Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Francúzsky cibuľový koláč. Nadýchané cesto a plnka vás zaujmú, ale pozor na cibuľu

18.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Raluca Constantin). Dnes pre vás máme skutočnú pochúťku priamo z Francúzska, presnejšie z Provence. Názov pokrmu je možno dosť zložitý, ale pissaladiere nie je...

18.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Raluca Constantin).

Dnes pre vás máme skutočnú pochúťku priamo z Francúzska, presnejšie z Provence. Názov pokrmu je možno dosť zložitý, ale pissaladiere nie je vôbec ťažké pripraviť. Je to niečo medzi pizzou z hrubého kysnutého cesta a koláčom so šialene aromatickou plnkou. Základom je cibuľa, ale jej spoločnosť je priam famózna. Neurobte chybu pri dusení a váš cibuľový koláč na francúzsky spôsob bude šialený.

Francúzsky cibuľový koláč – všetci Slováci si ho zamilujú.
Foto: shutterstock/Raluca Constantin

Pissaladiere alebo francúzsky cibuľový koláč je skutočná pochúťka, ktorej príprava je síce časovo náročná, ale zároveň prekvapivo jednoduchá. Kombinuje prvky pizze, presnejšie cesta a cibuľovej plnky, ale nie je taký známy ako klasická talianska pizza s paradajkovou omáčkou a syrom. Túto špecialitu nezjeme v každej reštaurácii, preto sa oplatí nájsť si chvíľu času a premeniť svoju kuchyňu na francúzsku obývačku. Čo je najdôležitejšie? Cibuľa, samozrejme. Musí chutne zhnednúť, ale v žiadnom prípade by sa nemala rozvariť.

  • Mala by sa karamelizovať vo vlastnej šťave, rovnako ako cibuľová polievka.

A nezabudnite na doplnky – hodia sa olivy a niekoľko sardelových filiet.

Francúzsky cibuľový koláč – všetci Slováci si ho zamilujú

Ingrediencie na kysnutý základ:

  • 0,5 kg polohrubej pšeničnej múky,
  • 7 g instantného droždia,
  • cca. 300 ml vlažnej vody
  • čajová lyžička soli
  • rovná čajová lyžička cukru,
  • 2 plné polievkové lyžice olivového oleja.

Ingrediencie na cibuľovú plnku:

  • 5 veľkých žltých cibúľ,
  • 2 väčšie strúčiky cesnaku,
  • polievková lyžica masla,
  • lyžica olivového oleja,
  • balzamikový ocot,
  • korenie, štipka soli, provensálske bylinky,
  • niekoľko čiernych olív,
  • niekoľko plátkov ančovičiek (ak ich nemáte radi, použite kúsky tuniaka vo vlastnej šťave).
TIP! Cibuľa sa nesmie smažiť – keď pustí prirodzenú šťavu pod teplom, mala by sa v nej dusiť, kým nezhnedne.
Foto: shutterstock/Josep Suria

Pissaladiere – francúzsky cibuľový koláč. Spôsob prípravy

1. Začnite prípravou kysnutého cesta. Do misy preosejeme múku, pridáme sušené droždie, cukor a soľ, 150 ml teplej vody a olej. Začnite miesiť a postupne pridávajte zvyšok vody.

2. Cesto intenzívne miesime, a keď je hladké a jednotné, vytvarujeme z neho guľu. Misku, v ktorej bolo cesto pripravené, pevne zabaľte potravinovou fóliou a odložte na teplé miesto, aby cesto vykyslo. To môže trvať až 1,5 hodiny – cesto musí aspoň zdvojnásobiť svoj objem.

3. Kým cesto kysne, pripravte si cibuľu. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Pripravte si hlbokú panvicu, najlepšie s hrubým dnom, a rozohrejte v nej lyžicu masla a lyžicu olivového oleja. Pridajte cibuľu a smažte ju na miernom ohni, pričom občas premiešajte, aby sa nepripálila.

4. Cibuľa sa nesmie smažiť – keď pustí prirodzenú šťavu pod teplom, mala by sa v nej dusiť, kým nezhnedne. Dusenie cibule môže trvať až pol hodiny alebo viac, v závislosti od výkonu horáka, hrúbky plátkov a panvice.

5. Keď je cibuľa zlatohnedá a lesklá, pridajte štipku korenia, plochú lyžičku provensálskych byliniek a kvapku balzamikového octu – stačí 1,5 lyžičky. Dôkladne premiešame a dusíme ďalších 5 minút.

6. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a niekoľkokrát ho premiešame, aby sme sa zbavili prebytočného vzduchu. Potom ho rozvaľkajte na placku ľubovoľného tvaru hrubú asi 1,5 cm. Cesto položte na plech vyložený papierom na pečenie.

7. Na cesto poukladajte dusenú cibuľu a rovnomerne ju rozložte. Potom naň položte kúsky ančovičiek alebo inej obľúbenej ryby a niekoľko nakrájaných čiernych olív.

8. Pripravený pissaladiere vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečte 20-25 minút.

@cookwithleal

🇫🇷☀️ L’authentique recette de la pissaladière☀️🇫🇷 La seule et l’unique ! Bon appétit 😋 #recette#recettefacile #recetterapide #cusine #cusinefacile #faitmaison #pissaladière #recettefrancaise #nice #recettenicoise #yummy #miam #recettetiktok

♬ Aesthetic – Tollan Kim

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Lístkové cesto sa stáva minulosťou. Kysnuté slimáky voňajú a chutia ako najlepšia pizza

Názov je smiešny, ale chuť je božská. Rumunská pochúťka si podmanila moju kuchyňu. Rýchla, jednoduchá a chutná


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vložte lyžicu do vody a ponorte do nej nohy. Okamžitá úľava.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/InFocus.ee). V lete sú naše nohy vystavené mimoriadne náročným podmienkam. Vysoké teploty, dlhé prechádzky, nepohodlná obuv alebo dlhé státie…

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Nastavujete v lete radiátor na nulu? Táto chyba vás môže na jeseň stáť veľa!

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrew Angelov). Odborníci varujú: Bežný zvyk, ktorý praktizuje väčšina domácností počas letných mesiacov, môže spôsobiť vážne problémy pri štarte…

Dve lyžice na panvicu a stane sa zázrak. Mäso bude mäkké ako maslo.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii). Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš…

Čomu sa treba vyhnúť v letnom make-upe? Najčastejšie chyby, ktoré robia Slovenky

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). V lete chce väčšina z nás vyzerať prirodzene, sviežo a žiarivo. Bohužiaľ, vysoké teploty a intenzívne vystavenie slnku…

Auto Trendy

Mazda CX-5: Prichádza nová generácia obľúbeného SUV

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda CX-5 je už od svojho uvedenia na trh jedným z najdôležitejších modelov značky Mazda. Od roku 2013, kedy debutovala prvá generácia, si tento model…

Renault Duster šokuje cenami: V Austrálii je lacnejší ako Dacia u nás

3.07.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka Renault prekvapila automobilový svet uvedením modelu Duster na austrálsky trh s cenami, ktoré sú výrazne atraktívnejšie ako tie, za ktoré sa predáva Dacia…

Efekt zebry: Ako slnko a tieň ovplyvňujú vašu jazdu

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Počas celého roka sa vodiči stretávajú s rôznymi prírodnými javmi, ktoré môžu sťažiť jazdu. Jedným z menej známych, ale nebezpečných javov je tzv. efekt zebry,…

Dacia Duster: Cenovo dostupné SUV, ktoré si získalo srdcia zákazníkov

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster je jedným z najobľúbenejších SUV na trhu. Jej popularita neustále rastie, pretože ponúka kombináciu nízkej ceny, priestrannosti, praktickosti a atraktívneho dizajnu. Navyše, zákazníci…

Peralta S: Futuristické Maserati inšpirované vesmírnou loďou

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Peralta S, jedinečný automobil s dizajnom pripomínajúcim UFO, je poctou legendárnemu Maserati Boomerang z roku 1972. Tento futuristický model, navrhnutý Fabriziom Giugiarom, synom slávneho dizajnéra…

Unikátne objavy v Amazonskom pralese: Sedem gigantických urn odhalilo tajomstvá minulosti

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - V brazílskej časti Amazonského pralesa došlo k výnimočnému objavu. Sedem obrovských urn, ukrytých pod povrchom zeme, odhalilo fascinujúce detaily o pohrebných rituáloch predkolumbovských kultúr. Archeológovia…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov