skoré pridanie vody alebo vajca. Dôležité je najskôr spojiť sypké prísady a tuk. Tekuté prísady pridajte doslova na poslednú chvíľu.
  • Ďalšou chybou pri príprave krehkého cesta je pridanie príliš veľkého množstva vody. Často to robíme tak, že prísady pridávame „od oka“. Počas pečenia sa voda nestihne odpariť a náš koláč je vlhký.

Recept na dokonalé krehké pečivo

Recept na dokonalé krehké pečivo je veľmi jednoduchý a nezaberie príliš veľa času.

Takéto pečivo sa môže stať základom mnohých ďalších koláčov, ale je výborné aj samostatne.
Foto: shutterstock/Herceg Andras

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g studeného masla
  • 1 žĺtok
  • 50 g práškového cukru (na sladké pečivo) alebo štipka soli (na slané pečivo)
  • 2-3 PL studenej vody (nepovinné, ak je cesto príliš suché)

Príprava:

  1. Maslo narežte – studené maslo nakrájame na malé kúsky a potom rýchlo zmiešame s múkou (najlepšie prstami alebo varechou, aby sme maslo nezahriali).
  2. Pridajte potom práškový cukor (alebo soľ, ak robíme slanú verziu) a aj žĺtok.
  3. Vymieste cesto – rýchlo vymieste prísady do hladkej hmoty. Ak sa cesto drobí, pridajte aj lyžicu studenej vody.
  4. Cesto potom zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 30 až 60 minút do chladničky.
  5. Cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej doske.
  6. Pečte pri teplote 180 °C 15 až 20 minút (v závislosti od hrúbky cesta). Aby sa cesto nenadulo, pred pečením ho popichajte vidličkou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Dodržiavam pravidlo 3:2:1 a krehké cesto vyjde vždy perfektne

Ako si doma pripravíte šišky? Najlepšie podľa receptu, ktorý sa dedí z generácie na generáciu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Grécky Karibik je hit, ale Slováci to nevedia. Sú tam božské pláže a vôbec žiadne davy

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/leoks). Vedeli ste, že v Európe existuje miesto s božskými piesočnatými plážami a priezračnou azúrovou vodou ako v exotickom…

Ročná hladovka ich nerozhádže. Po takej hostine švehly zmiznú

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jakub Sulko). Švehly obyčajné, známe aj ako rybenky, žijú približne štyri roky a dokonca ani ročná hladovka ich príliš…

Ako skladovať med? Včelárka vysvetľuje raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/almo Creative). Med nemá dátum spotreby, no jeho kvalita závisí od správneho skladovania. Odborníčka prezrádza, ako zabrániť kryštalizácii a…

Namiesto vyhadzovania, pokrčte a pretrite rošt. Bleskovo odstránite zaschnutý tuk a spálené zvyšky

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mouse family). Grilovanie je radosť, ale čistenie roštu po ňom už menej. Vyskúšajte tieto jednoduché triky, ktoré vám ušetria…

100 g bielkovín každý deň – je to veľa alebo málo? Zistite, čo sa stane s vaším telom po takom množstve

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lee Charlie). Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo sa stane s vaším telom, ak mu dodáte poriadnu porciu…

Auto Trendy

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov