14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Zakalený vývar nie je niečo, čo by sme pri pohľade na neho vyskakovali od radosti. Každý, kto ho pripravuje, chce, aby mal krásnu farbu a bol číry. Vtedy hneď vyzerá chutnejšie. Musíte však vedieť, čo robiť (alebo nerobiť), aby ste tento efekt dosiahli. Prečo sa vývar zakalí? Dôvodov môže byť niekoľko a jeden z nich sa stane hneď na začiatku varenia polievky.

Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Vývar je základom a klasikou našej kuchyne, napriek tomu je ľahké urobiť chyby, ktoré ovplyvnia jeho chuť aj vzhľad. Jednou z častých príčin nespokojnosti je zakalený vývar. Prečo je vývar zakalený? Je ťažké určiť jediného vinníka. Čírosť polievky ovplyvňuje viacero faktorov, napríklad použité mäso, spôsob spracovania a dokonca aj spôsob varenia. Nižšie podrobne vysvetľujeme, prečo sa vývar zakalí a ako tomu zabrániť.
Prečo je vývar zakalený? Venujte pozornosť mäsu
Je ľahké urobiť jednoduchú chybu, ktorá môže spôsobiť, že vývar stratí čírosť hneď na začiatku.
- Môže to byť spôsobené vložením surového mäsa do horúcej vody.
- To spôsobí rýchle stuhnutie bielkovín, čo následne spôsobí zakalenie vývaru.
- Je potrebné dbať na nákup mäsa. Ak nie je prvotriedne, nebude dobrý ani vývar.
- Ďalším dôvodom, prečo sa vývar zakalí, je, ak neodstránite usadeniny, ktoré sa objavia počas varenia.
Na zakalenie vývaru má vplyv aj to, ako ho varíme. Každý, kto sa do neho pustí, by si mal uvedomiť, že vývar sa varí dlho a pomaly.
- Mal by len mierne bublať a najmenej dve a pol hodiny.
Ak ho varíte príliš rýchlo a na príliš veľkom ohni, môže sa zakaliť.

Foto: shutterstock/ungvar
Čo sa dá urobiť, aby vývar nebol zakalený?
Čírosť vývaru možno dosiahnuť niekoľkými spôsobmi a vyhnutím sa niekoľkým chybám. Tu sú najužitočnejšie tipy:
- mäso zalejte studenou vodou,
- z vrchnej časti vývaru odstráňte usadeniny pomocou lyžice,
- vývar varte dlho, niekoľko hodín a na slabom plameni,
- ak chcete vývaru dodať peknú zlatistú farbu, pridajte pripálenú polovicu cibule,
- môžete sa stretnúť aj s trikom, že do vývaru pridáte surový vaječný bielok, ktorý bude pôsobiť ako magnet a priťahovať usadeniny.
Pri varení vývaru nezabudnite na množstvo korenia a zeleniny. Skvelým doplnkom sú
- klinčeky,
- kurkuma – zvýrazňuje chuť a farbu vývaru,
- zázvor – má antibakteriálne a zahrievacie vlastnosti a mení chuť vývaru na intenzívnejšiu a kyslejšiu.
Dôležitým doplnkom je aj ligurček a niektorí ľudia si vývar dochucujú aj citrónovým korením, škoricovou tyčinkou, kôprom alebo bobuľami borievky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedy sa má vývar osoliť? Mnoho ľudí robí chybu. Pravidlo 10 minút je najdôležitejšie
Ako vybrať najlepšie avokádo? Stačí sa pozrieť na stopku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.