Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Čo môžete urobiť, aby vývar neskysol? Ak zabudnete na jednu vec, pokazí sa už na druhý deň

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar) Vývar je náš národný sviatok a zlatistá, aromatická polievka sa na našich stoloch objavuje v nedeľu, počas sviatkov a rôznych osláv alebo kedykoľvek...

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar)

Vývar je náš národný sviatok a zlatistá, aromatická polievka sa na našich stoloch objavuje v nedeľu, počas sviatkov a rôznych osláv alebo kedykoľvek na ňu dostaneme chuť. Žiaľ, môže sa stať, že keď vývar varíme dva alebo viac dní, skvasí a polovica hrnca skončí v koši a v umývadle. Nemusí to tak byť. Dnes vám povieme, čo robiť, aby vývar nekysol a bol chutný až päť dní po uvarení.

Čo môžete urobiť, aby vývar neskysol? Ak zabudnete na jednu vec, pokazí sa už na druhý deň.
Foto: shutterstock/ungvar

Kto z nás nemá rád vývar? Už len pri vyslovení slova „vývar“ sa nám zbiehajú slinky a praskajú nám žalúdky. Vývar je našou národnou pýchou a napriek všetkému nie je najjednoduchším pokrmom v kánone poľskej kuchyne. Môže byť náročný, ale to mu len pridáva na jedinečnosti. Ide hlavne o prídavky do vývaru, presnejšie o hlavné ingrediencie. Každý vývar je iný, a to je jednoznačná výhoda tohto jedla. Základom je však mäso a správna skladba zeleniny. A to dodáva chuť, ale zároveň môže spôsobiť, že sa vývar rýchlejšie pokazí.

Čo by ste mali urobiť, aby vývar neskysol? Nezabudnite to urobiť po varení

V našej rodinnej domácnosti sa žiadne zápražky nerobia – vývar sa varí v obrovskom hrnci. Je v ňom veľa mäsa, veľa zeleniny a korenia. A zvyčajne ho jeme naozaj dlho – vystačí na štyri dni pre päťčlennú rodinu. Presne však vieme, čo robiť, aby lahodný domáci vývar chutil skvelo ešte niekoľko dní. Nie každý na to pamätá a pritom stačí urobiť jednu vec hneď po uvarení. Ide o cedenie.

Čo by ste mali urobiť, aby vývar neskysol? Nezabudnite to urobiť po varení.
Foto: Pixabay/guvo59

Ak vo vývare zostane mäso, zelenina vrátane cibule alebo cesnaku, zomrel v topánkach. Kyselina v cibuli vývar rýchlo prekyslí, mäso ju prevezme a začne sa kaziť. Preto by ste mali všetko scediť a odložiť do iných nádob, ak máte radi varené mäso alebo mrkvu. Celá vývarová veľkosť vydrží lepšie v chladničke v dózach na potraviny ako vo vývare. A vývar vám za to poďakuje a domácnosť vám poďakuje ešte viac.

Recept na klasický vývar. Presne ako od babičky

Ingrediencie:

  • Približne 1 kg hovädzieho mäsa s kosťou,
  • 3 kuracie štvrte,
  • polovica kačacieho tela,
  • 1 morčací krk,
  • 4 mrkvy,
  • 2 petržlenové vňate,
  • kúsok zeleru,
  • 1 pór,
  • 2 cibule,
  • soľ, korenie, nové korenie, bobkový list, kúsok zázvoru (nepovinné),
  • lyžica ľahkej sójovej omáčky,
  • niekoľko listov talianskej kapusty (nepovinné).
Recept na klasický vývar. Presne ako od babičky.
Foto: shutterstock.com/beats1

Klasický vývar – ako ho pripraviť:

Vývar začnite variť pred poludním alebo ráno, aby do večera úplne vychladol. Je to dôležité, inak sa môže rýchlejšie pokaziť. Na dno hrnca vložte mäso – je dobré ho predtým opláchnuť. Potom ho zalejte studenou vodou a na miernom ohni priveďte do varu.

Keď sa vytvoria rezance, vyberte ich a pridajte niekoľko bobkových listov a niekoľko guľôčok nového korenia. Pokračujte vo varení, kým mäso nezačne mäknúť – to platí hlavne pre kuracie mäso, pretože hovädzie mäso počas varenia aj tak zmäkne.

