Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Do kysnutého cesta dávam tajnú prísadu. Môže stáť týždeň a stále bude vláčne

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna) Kysnutý koláč je skutočnou klasikou na dezert alebo sladké raňajky, ale má jednu nevýhodu – rýchlo sa vysuší. Našťastie existuje riešenie. Stačí...

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna)

Kysnutý koláč je skutočnou klasikou na dezert alebo sladké raňajky, ale má jednu nevýhodu – rýchlo sa vysuší. Našťastie existuje riešenie. Stačí pridať určitú ingredienciu a bude perfektný aj niekoľko dní. Čo môžete urobiť, aby ste si udržali vláčne kysnuté cesto?

Do kysnutého cesta dávam tajnú prísadu. Môže stáť týždeň a stále bude vláčne.
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Ideálne kysnuté cesto by malo byť nadýchané, dobre vykysnuté, primerane sladké a vláčne. Niekedy je však už po niekoľkých hodinách suché ako lupienok. Niekedy namiesto očakávaného upečeného výrobku vznikne buchta. Aby ste sa vyhli katastrofe, oplatí sa venovať pozornosť nielen správnemu mieseniu, ale aj tomu, aby ste cesto nechali v pokoji a teple vykysnúť. A aby cesto zostalo vlhké, pridajte trochu …. tvarohu.

Kysnuté cesto s tvarohom. Bude mäkké a vláčne

Tvaroh v cestíčku bude pôsobiť ako „zvlhčovač“, vďaka ktorému bude cesto mäkké a vlhké. Ani sa nebude drobiť a pri správnom skladovaní vydrží až týždeň. Kľúčom k úspechu je pridať tvaroh až po vykysnutí cesta. Pozornosť venujte aj vajíčkam. Mali by byť vyšľahané. Vďaka tomu zmes lepšie vykysne. Čo budete potrebovať? V tomto recepte okrem kvásku nebudete potrebovať žiadny cukor. Napriek tomu vyjde upečený výrobok dokonale sladký, je tiež menej tučný a s extra porciou bielkovín.

Tvaroh v cestíčku bude pôsobiť ako „zvlhčovač“, vďaka ktorému bude cesto mäkké a vlhké.
Foto: shutterstock/edchechine

Kvások:

  • 220 ml mlieka (1,5 %),
  • 34 g čerstvého droždia,
  • 2 lyžičky cukru,
  • 2 čajové lyžičky múky.

Cesto:

  • 500 g pšeničnej múky,
  • 200 g odstredeného tvarohu,
  • 80 g vanilkovej skyry,
  • vajce,
  • 100 g erytritolu.

Drobenka:

  • 50 g masla,
  • 50 g múky,
  • 50 g erytritolu.
V tomto recepte okrem kvásku nebudete potrebovať žiadny cukor. Napriek tomu vyjde upečený výrobok dokonale sladký.
Foto: shutterstock/immstudio

Čo môžete urobiť, aby ste udržali vlhkosť kysnutého cesta? Do stredu pridajte tvaroh

Na začiatok si pripravte tortovú formu s rozmermi 26 x 12 x 8 cm. Erytritol môžete pokojne nahradiť cukrom – pridajte ho o 1/3 menej, ako je uvedené v recepte. V hrnci zohrejte mlieko, kým nie je vlažné, ale nie horúce. Pridáme droždie rozdrobené v prstoch, cukor a múku. Premiešame a odložíme na teplé miesto na 10-15 minút, kým sa neobjaví pena.

Medzitým preosejeme múku a erythritol do veľkej misy. Pridáme skyr a rozšľahané vajce. Pridáme pripravený kvások a miesime cesto, kým nie je mäkké, pružné a nelepí sa na ruky. Môžete to urobiť v mise kuchynského robota. Uhnetené cesto prikryte utierkou a odložte na hodinu alebo dve kysnúť.

Čo môžete urobiť, aby ste udržali vlhkosť kysnutého cesta? Do stredu pridajte tvaroh.
Foto: shutterstock/A. Zhuravleva

Tvaroh roztlačte vidličkou. Vložte ho do vykysnutého cesta a premiešajte. Preneste do tortovej formy a nechajte niekoľko minút odležať. Predhrejte rúru na 170 stupňov. Medzitým si pripravíme drobenku. Posypte ňou cesto. Tortovú formu vložíme do rúry a pečieme približne 45 minút.

Ako skladujete kysnuté cesto? Vydrží až týždeň

Pripravené cesto, najmä s prísadami, je dobré zabaliť do fólie alebo ho vložiť do nádoby a uchovávať v chladničke. Čisté kysnuté cesto bez prísad možno tiež zabaliť do ľanovej alebo bavlnenej utierky a skladovať na chladnom mieste. Malo by vydržať štyri dni až týždeň. Nezabudnite však, že všetky prísady môžu tento čas skrátiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Takto rýchlo skryjete odrasty. Návšteva kaderníka nebude potrebná

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/brlockwood). Chcete zakryť odrasty, ale nemáte čas navštíviť kaderníka? Možno chcete dať vlasom oddýchnuť od farby? Existuje mnoho spôsobov…

Recept priamo z Turecka. Je to pravdepodobne najchutnejší letný šalát.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alp Aksoy). Sladkokyslý, jemne pikantný, ideálne vlhký, chrumkavý, navyše veľmi zdravý a osviežujúci. Taký je práve turecký šalát gavurdagi,…

Je čas na dovolenku od klasiky. „Confetti nails“ sú hitom leta 2025. Sú ešte hypnotickejšie ako francúzska manikúra.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sergey kolesnikov). Nechty na leto v roku 2025 spája eleganciu s trochou šialenstva. Nejde o jednu farbu. Ide totiž…

Babičkin nápoj pre krásne vlasy, pleť a nechty. V ČSR ho pila pravidelne každá žena

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ZCOOL HelloRF). Tento nápoj je spôsobom, ako zlepšiť vzhľad vlasov, pokožky a nechtov. Tieto jednobunkové huby sú výborným zdrojom…

Čierna fazuľa a cícer podporujú boj proti chorobám. Srdce z toho bude mať úžitok

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/beats1). Odborníci na stravu a zdravie tvrdia, že šálka čiernej fazule alebo cíceru denne môže zrýchliť váš metabolizmus a…

Auto Trendy

Historická diskriminácia ľavákov a jej vplyv na modernú automobilovú bezpečnosť

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Historicky boli ľaváci diskriminovaní - v stredovekej Európe bolo ľaváctvo považované za znamenie diabla, v 18. a 19. storočí boli deti za používanie ľavej ruky fyzicky…

Múzeum nákladných automobilov Tatra v Kopřivnici: 80 vozidiel a Slovenská strela na jednom mieste

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Múzeum nákladných automobilov Tatra sa nachádza v Kopřivnici na juhozápadnom okraji areálu automobilky Tatra v priestoroch bývalej zliarne. Je zamerané na nákladné, vojenské a špeciálne automobily…

Muži vs. ženy: Kto je agresívnejší za volantom?

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Čo znamená byť zdvorilý na ceste? Po prvé byť vodičom predvídateľným, nie chaotickým a plným emócií. Po druhé dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Ale tým to…

Čierny prach na diskoch? Zistite, kedy sa treba obávať

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdový prach je častý jav na diskoch áut, ale málokto z vodičov presne rozumie, co znamená a kedy sa stáva problematickým. Objavuje sa ako jemný…

Mechanici odhaľujú pravdu: Výrobcovia áut sa proti nám sprisahali!

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Až 72 percent mechanikov nemá pochybnosti o tom, že výrobcovia automobilov im úmyselne sťažujú prácu pri novších vozidlách. Takéto údaje pochádzajú z prieskumu medzi majiteľmi…

Vulcan Point Island: Najkomplikovanejší geografický systém na Zemi

2.7.2025 Redakcia Auto trendy Viete o tomto ostrove, ktorý sa nachádza vnútri jazera, ktoré sa nachádza vnútri iného ostrova, ktorý je sám obklopený iným jazerom? Môže to znieť neuveriteľne, ale…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov