23.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dariia Belkina)
Každý týždeň pripravujem bochník podľa jedného receptu. Nemá v sebe ani gram múky a je úžasný svojou chuťou, chrumkavou kôrkou a zrnkovou náplňou až po okraj. Tu je recept na tvarohový chlieb, ktorý vždy vyjde šialene.

Foto: shutterstock/Dariia Belkina
Čoraz viac ľudí sa stáva zástancami domáceho chleba. Nielenže je to cenovo výhodná možnosť, ale v rozpore so zdaním nie je ani časovo náročná. Navyše, niektoré druhy chleba sa ťažko hľadajú aj v pekárňach. Našťastie, všetky ingrediencie potrebné na prípravu pečiva bez múky nájdem v obchodoch po celý rok.
Je tvarohový chlieb zdravý? V zozname výrobkov nenájdete pšeničnú múku
Používanie tvarohu pri pečení sa stalo jedným z mojich najobľúbenejších spôsobov jeho využitia. Stačí vám len šesť bežne dostupných surovín, aby ste pripravili nielen chutný, ale aj nadýchaný chlieb s pôsobivo vysokým obsahom bielkovín. Navyše táto alternatíva múky dodáva chlebu extra chuť a vytvára jemnú a mierne vláknitú štruktúru s dokonale zlatohnedou, chrumkavou vrchnou vrstvou.
Zoznam potrebných ingrediencií:
- 500 g tvarohu,
- 350 g ovsených vločiek,
- 3 veľké alebo 4 malé vajcia,
- 180 g obilnín (tekvicové semienka, slnečnicové semienka, ľanové semienka),
- čajová lyžička sódy bikarbóny,
- soľ.

Foto: shutterstock/Anastasia Ponomarenko
Recept na chlieb z tvarohu. Nie je vôbec náročný na prípravu
Čas potrebný na prípravu surovín a miešanie je približne 15 – 20 minút. Kde začnete?
Spôsob prípravy:
V mixéri rozomeľte ovsené vločky na menšie kúsky. Ak chcete získať hladkú chlebovú štruktúru, môžete ich rozomlieť na múku. Z tvarohu vyžmýkajte prebytočnú vodu. Vo veľkej miske ho zmiešajte s vajcami, mletými ovsenými vločkami, zmesou obilia, sódou bikarbónou a štipkou soli. Všetko dôkladne premiešajte, kým nevznikne homogénna hmota. Ak je cesto príliš husté, môžete pridať trochu vody alebo mlieka, aby sa ľahšie miešalo.

Foto: shutterstock/Rynaonair
Tortovú formu vyložte papierom na pečenie alebo vymastite a vysypte múkou. Do formy nalejte pripravenú zmes. Predhrejte rúru na 180 °C (hore a dole). Chlieb vložte do predhriatej rúry a pečte približne 50 – 60 minút. Paličkou skontrolujte, či je chlieb upečený (po pichnutí do stredu bochníka by mala vyjsť suchá). Po upečení chlieb vyberte z rúry a odložte na mriežku, aby úplne vychladol.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto croissanty pripravíte z 3 ingrediencií. Ideálne ku káve
Rýchla vianočka bez miesenia cesta. Podávaná s džemom poteší celú rodinu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.