Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tajná ingrediencia do kysnutého cesta. Vykysne ako nikdy predtým

29.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Kysnuté cesto je klasikou našej kuchyne. Je jedinečné nielen svojou chuťou, ale aj jemnosťou a nadýchanou štruktúrou. Aj keď sa to môže...

29.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Kysnuté cesto je klasikou našej kuchyne. Je jedinečné nielen svojou chuťou, ale aj jemnosťou a nadýchanou štruktúrou. Aj keď sa to môže zdať zložité, existuje veľmi jednoduchý recept na kysnuté cesto, ktorý umožní úspech aj začiatočníkom v kuchyni. Určite ho vyskúšajte, výsledok vás prekvapí! Cesto vyjde vláčne, mäkké a neuveriteľne nadýchané.

Kysnuté cesto môže byť nadýchané a pružné, ale musíte použiť tieto metódy.
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Prísady na najjednoduchšie kysnuté cesto

Skôr ako sa pustíme do receptu, začnime zoznamom ingrediencií. Na prípravu kysnutého cesta budete potrebovať:

  • 500 g pšeničnej múky
  • 25 g čerstvého droždia (alebo 7 g instantného droždia)
  • 200 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • voliteľné: vanilka, citrónová kôra, sultánky

Mnoho ľudí sa dohaduje, koľko vajec pridať do kysnutého cesta. My si myslíme, že 2 sú ten správny počet, ktorý dodá cestu pružnosť a obohatí jeho chuť. Pre ešte jemnejšiu konzistenciu môžete pridať samotné žĺtko. S počtom vajec to nepreháňajte, pretože môžu cesto urobiť ťažkým.

Príprava kysnutého cesta

Krok 1: Príprava kvásku

Aby kysnuté cesto krásne vykyslo, najdôležitejšie je pripraviť správny kvások. Mlieko zohrejte na vlažnú teplotu (približne 30-35 °C) a rozpustite v ňom droždie spolu s lyžičkou cukru. Potom pridajte dve polievkové lyžice múky, všetko spolu premiešajte a nechajte na teplom mieste asi 10-15 minút, kým kvások nezačne kysnúť a bublať. To signalizuje, že droždie je aktívne a pripravené na prácu.

Krok 2: Hnetenie cesta

Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a kvások. Potom zašľahajte vajcia a pridajte rozpustené vychladnuté maslo. Dbajte na to, aby maslo nebolo príliš horúce, pretože by mohlo zničiť droždie. Cesto hnetieme, najlepšie ručne alebo pomocou kuchynského robota s hákom na miesenie, kým nie je hladké a pružné. To by malo trvať približne 10 minút. Cesto by malo byť mäkké, ale nemalo by sa lepiť na ruky. Ak je príliš suché, pridajte trochu viac mlieka.

@hellobakeph

Baking tip! 🤎 a dough cutter/scraper acts like an extension of your hand. it can shape and cut dough SO efficiently and neatly. I use it a lot for kneading, shaping, and post-baking cleanup. You don’t have to get the one in this basket—but a stainless steel one will last you forever 💛 #bakingtips #bakingphilippines #kneadingdough

♬ oh honey – 𝒦.

Krok 3: Tvarovanie cesta a druhé kysnutie

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyklopte ho na jemne pomúčenú dosku a jemne ho prehneťte, aby ste sa zbavili prebytočného vzduchu. Potom cesto vytvarujte do tvaru bochníka alebo ho vložte do formy podľa vlastného výberu (napr. forma na ovocný koláč). Prikryte a nechajte opäť kysnúť približne 30 – 40 minút.

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyklopte ho na jemne pomúčenú dosku a jemne ho prehneťte.
Foto: shutterstock.com/Natalya_Maisheva

Krok 4: Pečenie

Ako správne upiecť kysnuté cesto? Najlepšie je začať piecť v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Čas pečenia závisí od veľkosti cesta – zvyčajne trvá 35 až 45 minút. Na konci pečenia je dobré cesto skontrolovať pomocou tyčinky – ak vyjde suchá, cesto je hotové.

Aby sa kysnuté cesto na povrchu príliš nepripieklo, môžete ho približne po 20 minútach pečenia prikryť alobalom. Takto bude cesto rovnomerne prepečené a kôrka nebude príliš tvrdá.

Krok 4: Chladenie a podávanie

Po upečení je dobré vybrať kysnuté cesto z rúry a nechať ho vychladnúť na mriežke. Zabránite tak nadmernej vlhkosti pod cestom, ktorá by ho mohla urobiť gumeným. Najlepšie je počkať, kým úplne vychladne.

Čo robiť, aby bolo kysnuté cesto nadýchané a jemné?

Tajomstvo nadýchaného kysnutého cesta spočíva v trpezlivosti a správnych postupoch. Tu je niekoľko kľúčových tipov na prípravu ľahkého a jemného cesta:

  • Správne miesenie – kysnuté cesto sa musí dobre vymiesiť, aby sa lepok mohol rozvinúť a vytvoriť štruktúru, ktorá udrží vzduch. Príliš krátky čas hnetenia môže spôsobiť, že cesto nebude dostatočne pružné.
  • Trpezlivé kysnutie – cesto nechajte kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem, čo zvyčajne trvá približne 1 až 1,5 hodiny. Proces neurýchľujte napríklad tým, že cesto umiestnite vedľa príliš horúceho radiátora, pretože to môže viesť k nerovnomernému kysnutiu.
  • Teplo a vlhkosť – aby bolo kysnuté cesto dokonale jemné, snažte sa ho počas kysnutia udržiavať v teple. Misu môžete prikryť potravinovou fóliou alebo čistou utierkou, aby sa cesto nevysušilo.
@sweetlayerss_