@pepanemrava

Silný kuřecí vývar. Vývar je u mne většinou co dům dal a u kuřecího to s kořením opravdu moc nepřeháním. Většinou ho zdělám hned a tak jsem k obědu dělal kuřecí polévku se strouháním a zítra budu dělat kuře na paprice. Pokud chcete na polévku recept, dejte vědět😉🙏 1 kg kuřecích skeletů 2 kuřecí stehna, nebo půlka kuřete 6 kuřecích křídel 1 větší cibule 3 mrkve 2 petržele ½ celeru ½ pórek ½ paličky česneku 8 kuliček nového koření 10 kuliček celého pepře 3 bobkové listy pár stonků petrželky Kuřecí skelety, stehna a křídla dáme na plech, přidáme cibuli rozkrojenou na polovinu, česnek, důkladně umytou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a dáme péct do trouby na 200 st asi 50 minut tak aby kuřecí stehna chytla zlatavou barvu. Z plechu následně přendáme vše do hrnce, petrželovou nať, bobkový list, celý pepř, nové koření, zalijeme studenou vodou, tak aby vše bylo ponořené (cca 4l) a vaříme bez míchání na mírném ohni minimálně 3 hodiny. Hotový vývar opatrně scedíme a buď dál využijeme a nebo můžeme zamrazit či zavařit. Dobrou chuť

♬ původní zvuk – Josef Nemrava

Pridajte očistenú a nakrájanú zeleninu (cibuľu predtým spáľte nad horákom), ako aj huby a vetvičky láskavca, ak ich použijete. Pokračujte vo varení na slabom plameni. Keď mäso a zelenina zmäknú, dochuťte ich soľou, korením a sójovou omáčkou. Pokračujte vo varení približne ďalších desať minút. Medzitým si uvarte obľúbené cestoviny.

Vývar podávajte veľmi horúci, najlepšie s kúskami mäsa a čerstvou petržlenovou vňaťou. Mierne vychladnutý vývar prepasírujte cez jemné sitko. Mäso a obľúbenú zeleninu odložte bokom a nechajte úplne vychladnúť. Potom ich vložte do nádob na potraviny a ohrievajte v postupných dávkach vývaru.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Môže pokojne nahradiť zemiaky, má málo kalórií a veľa vlákniny. Najlepšie pre seniorov a diabetikov

15.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergii Koval). Zemiaky v strave sú pomerne kontroverznou témou, na ktorú má mnoho ľudí svoj vlastný názor. Niektorí si…

Rozmixujem kuracie mäso a zmiešam s parmezánom. Za chvíľu mám kopu chrumkavých kúskov.

15.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ezume Images). Všetci dobre vieme, že z kuracieho mäsa sa dá pripraviť nespočetné množstvo lahodných pochúťok, a dnes sa…

Raňajky ako v parížskej kaviarni. Citrusová vôňa, zlatistá farba

15.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olga's captured moments). Pomarančové palacinky sú vynikajúcou a aromatickou variáciou klasických palaciniek. Vyznačujú sa jemným cestom s nádychom pomaranča…

Trhaný cesnakový chlieb – lahodná pochúťka. Príprava je hračka a z taniera zmizne v okamihu.

15.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marcianelsis). Trhaný cesnakový chlieb je skutočný kulinársky hit na domácich oslavách s priateľmi. Chutí dobre, vyzerá skvele a pripraví…

Polievka z pečených paprík. S týmito prísadami bude taká chutná, že jej nikto neodolá.

15.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cesarz). Slováci milujú polievky a môžeme sa pochváliť naozaj výnimočnými receptami. Niekedy však máme chuť podávať niečo iné ako…

Auto Trendy

Výkon vs. krútiaci moment: Ktorý parameter skutočne rozhoduje o sile auta?

15.6.2025 Redakcia Auto trendy - Mnohí vodiči si myslia, že výkon motora je všetko. Omyl! Krútiaci moment je to, čo skutočne cítiš za volantom ako "ťahanie" motora. Zatiaľ čo výkon…

Volkswagen varuje pred podvodníkmi: Tieto ojazdené autá nikdy nekupuj!

15.6.2025 Redakcia Auto trendy - Volkswagen vydal varovanie pre všetkých, ktorí chcú kúpiť ojazdené auto tejto značky. Podvodníci ponúkajú neexistujúce vozidlá na stránkach, ktoré dokonale napodobňujú oficiálne predajné kanály. Lákajú…

Toyota sa spája s Huawei a Xiaomi: Japonci konečne útočia na elektromobily!

15.6.2025 Redakcia Auto trendy - Toyota už nie je len o hybridoch! Japonský gigant uzavrel partnerstvo s technologickými velikánmi Huawei a Xiaomi, aby konečne naplno vstúpil do sveta elektrických áut.…

Európska polícia útočí na opitých vodičov: Týždeň masívnych kontrol začína v pondelok!

14.6.2025 Redakcia Auto trendy - Od 16. júna sa v celej Európskej únii rozbieha akcia s názvom "Alkohol a drogy", ktorú organizuje Európska organizácia cestnej polície ROADPOL. Celý nadchádzajúci týždeň…

Luxus minulosti: Stierače svetlometov a ich príbeh

15.6.2025 Redakcia Auto trendy - Stierače svetlometov kedysi patrili medzi symboly technického pokroku a luxusu. Dnes ich na nových autách takmer nevidíme, no v minulosti boli nevyhnutné najmä v náročných…

Svetové rekordy, o ktorých ste (možno) nepočuli

15.06.2025 | Redakcia Auto trendy . Svet je plný fascinujúcich faktov a rekordov, o ktorých mnohí z nás ani len netušia. Vedeli ste napríklad, že Francúzsko je najnavštevovanejšou krajinou sveta?…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov