Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Do kysnutého cesta dávam tajnú prísadu. Môže stáť týždeň a stále bude vláčne

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna) Kysnutý koláč je skutočnou klasikou na dezert alebo sladké raňajky, ale má jednu nevýhodu – rýchlo sa vysuší. Našťastie existuje riešenie. Stačí...

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna)

Kysnutý koláč je skutočnou klasikou na dezert alebo sladké raňajky, ale má jednu nevýhodu – rýchlo sa vysuší. Našťastie existuje riešenie. Stačí pridať určitú ingredienciu a bude perfektný aj niekoľko dní. Čo môžete urobiť, aby ste si udržali vláčne kysnuté cesto?

Do kysnutého cesta dávam tajnú prísadu. Môže stáť týždeň a stále bude vláčne.
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Ideálne kysnuté cesto by malo byť nadýchané, dobre vykysnuté, primerane sladké a vláčne. Niekedy je však už po niekoľkých hodinách suché ako lupienok. Niekedy namiesto očakávaného upečeného výrobku vznikne buchta. Aby ste sa vyhli katastrofe, oplatí sa venovať pozornosť nielen správnemu mieseniu, ale aj tomu, aby ste cesto nechali v pokoji a teple vykysnúť. A aby cesto zostalo vlhké, pridajte trochu …. tvarohu.

Kysnuté cesto s tvarohom. Bude mäkké a vláčne

Tvaroh v cestíčku bude pôsobiť ako „zvlhčovač“, vďaka ktorému bude cesto mäkké a vlhké. Ani sa nebude drobiť a pri správnom skladovaní vydrží až týždeň. Kľúčom k úspechu je pridať tvaroh až po vykysnutí cesta. Pozornosť venujte aj vajíčkam. Mali by byť vyšľahané. Vďaka tomu zmes lepšie vykysne. Čo budete potrebovať? V tomto recepte okrem kvásku nebudete potrebovať žiadny cukor. Napriek tomu vyjde upečený výrobok dokonale sladký, je tiež menej tučný a s extra porciou bielkovín.

Tvaroh v cestíčku bude pôsobiť ako „zvlhčovač“, vďaka ktorému bude cesto mäkké a vlhké.
Foto: shutterstock/edchechine

Kvások:

  • 220 ml mlieka (1,5 %),
  • 34 g čerstvého droždia,
  • 2 lyžičky cukru,
  • 2 čajové lyžičky múky.

Cesto:

  • 500 g pšeničnej múky,
  • 200 g odstredeného tvarohu,
  • 80 g vanilkovej skyry,
  • vajce,
  • 100 g erytritolu.

Drobenka:

  • 50 g masla,
  • 50 g múky,
  • 50 g erytritolu.
V tomto recepte okrem kvásku nebudete potrebovať žiadny cukor. Napriek tomu vyjde upečený výrobok dokonale sladký.
Foto: shutterstock/immstudio

Čo môžete urobiť, aby ste udržali vlhkosť kysnutého cesta? Do stredu pridajte tvaroh

Na začiatok si pripravte tortovú formu s rozmermi 26 x 12 x 8 cm. Erytritol môžete pokojne nahradiť cukrom – pridajte ho o 1/3 menej, ako je uvedené v recepte. V hrnci zohrejte mlieko, kým nie je vlažné, ale nie horúce. Pridáme droždie rozdrobené v prstoch, cukor a múku. Premiešame a odložíme na teplé miesto na 10-15 minút, kým sa neobjaví pena.

Medzitým preosejeme múku a erythritol do veľkej misy. Pridáme skyr a rozšľahané vajce. Pridáme pripravený kvások a miesime cesto, kým nie je mäkké, pružné a nelepí sa na ruky. Môžete to urobiť v mise kuchynského robota. Uhnetené cesto prikryte utierkou a odložte na hodinu alebo dve kysnúť.

Čo môžete urobiť, aby ste udržali vlhkosť kysnutého cesta? Do stredu pridajte tvaroh.
Foto: shutterstock/A. Zhuravleva

Tvaroh roztlačte vidličkou. Vložte ho do vykysnutého cesta a premiešajte. Preneste do tortovej formy a nechajte niekoľko minút odležať. Predhrejte rúru na 170 stupňov. Medzitým si pripravíme drobenku. Posypte ňou cesto. Tortovú formu vložíme do rúry a pečieme približne 45 minút.

Ako skladujete kysnuté cesto? Vydrží až týždeň

Pripravené cesto, najmä s prísadami, je dobré zabaliť do fólie alebo ho vložiť do nádoby a uchovávať v chladničke. Čisté kysnuté cesto bez prísad možno tiež zabaliť do ľanovej alebo bavlnenej utierky a skladovať na chladnom mieste. Malo by vydržať štyri dni až týždeň. Nezabudnite však, že všetky prísady môžu tento čas skrátiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nudia vás sladké palacinky? Túto verziu si zamiluje celá rodina

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chiyacat). Palacinky sú častým hosťom na našich stoloch. Ak si ich však tentoraz chcete pripraviť trochu inak, a to…

Takto si umývajú vlasy japonské ženy. Urobte to isté a vaše vlasy budú žiariť, akoby ste práve navštívili salón.

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krystyna89). Ako často si máte umývať vlasy? Ukázalo sa, že vôbec nie je dôležitá kvantita, ale kvalita. V poslednom…

Nahrádza kávu a raňajky. Napite sa ráno a dodáte si energiu a množstvo vitamínov.

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/iPrach). Spomedzi mnohých variácií na tému kávy ste sa s týmto spôsobom jej prípravy pravdepodobne ešte nestretli. Tajomstvo spočíva…

Japonská manikúra dobýva salóny. Prirodzenosť je opäť v móde

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/adriaticfoto). Namiesto ďalšej vrstvy hybridu - perleťový lesk a starostlivosť z krajiny čerešňového kvetu. Japonské nechty sú novým must-have…

Nenápadné korenie so zázračnou mocou: Podpora trávenia je len jedným z jeho využití

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Michele Caldarisi. Tento bežný lístok, ktorý nájdete takmer v každej kuchyni, skrýva neuveriteľné liečivé vlastnosti. Bobkový list nie je…

Auto Trendy

Kombinácia cenovej dostupnosti a moderného dizajnu prichádza do Európy!

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska značka Leapmotor za podpory koncernu Stellantis rozširuje svoje pôsobenie v Európe a predstavuje svoju prvú elektrickú limuzínu, model B01. Tento cenovo dostupný elektromobil s…

Novinka v hybridných motoroch od Hyundai: Úspora paliva až o 45 %!

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Hyundai opäť prekonáva očakávania motoristov po celom svete. Nová generácia hybridných motorov ponúka nielen vyššiu efektivitu, ale aj špičkové technológie, ktoré menia pohľad na budúcnosť…

Trasúci sa brzdový pedál? Tento problém môže byť vážnejší, než si myslíte.

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdový pedál je jedným z najdôležitejších prvkov bezpečnosti na cestách. Ak cítite vibrácie či trasenie pri jej stlačení, môže to signalizovať vážny problém. V tomto…

Yamaha MT-09 PHEV: Novinka na dvoch kolesách?

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Motocykle už nie sú výhradne záležitosťou benzínových motorov alebo elektrickej budúcnosti. Yamaha prináša revolúciu a predstavuje hybridný motocykel MT-09 PHEV, ktorý kombinuje najlepšie vlastnosti spaľovacích…

Mazda má pripravený nový Wankel motor, brzdí ju však ešte jeden problém

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Fanúšikovia rotačných motorov môžu po rokoch snívania opäť zbystriť pozornosť. Mazda oznámila, že jej nový dvojrotorový Wankel motor je pripravený na sériovú výrobu a spĺňa…

Kamenný les siahajúci k nebesám: Príbeh Sagrady Familie

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si stavbu, na ktorej robotníci pracujú už 142 rokov a stále nie je hotová. Nie, nejde o diaľnicu D1, ale o najslávnejšiu nedokončenú katedrálu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov