Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Čo môžete urobiť, aby vývar neskysol? Ak zabudnete na jednu vec, pokazí sa už na druhý deň

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar) Vývar je náš národný sviatok a zlatistá, aromatická polievka sa na našich stoloch objavuje v nedeľu, počas sviatkov a rôznych osláv alebo kedykoľvek...

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar)

Vývar je náš národný sviatok a zlatistá, aromatická polievka sa na našich stoloch objavuje v nedeľu, počas sviatkov a rôznych osláv alebo kedykoľvek na ňu dostaneme chuť. Žiaľ, môže sa stať, že keď vývar varíme dva alebo viac dní, skvasí a polovica hrnca skončí v koši a v umývadle. Nemusí to tak byť. Dnes vám povieme, čo robiť, aby vývar nekysol a bol chutný až päť dní po uvarení.

Čo môžete urobiť, aby vývar neskysol? Ak zabudnete na jednu vec, pokazí sa už na druhý deň.
Foto: shutterstock/ungvar

Kto z nás nemá rád vývar? Už len pri vyslovení slova „vývar“ sa nám zbiehajú slinky a praskajú nám žalúdky. Vývar je našou národnou pýchou a napriek všetkému nie je najjednoduchším pokrmom v kánone poľskej kuchyne. Môže byť náročný, ale to mu len pridáva na jedinečnosti. Ide hlavne o prídavky do vývaru, presnejšie o hlavné ingrediencie. Každý vývar je iný, a to je jednoznačná výhoda tohto jedla. Základom je však mäso a správna skladba zeleniny. A to dodáva chuť, ale zároveň môže spôsobiť, že sa vývar rýchlejšie pokazí.

Čo by ste mali urobiť, aby vývar neskysol? Nezabudnite to urobiť po varení

V našej rodinnej domácnosti sa žiadne zápražky nerobia – vývar sa varí v obrovskom hrnci. Je v ňom veľa mäsa, veľa zeleniny a korenia. A zvyčajne ho jeme naozaj dlho – vystačí na štyri dni pre päťčlennú rodinu. Presne však vieme, čo robiť, aby lahodný domáci vývar chutil skvelo ešte niekoľko dní. Nie každý na to pamätá a pritom stačí urobiť jednu vec hneď po uvarení. Ide o cedenie.

Čo by ste mali urobiť, aby vývar neskysol? Nezabudnite to urobiť po varení.
Foto: Pixabay/guvo59

Ak vo vývare zostane mäso, zelenina vrátane cibule alebo cesnaku, zomrel v topánkach. Kyselina v cibuli vývar rýchlo prekyslí, mäso ju prevezme a začne sa kaziť. Preto by ste mali všetko scediť a odložiť do iných nádob, ak máte radi varené mäso alebo mrkvu. Celá vývarová veľkosť vydrží lepšie v chladničke v dózach na potraviny ako vo vývare. A vývar vám za to poďakuje a domácnosť vám poďakuje ešte viac.

Recept na klasický vývar. Presne ako od babičky

Ingrediencie:

  • Približne 1 kg hovädzieho mäsa s kosťou,
  • 3 kuracie štvrte,
  • polovica kačacieho tela,
  • 1 morčací krk,
  • 4 mrkvy,
  • 2 petržlenové vňate,
  • kúsok zeleru,
  • 1 pór,
  • 2 cibule,
  • soľ, korenie, nové korenie, bobkový list, kúsok zázvoru (nepovinné),
  • lyžica ľahkej sójovej omáčky,
  • niekoľko listov talianskej kapusty (nepovinné).
Recept na klasický vývar. Presne ako od babičky.
Foto: shutterstock.com/beats1

Klasický vývar – ako ho pripraviť:

Vývar začnite variť pred poludním alebo ráno, aby do večera úplne vychladol. Je to dôležité, inak sa môže rýchlejšie pokaziť. Na dno hrnca vložte mäso – je dobré ho predtým opláchnuť. Potom ho zalejte studenou vodou a na miernom ohni priveďte do varu.

Keď sa vytvoria rezance, vyberte ich a pridajte niekoľko bobkových listov a niekoľko guľôčok nového korenia. Pokračujte vo varení, kým mäso nezačne mäknúť – to platí hlavne pre kuracie mäso, pretože hovädzie mäso počas varenia aj tak zmäkne.

@pepanemrava

Silný kuřecí vývar. Vývar je u mne většinou co dům dal a u kuřecího to s kořením opravdu moc nepřeháním. Většinou ho zdělám hned a tak jsem k obědu dělal kuřecí polévku se strouháním a zítra budu dělat kuře na paprice. Pokud chcete na polévku recept, dejte vědět😉🙏 1 kg kuřecích skeletů 2 kuřecí stehna, nebo půlka kuřete 6 kuřecích křídel 1 větší cibule 3 mrkve 2 petržele ½ celeru ½ pórek ½ paličky česneku 8 kuliček nového koření 10 kuliček celého pepře 3 bobkové listy pár stonků petrželky Kuřecí skelety, stehna a křídla dáme na plech, přidáme cibuli rozkrojenou na polovinu, česnek, důkladně umytou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a dáme péct do trouby na 200 st asi 50 minut tak aby kuřecí stehna chytla zlatavou barvu. Z plechu následně přendáme vše do hrnce, petrželovou nať, bobkový list, celý pepř, nové koření, zalijeme studenou vodou, tak aby vše bylo ponořené (cca 4l) a vaříme bez míchání na mírném ohni minimálně 3 hodiny. Hotový vývar opatrně scedíme a buď dál využijeme a nebo můžeme zamrazit či zavařit. Dobrou chuť

♬ původní zvuk – Josef Nemrava

Pridajte očistenú a nakrájanú zeleninu (cibuľu predtým spáľte nad horákom), ako aj huby a vetvičky láskavca, ak ich použijete. Pokračujte vo varení na slabom plameni. Keď mäso a zelenina zmäknú, dochuťte ich soľou, korením a sójovou omáčkou. Pokračujte vo varení približne ďalších desať minút. Medzitým si uvarte obľúbené cestoviny.

Vývar podávajte veľmi horúci, najlepšie s kúskami mäsa a čerstvou petržlenovou vňaťou. Mierne vychladnutý vývar prepasírujte cez jemné sitko. Mäso a obľúbenú zeleninu odložte bokom a nechajte úplne vychladnúť. Potom ich vložte do nádob na potraviny a ohrievajte v postupných dávkach vývaru.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Recept priamo z Turecka. Je to pravdepodobne najchutnejší letný šalát.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alp Aksoy). Sladkokyslý, jemne pikantný, ideálne vlhký, chrumkavý, navyše veľmi zdravý a osviežujúci. Taký je práve turecký šalát gavurdagi,…

Najlepší syr, aký som kedy jedla. Jednoducho si ho pripravíte doma. Hodí sa na sendviče aj do cheesecaku.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Leila.hijazi). Labneh je syr, ktorý pochádza z Libanonu, ale konzumuje sa aj v iných krajinách Blízkeho východu a tiež…

Cesto „3 šálky“ zvládne upiec aj amatér. Upečte ho raz a recept si zapamätáte na celý život.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergii Koval). Nemáte kuchynskú váhu? Nevadí. Overený recept na jogurtový koláč vám umožní odmerať ingrediencie bežným pohárom. Je to…

Nakrájala som a namarínovala ako steak. Hostia neverili, čo som dala na gril.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto). Čo vegetariánskeho na grilovanie? Hostí môžete prekvapiť nielen klasickou zeleninou. Čoraz častejšie siahame po netradičných ingredienciách, ktoré na…

Pôsobia ako balzam na srdce a šťava čistí organizmus. Najlepšie ovocie pre seniorov

Čerešne. Ovocie, ktoré pripomína leto. Sladké, pevné a šťavnaté, potešia svojou chuťou a lákavým vzhľadom. Ich ďalšou výhodou je vysoká výživná hodnota a priaznivý vplyv…

Auto Trendy

Historická diskriminácia ľavákov a jej vplyv na modernú automobilovú bezpečnosť

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Historicky boli ľaváci diskriminovaní - v stredovekej Európe bolo ľaváctvo považované za znamenie diabla, v 18. a 19. storočí boli deti za používanie ľavej ruky fyzicky…

Múzeum nákladných automobilov Tatra v Kopřivnici: 80 vozidiel a Slovenská strela na jednom mieste

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Múzeum nákladných automobilov Tatra sa nachádza v Kopřivnici na juhozápadnom okraji areálu automobilky Tatra v priestoroch bývalej zliarne. Je zamerané na nákladné, vojenské a špeciálne automobily…

Muži vs. ženy: Kto je agresívnejší za volantom?

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Čo znamená byť zdvorilý na ceste? Po prvé byť vodičom predvídateľným, nie chaotickým a plným emócií. Po druhé dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Ale tým to…

Čierny prach na diskoch? Zistite, kedy sa treba obávať

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdový prach je častý jav na diskoch áut, ale málokto z vodičov presne rozumie, co znamená a kedy sa stáva problematickým. Objavuje sa ako jemný…

Mechanici odhaľujú pravdu: Výrobcovia áut sa proti nám sprisahali!

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Až 72 percent mechanikov nemá pochybnosti o tom, že výrobcovia automobilov im úmyselne sťažujú prácu pri novších vozidlách. Takéto údaje pochádzajú z prieskumu medzi majiteľmi…

Vulcan Point Island: Najkomplikovanejší geografický systém na Zemi

2.7.2025 Redakcia Auto trendy Viete o tomto ostrove, ktorý sa nachádza vnútri jazera, ktoré sa nachádza vnútri iného ostrova, ktorý je sám obklopený iným jazerom? Môže to znieť neuveriteľne, ale…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov