26.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Below the Sky).
Pri každodennej honbe za praktickými riešeniami v našich kuchyniach často siahame po alobale. Tento všestranný materiál, oceňovaný pre svoje jednoduché použitie, odolnosť a cenovú dostupnosť, však môže obsahovať neočakávané zdravotné riziká. Ako teda alobal používať, aby ste sa nevystavili nežiaducim následkom?

Foto: shutterstock/Below the Sky
Aké potraviny by sa nemali skladovať v alobale? Hliník, z ktorého je vyrobený, je reaktívny kov, ktorý vplyvom tepla môže reagovať s kyselinami obsiahnutými v niektorých potravinách.
- Balenie citrusových plodov, kyslých uhoriek, paradajok alebo iného kyslého ovocia a zeleniny do fólie preto môže viesť k prenikaniu hliníkových častíc do potravín.
Nadmerná expozícia hliníku môže byť spojená s množstvom zdravotných problémov, vrátane porúch nervového systému, chorôb tráviaceho, kostného a reprodukčného systému a dokonca aj demencie.
Problémom nie je len kyslosť produktov.
- Hliníková fólia nie je vhodná ani na balenie mastných jedál, sladkostí alebo výrobkov s obsahom alkoholu.
Tuky, cukor a alkohol môžu reagovať s hliníkom a vytvárať škodlivé zlúčeniny.
- Navyše nepoužívajte fóliu pri skladovaní potravín, ktoré môžu zmeniť farbu alebo sa môžu zlepiť.
Čím teda môžete alobal nahradiť? Sklenené nádoby alebo papierové obaly sú bezpečné a aj ekologické alternatívy. Sklo je ideálne na skladovanie potravín a papierové obaly dobre poslúžia ako na tepelne upravené jedlá, tak aj na balenie studených jedál. Zapamätať si tiež stojí za to vyhnúť kartónom s vrstvou fólie a plastovým nádobám bez certifikátov kvality.

Foto: shutterstock/millionreason
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kam vyhodiť alobal? Pripomíname vám pravidlá separácie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.