Basic Brioche Dough I promised I would share and here it is, this is my go to brioche dough for sweet or savoury treats. I will be sharing soon some more videos on how you can use this dough ♡ Ingredients 1 envelope (2 1/4 tsp) active dry yeast 1 cup (240ml) milk, lukewarm 4 Tbsp sugar 3 3/4 cups (565g) plain flour 1 tsp salt 2 eggs, at room temperature 1 tsp vanilla 90g unsalted butter, at room temperature Method In a small bowl, combine the yeast, milk and 2 Tbsp of the sugar. Mix well, and leave to sit for 10-15 minutes, or until foamy. In the bowl of a stand mixer fitted with the dough hook, combine the flour, salt, and remaining 2 Tbsp sugar. Mix briefly to combine. Add the eggs, vanilla, and foamy yeast mixture to the bowl. Mix on low for 2-3 minutes, until the dough is starting to come together. Keep mixing it may look dry but it will come together in the next few steps. Increase the mixer speed to medium, and mix for another 10 minutes, until the dough is soft and smooth.  Reduce the mixer speed to low, and add the butter a little at a time, you may need to stop your mixer a few times to bring it together with a spatula. Once the butter is fully incorporated, increase the mixer speed to medium, and mix for a further 5 minutes, until the dough is very soft and smooth.  Transfer to an oiled bowl, and cover tightly with plastic wrap. Place in a warm spot until doubled in size, approximately 1 – 1 1/2 hours.  If making doughnuts roll out your dough and cut desired shape and then allow to rise for 30-40 minutes and then fry. For cinnamon rolls, roll out your dough and speed filling roll and cut rolls. Then place in a baking dish and allow to rise for 30-40 minutes before baking #fyp #dough #brioche #baking #dessert #food #foodporn #foodie #sydney

♬ After Hours (Instrumental Version) [Originally Performed by The Weeknd] – Elliot Van Coup

Čo pridať, aby bolo kysnuté cesto vláčne?

Nikto nemá rád suché kysnuté cesto, ale vieme, ako ho udržať vláčne.

  • Pridajte správne množstvo masla.
  • Namiesto vody použite mlieko do kvásku.
  • Pridajte navyše polievkovú lyžicu smotany alebo prírodného jogurtu. Toto je skvelý trik na dosiahnutie dokonalej štruktúry cesta.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Chlieb Naan – recept na lahodnú pochúťku priamo z ďalekej Ázie. Ako sa pripravuje?

Jablkovo-kefírové lievance ako od babičky – nenahraditeľné recepty z čias minulých


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto ovocie by mal konzumovať každý starší občan. Podporujú pamäť a imunitný systém

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/John_T). Toto málo známe ovocie si získava čoraz väčšie uznanie po celom svete pre svoje zdravotné vlastnosti. Z tohto…

Cestujete na sviatky? Poznajte svoje práva a získajte až 600 eur za meškanie letu!

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Focus Pix). Vianoce a Nový rok sú obdobím zvýšenej cestovnej horúčky. Či už sa chystáte navštíviť rodinu alebo letieť…

Namiesto hybridnej manikúry si vyberte túto. Nepoškodí vaše nechty

13.12.2024 Redalcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alex Oakenman). Hybridná alebo gélová manikúra sú pomerne obľúbené vďaka mnohým možnostiam úpravy nechtov a trvanlivosti zvoleného zdobenia. Časom…

Do kávy pridajte dve čajové lyžičky. Posilní váš metabolizmus a zmierni bolesti hlavy

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krzysztof Siwek). Aromatická káva s kvapkou osviežujúceho citrónu je kombinácia, ktorá vzbudzuje zvedavosť. História tejto zmesi siaha až do…

Zabudnite na kofeín: Tento prírodný stimul vás prekvapí

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vitezslav Vylicil). Káva je pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou dňa. Čo ak existuje alternatíva, ktorá vás povzbudí jemnejšie, no s…

Auto Trendy

Späť na výslnie: Renault 5 Turbo 3E oživuje ducha 80. rokov!

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Legenda sa vracia! Renault 5 Turbo, ktorý v 80. rokoch kraľoval rally tratiam, opäť žiari na automobilovej scéne. Tentoraz však v modernej, elektrickej verzii s…

Najlacnejšie dieselové autá na trhu: Objavte ich všetky!

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Dieselové motory boli kedysi neoddeliteľnou súčasťou každého automobilu, no v posledných rokoch čelia veľkej konkurencii zo strany benzínových, hybridných a elektrických vozidiel. Napriek tomu, pre…

Nové Suzuki Jimny: Páči sa nám v štýle Jeep Wrangler!

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Suzuki nám povedala, že jej SUV nebude elektrické. Tento dátum sme už poznali, no

Bitka s hrdzou: Ktoré autá prežijú najdlhšie?

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Klimatické podmienky, soľ na cestách a dlhé zimy – to všetko kladie vysoké nároky na odolnosť áut voči korózii. Švédi, ktorí dobre poznajú tvrdé podmienky,…

Honda 2025: Športová ikona Prelude a modernizovaný HR-V v plnej paráde!

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Honda pripravuje na rok 2025 veľké prekvapenia! Inovovaný crossover HR-V zaujme sviežim dizajnom a vylepšenou technológiou, zatiaľ čo návrat legendárneho modelu Prelude poteší fanúšikov športových…

Stabilita alebo brzdenie? Ako správne rozhodnúť o vašich pneumatikách.

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Máte dve lepšie pneumatiky a rozmýšľate, na ktorú nápravu ich nasadiť? Zdá sa to ako banálna otázka, no odpoveď nie je taká jednoduchá. Nesprávne rozhodnutie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov