Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Vývar je zakalený a vy neviete, čo robiť? Možno robíte chybu hneď na začiatku

14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael). Zakalený vývar nie je niečo, čo by sme pri pohľade na neho vyskakovali od radosti. Každý, kto ho pripravuje, chce, aby mal...

14.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).

Zakalený vývar nie je niečo, čo by sme pri pohľade na neho vyskakovali od radosti. Každý, kto ho pripravuje, chce, aby mal krásnu farbu a bol číry. Vtedy hneď vyzerá chutnejšie. Musíte však vedieť, čo robiť (alebo nerobiť), aby ste tento efekt dosiahli. Prečo sa vývar zakalí? Dôvodov môže byť niekoľko a jeden z nich sa stane hneď na začiatku varenia polievky.

mäsový vývar
Prečo sa vývar zakalí? Dôvodov môže byť niekoľko a jeden z nich sa stane hneď na začiatku varenia polievky.
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Vývar je základom a klasikou našej kuchyne, napriek tomu je ľahké urobiť chyby, ktoré ovplyvnia jeho chuť aj vzhľad. Jednou z častých príčin nespokojnosti je zakalený vývar. Prečo je vývar zakalený? Je ťažké určiť jediného vinníka. Čírosť polievky ovplyvňuje viacero faktorov, napríklad použité mäso, spôsob spracovania a dokonca aj spôsob varenia. Nižšie podrobne vysvetľujeme, prečo sa vývar zakalí a ako tomu zabrániť.

Prečo je vývar zakalený? Venujte pozornosť mäsu

Je ľahké urobiť jednoduchú chybu, ktorá môže spôsobiť, že vývar stratí čírosť hneď na začiatku.

  • Môže to byť spôsobené vložením surového mäsa do horúcej vody.
  • To spôsobí rýchle stuhnutie bielkovín, čo následne spôsobí zakalenie vývaru.
  • Je potrebné dbať na nákup mäsa. Ak nie je prvotriedne, nebude dobrý ani vývar.
  • Ďalším dôvodom, prečo sa vývar zakalí, je, ak neodstránite usadeniny, ktoré sa objavia počas varenia.

Na zakalenie vývaru má vplyv aj to, ako ho varíme. Každý, kto sa do neho pustí, by si mal uvedomiť, že vývar sa varí dlho a pomaly.

  • Mal by len mierne bublať a najmenej dve a pol hodiny.

Ak ho varíte príliš rýchlo a na príliš veľkom ohni, môže sa zakaliť.

Na zakalenie vývaru má vplyv aj to, ako ho varíme. Každý, kto sa do neho pustí, by si mal uvedomiť, že vývar sa varí dlho a pomaly.
Foto: shutterstock/ungvar

Čo sa dá urobiť, aby vývar nebol zakalený?

Čírosť vývaru možno dosiahnuť niekoľkými spôsobmi a vyhnutím sa niekoľkým chybám. Tu sú najužitočnejšie tipy:

  • mäso zalejte studenou vodou,
  • z vrchnej časti vývaru odstráňte usadeniny pomocou lyžice,
  • vývar varte dlho, niekoľko hodín a na slabom plameni,
  • ak chcete vývaru dodať peknú zlatistú farbu, pridajte pripálenú polovicu cibule,
  • môžete sa stretnúť aj s trikom, že do vývaru pridáte surový vaječný bielok, ktorý bude pôsobiť ako magnet a priťahovať usadeniny.

Pri varení vývaru nezabudnite na množstvo korenia a zeleniny. Skvelým doplnkom sú

  • klinčeky,
  • kurkuma – zvýrazňuje chuť a farbu vývaru,
  • zázvor – má antibakteriálne a zahrievacie vlastnosti a mení chuť vývaru na intenzívnejšiu a kyslejšiu.

Dôležitým doplnkom je aj ligurček a niektorí ľudia si vývar dochucujú aj citrónovým korením, škoricovou tyčinkou, kôprom alebo bobuľami borievky.

@apetitonline

Klasický silný a poctivý hovězí vývar potřebuje vedle masa a zeleniny jednu velmi důležitou ingredienci – čas. Recept k uložení a vytištění najdete na apetitonline.cz . #apetitonline #casopisapetit #polevka #soup #protebe #fyp #fy #foryou

♬ Acoustic guitar chill (no wave sound)(1254171) – KBYS

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedy sa má vývar osoliť? Mnoho ľudí robí chybu. Pravidlo 10 minút je najdôležitejšie

Ako vybrať najlepšie avokádo? Stačí sa pozrieť na stopku


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zmiešajte s vodou a natrite na škáry. Za 20 minút „zje“ všetky nečistoty

4.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/khak). Unavené škáry v kúpeľni či kuchyni prezrádzajú, že váš domov potrebuje oživenie. S našimi trikmi budú vaše škáry…

Nekupujte prostriedky na čistenie chladničky. Ten najlepší si vyrobíte sami z 2 lacných ingrediencií

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Vaša chladnička potrebuje osviežiť, ale nechcete míňať peniaze na drahé čistiace prostriedky? Vyskúšajte jednoduchý domáci odvar, ktorý naozaj…

Pridajte ho do omáčky a tá bude mať perfektnú konzistenciu. Bude krémová a lahodná. Bez múky

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DoreenB Photography). Čo pridať do omáčky, aby bola hustá? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, múka nie…

Táto pochúťka je najlepším zdrojom kolagénu. Stojí málo a zlepšuje vzhľad

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SATOSHI ONO). Spomínate si na farebné želé z detstva, ktoré bolo neoddeliteľnou súčasťou nedeľného obeda? Tento jednoduchý dezert z…

Položte ju vedľa klobásy a bravčovej krkovičky. Hostia ju zjedia ako prvú

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ordasiphoto). Konečne je to tu! Vytúžená a netrpezlivo očakávaná špargľa. Keď sa začne sezóna, jej najzarytejší fanúšikovia ju môžu…

Auto Trendy

Americká legenda na kolenách: Harley-Davidson bojuje s vlastnou vládou

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Legendárna značka motoriek z USA čelí vážnym ekonomickým problémom kvôli clám, ktoré zaviedla americká administratíva. Strata v prvom štvrťroku 2025 dosiahla 9 miliónov dolárov.

Koniec pre diesle bez filtra pevných častíc? Môže to prísť skôr, ako čakáte

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Európska únia zvažuje radikálne opatrenia proti dieselovým vozidlám bez filtra pevných častíc. Majitelia starších modelov by sa mali pripraviť na nepríjemné prekvapenie.

Diaľnica pokrytá mincami: Z prevráteného kamióna sa vysypalo 8 miliónov kusov desať-centoviek

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Texaská cesta sa zmenila na "more striebra", keď sa z nákladiaku vysypalo 800 tisíc dolárov v drobných minciach. Dopravný kolaps trval 14 hodín.

Automobilka v krízovej špirále: Tisíce ľudí príde o prácu, firma musí ušetriť 1,65 miliárd eur

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka, ktorá roky ignorovala preferencie zákazníkov, teraz čelí tvrdej realite. Nútené prepúšťanie je len začiatkom bolestivých opatrení.

Autá na celý život: Tieto značky vás nikdy nesklamú

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Chcete vozidlo, ktoré vás bude sprevádzať desaťročia? Skúsení mechanici odhalili, ktorým značkám môžete dôverovať aj po rokoch používania.

Dacia na vrchole: Nové auto každých 55 sekúnd, rumunský zázrak prepisuje históriu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi podceňovaná značka dnes valcuje európsky trh. Výrobný závod v Mioveni dosiahol magický míľnik 8 miliónov vyrobených áut a tempo výroby sa stále zrýchľuje. Čím…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov