Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Lievance pijú tuk ako šialení? Uhaste ich smäd jednou lyžičkou. Budú chrumkavé a nadýchané

12.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maslova Valentina). Nadýchané kysnuté lievance s jablkami sú pochúťkou, ktorú milujú deti aj dospelí. Vďaka svojej jemnej štruktúre a chuti sú ideálnou voľbou na...

12.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maslova Valentina).

Nadýchané kysnuté lievance s jablkami sú pochúťkou, ktorú milujú deti aj dospelí. Vďaka svojej jemnej štruktúre a chuti sú ideálnou voľbou na popoludňajší čaj, dezert alebo raňajky. Ako ich pripraviť, aby boli vždy dokonalé? Jedna vec je dôležitá.

Nadýchané kysnuté lievance s jablkami sú pochúťkou, ktorú milujú deti aj dospelí. Ako ich pripraviť, aby boli vždy dokonalé?
Foto: shutterstock/Maslova Valentina

Lievance sú jedným z jedál, ktoré v nás vyvolávajú spomienky na detstvo a bezstarostné chvíle strávené pri babičkinom kuchynskom stole. Tradičné lievance sa vyznačujú nadýchanou a sladkou chuťou, ktorá sa dosahuje vďaka niekoľkým kľúčovým trikom a výberu ingrediencií. Droždie namiesto prášku do pečiva im dodáva pozoruhodnú ľahkosť a mäkkosť a správne prísady zabezpečujú, že pri smažení nenasiaknu tukom.

Čo robiť, aby boli lievance nadýchané? Niekoľko kľúčových krokov k dokonalej štruktúre

V tomto recepte nie je kľúčové len droždie. Dôležité je tiež oddeliť bielka od žĺtkov a vyšľahať ich do tuhej peny – práve tento trik dodá lievancom nadýchanosť. Okrem toho, aby boli jemné, správne spojte ingrediencie a vyhnite sa prílišnému miešaniu. V opačnom prípade bude cesto tuhé.

Ingrediencie:

  • cca. 350 g múky,
  • 4 stredne veľké jablká,
  • 400 ml mlieka,
  • 4 vajcia,
  • 25 g čerstvého droždia,
  • 4 lyžičky cukru,
  • lyžica octu,
  • štipka soli,
  • olej na smaženie.

Čo pridať do lievancov, aby sa do nich nenasával tuk? Vďaka tomu budú chutnejšie

Ocot v ceste zabraňuje tomu, aby lievance počas smaženia nasiakli príliš veľa oleja.
Foto: shutterstock/SergeyKlopotov

Ocot, ktorý sa nachádza v recepte, môže spôsobiť prekvapenie. Práve táto jednoduchá zložka pôsobí ako prirodzená ochrana a zabraňuje tomu, aby lievance počas smaženia nasiakli príliš veľa oleja.

Spôsob prípravy:

1. Začnite oddelením bielkov od žĺtkov. Umiestnite ich do dvoch samostatných nádob.

2. V teplom mlieku rozpustite droždie spolu s lyžičkou cukru a nechajte ho asi 10 minút odstáť. Potom pridajte drožďovú zmes k žĺtkom a dôkladne premiešajte. Prisypte múku, zvyšný cukor a štipku soli a miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Nakoniec prilejte ocot.

3. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky a nastrúhame ich na veľkom strúhadle. Ak máte radšej väčšie kúsky ovocia, môžete ich nakrájať aj na tenké plátky.

4. Bielka spolu s cukrom vyšľahajte do tuhej peny. Uistite sa, že pena je hustá a lesklá, čo zabezpečí nadýchané cesto.

5. Do pripraveného cesta jemne vmiešajte nastrúhané jablká. Potom postupne pridávajte vyšľahané bielky a jemne miešajte, aby ste nezničili štruktúru peny.

6. Na panvici rozohrejte repkový olej na strednom ohni. Po lyžiciach dávajte cesto a smažte lievance z oboch strán dozlatista.

7. Lievance osušte na papierovej utierke a podávajte teplé, posypané práškovým cukrom alebo s obľúbenou polevou, ako je džem alebo javorový sirup. Dobrú chuť!

Dôležité je oddeliť bielka od žĺtkov a vyšľahať ich do tuhej peny – práve tento trik dodá lievancom nadýchanosť.
Foto: shutterstock/TYSB

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na obyčajné cesto na pirohy. Ak pridáte tieto ingrediencie, bude mäkké, pružné a neskutočne chutné

Ako pripraviť palacinky, aby sa netrhali? Moja mama nikdy nepriznala, že sa mýlila


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto semienka napučiavajú a fungujú lepšie ako chia. Sú tajomstvom zdravých čriev a silnej imunity

20.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Diah Inten). Ľanové semienka a chia už roky kraľujú zdravotným superpotravinám. Ukazuje sa však, že existuje ešte lepšia, diétna…

Kam vyhodiť konzervy od rýb a rybích výrobkov? Mnoho ľudí robí túto chybu

20.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sebastian Luigs shutterstock/aldarinho). Na Slovensku je triedenie odpadu povinné, no v niektorých prípadoch má veľa ľudí problém s tým,…

Je to najlepšie hnojivo pre jablone. Neutratíte ani cent a budete mať veľa ovocia

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/agrofruti). V mnohých záhradách rastú jablone. Ak sa však chcete tešiť z dobrého a chutného ovocia, musíte sa o…

Zmiešajte škrupiny z vajec so zubnou pastou: Tento trik vyrieši problém so špinavými škárami za pár minút!

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BOKEH STOCK). Hľadáte účinný spôsob, ako vyčistiť zažltnuté škáry medzi kachličkami bez drahých chemikálií? Zabudnite na komerčné čistiace prostriedky!…

Nasypte pár zrniek na parapet a holuby sa už nikdy nevrátia! Tento trik funguje okamžite

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Vechterova Valeria). Unavení z neustáleho čistenia balkóna od holubieho trusu? Máme pre vás jednoduché a účinné riešenie, ktoré vás…

Auto Trendy

Spaľovacie motory sa vracajú späť pod kapoty ikonických modelov

20.3.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový svet zažíva výrazné prekvapenie. Alfa Romeo, talianska značka s bohatou históriou, otáča kormidlo svojej budúcnosti. Na rozdiel od pôvodných plánov sa jej najzaujímavejšie modely…

Nezničiteľná Toyota Land Cruiser: Keď bezpečnosť nemá hranice.

20.3.2025 Redakcia Auto trendy - Toyota Land Cruiser je symbolom spoľahlivosti a výkonu, no spoločnosť Inkas Armored ju povýšila na úplne novú úroveň. Toto ikonické SUV sa premenilo na nekompromisné…

Actyon: Nová éra značky KGM

20.3.2025 Redakcia Auto trendy - Prvým modelom novej éry značky KGM je Actyon – sofistikovaný automobil spájajúci robustnosť a praktickosť mestského SUV s eleganciou kupé. Kombinuje prvky inšpirované kórejským dedičstvom…

Hybridy od Stellantisu silnejšie? Je v tom však jeden háčik!

20.3.2025 Redakcia Auto trendy - Hybridy Stellantisu dostávajú nové označenia a na prvý pohľad sa zdá, že prichádzajú so zvýšeným výkonom. Čísla ako Hybrid 110 a Hybrid 145 vyzerajú lákavo,…

SsangYong sa mení na KGM. Kórejský špecialista naSUV štartuje novú éru s modelom Actyon

20.3.2025 Redakcia Auto trendy - Juhokórejská automobilka doteraz známa ako SsangYong vstupuje do novej éry – na slovenskom a českom trhu bude odteraz známa ako KGM. Značka, ktorá si vybudovala…

Stelvio: Kráľovná horských ciest, ktorá láka motorkárov z celého sveta

20.3.2025 Redakcia Auto trendy - Vedeli ste, že Passo Stelvio je jednou z najznámejších horských ciest v Európe? S 48 ostrými zákrutami, nadmorskou výškou 2 757 metrov a scenériami, ktoré…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov