12.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexey Borodin).
Mnohí ľudia sa domnievajú, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Mali by byť výživné a mali by nám ráno dodať aj energiu. Obľúbená je v tomto smere ovsená kaša. Oplatí sa ale vyskúšať aj inú možnosť. Na čo sú dobré ovsené otruby? Vysvetlíme Vám to.
Konzumácia raňajok zlepšuje koncentráciu a pomáha doplniť chýbajúcu energiu po noci. Raňajky sú ako palivo pre telo. Dalo by sa aspoň povedať. Zdravé a výživné jedlo vám dodá silu na výkon po zvyšok dňa.
Dobrou voľbou je siahnuť po otrubách. Sú jedným z najhodnotnejších potravinových produktov. Otruby sa oplatí zaradiť do každodenného jedálnička. Sú bohaté na vlákninu a aj vitamíny skupiny B.
Sú ovsené otruby zdravé? Môžu ich používať ľudia, ktorí chcú schudnúť
Ovsené otruby sú najzdravším druhom, bohatým na nenasýtené mastné kyseliny, fosfor a horčík.
- Znižujú hladinu cholesterolu v krvi.
- Poskytujú aj dlhotrvajúci pocit sýtosti.
- Zabraňujú potom aj náhlym záchvatom hladu.
V jednej štúdii uverejnenej v časopise European Journal of Clinical Nutrition sa zistilo, že keď ľudia počas dvoch týždňov denne pridávali do svojho jedálnička 102 g ovsených otrúb, hladina celkového cholesterolu klesla až o 14 %.
Vďaka prítomnosti beta-glukánu má potom potravina priaznivý vplyv aj na činnosť čriev.
„Pre zdravie čriev by som odporúčal výrobky, ktoré obsahujú viac vlákniny. Napríklad ovsené otruby (približne 16 g vlákniny na 100 g výrobku) alebo celé ovsené vločky (10 g vlákniny na 100 g),“
– povedal profesor Tim Spector pre portál dailyrecord.co.uk.
Môžu sa ovsené otruby konzumovať každý deň? Dodržujte pravidlo troch lyžičiek
Ovsené otruby môžu obohatiť aj každodenné jedlá. Ešte lepšie je, že sú vhodné aj na priamu konzumáciu „surové“. Stačí ich potom zmiešať s jogurtom, kefírom, smoothie alebo potom aj mliekom.
- Odporúčané denné množstvo je 1-3 polievkové lyžice. Najlepšie je rozložiť ich do viacerých jedál.
Zrná môžete konzumovať na raňajky, obed aj večeru.
- Nemali by ich však jesť ľudia s anémiou alebo nedostatkom vitamínov.
- Vláknina v otrubách bráni aj vstrebávaniu vápnika.
Treba poznamenať, že z tohto produktu sa dajú napríklad pripraviť aj koláče, bábovky, palacinky a dokonca aj chlieb.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sú ako metla na črevá. Na zmiernenie opuchov a podporu trávenia stačí len čajová lyžička denne
Hit talianskej kuchyne. Podporuje chudnutie, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje pečeň
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.