2.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/congerdesign)
Niektoré rastliny používame v kuchyni ako doplnok k jedlám a nápojom. To je prípad obľúbenej mäty, ktorá je dostupná v supermarketoch. Prečo si ju však nevypestovať sami na svojom parapete? Stane sa krásnou dekoráciou kuchyne a bude vždy po ruke.

Foto: Pixabay/congerdesign
Vysaďte mätu teraz a užívajte si jej bohatú úrodu po celý rok bez toho, aby ste museli opustiť svoj domov. Táto rastlina sa pestuje veľmi ľahko, takže ju zvládne aj začínajúci záhradník. Pozrite si najdôležitejšie informácie o starostlivosti o mätu.
Pestovanie mäty – ako to urobiť správne?
Mätu možno získať zo semien aj z odrezkov. Odporúčajú sa skôr tie druhé, pretože na novom mieste zakorenia oveľa rýchlejšie.
- Na výsadbu tejto aromatickej bylinky potrebujeme pomerne veľký kvetináč s drenážnymi otvormi. Rastlina rýchlo rastie a drenáž zabezpečí odtok prebytočnej vody a zabráni hnilobe koreňov.
- Do takéhoto kvetináča treba nasypať zeminu a urobiť do nej otvor pomocou špachtle. Do nej nasypte niekoľko semien alebo do nej umiestnite sadenicu. Štandardne sa mäta po vysadení zalieva.
Ako pestovať mätu doma? Najdôležitejšie pravidlá
Mätu je najlepšie vysádzať na jar alebo na jeseň. Vtedy môžeme očakávať veľmi bohatú úrodu. Tú ovplyvňuje aj výber lokality. Rastlinu umiestnite na miesto s priemerným slnečným žiarením. Môže to byť ľahký súmrak. Príliš veľa slnečného svetla však spáli jej jemné listy.

Foto: shutterstock/Siriporn-88
Táto aromatická bylina bude dobre rásť, ak ju zasadíme do úrodnej pôdy s neutrálnym alebo mierne zásaditým pH. Musíme tiež zabezpečiť jej dostatočnú zálievku. Zalievajte ju pomerne často, počas horúčav dokonca denne.
Dávajte však pozor, aby ste rastlinu nepreliali, pretože jej korene začnú hniť. Aby mäta vyklíčila, je potrebné zabezpečiť teplotu 12 až 20 stupňov Celzia. Potom nezabudnite pravidelne strihať. Tým podporíte rast nových výhonkov rastliny.

Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova
Ako používate mätu v kuchyni?
V kuchyni môžeme používať čerstvú aj sušenú mätu. V druhom prípade ju skladujeme v nádobe, ak máme príliš veľa úrody. Táto bylinka sa hodí do šalátov, najmä do tých s ovocím. Dodáva im osviežujúcu chuť. To isté platí aj pre nápoje, t. j. vodu, čaj, limonádu, koktaily. Ďalším využitím mäty v kuchyni je doplniť ňou dezerty. Výborne sa hodí k koláčom, zmrzline alebo čokoláde. Málokto vie, že sa hodí aj k mäsovým pokrmom. Dajú sa z nej pripraviť omáčky aj marinády.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Výborne stimuluje trávenie. Vypite šálku po jedle a pocítite úľavu
Ako sušiť mätu? Tri rýchle spôsoby sušenia na osviežujúci čaj
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.