Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy, Zaujímavosti,

Paradajkový pretlak a passata sú dva rôzne produkty. Ako ich používať v kuchyni?

30.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Prípravky z paradajok, ako je pretlak alebo passata, sú nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál. Hoci sa tieto dva produkty niekedy navzájom zamieňajú, líšia sa...

30.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).

Prípravky z paradajok, ako je pretlak alebo passata, sú nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál. Hoci sa tieto dva produkty niekedy navzájom zamieňajú, líšia sa v procese prípravy aj v použití v kuchyni. Kedy by ste mali použiť paradajkový pretlak a kedy passatu?

Prípravky z paradajok, ako je pretlak alebo passata, sú nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál. Kedy by ste mali použiť paradajkový pretlak a kedy passatu?
Foto: shutterstock/PawelKacperek

Ako sa vyrába paradajkový pretlak? Zdravý a chutný základ mnohých jedál

  • Paradajkový pretlak je produkt vyrobený z celých paradajok, ktoré sa zohrejú a potom rozdrvia, často spolu so šupkou.
  • V porovnaní s passatou má pretlak hustejšiu konzistenciu a môže obsahovať malé kúsky dužiny a semien.
  • Neprechádza dôkladným procesom, a preto si zachováva „domácejší“ charakter.
Pretlak má v porovnaní s passatou hustejšiu konzistenciu.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Paradajkový pretlak je všestranný – môže sa použiť ako základ pre polievky, omáčky a jedlá pripravované v jednom hrnci. Vďaka svojej bohatej chuti sa výborne hodí ako príloha k mäsu, napr. do plnených kapustových listov, alebo ako prísada do omáčok.

  • Vďaka svojej prirodzenej štruktúre a menej intenzívnemu výrobnému procesu si paradajkový pretlak zachováva o niečo viac vitamínov a výživových hodnôt v porovnaní s inými prípravkami.
  • Má tiež hlbokú a prirodzenú paradajkovú chuť.

Paradajková passata – čím sa líši od pretlaku?

  • Paradajková passata je vďaka procesu prípravy homogénnejšia a hladšia ako pretlak.
  • Paradajky sa olúpu a zbavia semien a potom sa prepasírujú cez sito, aby sa dosiahla zamatová štruktúra.

Vďaka tomu sa passata stáva ideálnou ingredienciou do jedál, ktoré si vyžadujú jemnú štruktúru, ako sú omáčky na cestoviny.

  • Navyše sa passata počas výrobného procesu predhrieva, čím sa výrazne skracuje čas jej následného varenia.

Je ideálnou voľbou, keď chcete jedlo pripraviť rýchlo. Vďaka svojej hladkej štruktúre je ideálna ako základ pre krémové polievky a omáčky, pretože nie je potrebné ju dodatočne mixovať.

Je však potrebné mať na pamäti, že vzhľadom na jeho tekutú konzistenciu si môže v niektorých pokrmoch vyžadovať dodatočné zahustenie.

Kedy zvoliť passatu a kedy paradajkový pretlak? Venujte pozornosť tomuto detailu

Hlavným rozdielom medzi passatou a paradajkovým pretlakom je konzistencia a spôsob prípravy, ktorý ovplyvňuje ich použitie pri varení. Ak chcete zamatovú omáčku na cestoviny alebo pizzu, najlepšou voľbou bude passata. Paradajkový pretlak bude naopak vhodný do jedál, ktoré oceníme pre ich o niečo výraznejšiu štruktúru, ako je napríklad dusené mäso alebo tradičná paradajková polievka.

Hlavným rozdielom medzi passatou a paradajkovým pretlakom je konzistencia a spôsob prípravy, ktorý ovplyvňuje ich použitie pri varení.
Foto: shutterstock/Taras Grebinets

Pri výbere medzi passatou a pretlakom je dobré venovať pozornosť aj zloženiu – najlepšie je vybrať si tie, ktoré obsahujú len paradajky a malé množstvo soli. To zabezpečí, že naše jedlá budú nielen chutné, ale aj zdravé.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paradajkový pretlak – nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Ako si ho pripravíte doma?

To je to najlepšie, čo môžete s paradajkami urobiť. Taliani budú túto chuť závidieť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ktorým látkam je lepšie sa v lete vyhnúť? Niektoré môžu zmeniť leto na nočnú moru

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Selenit). Vyzerá krásne, ale po hodine na slnku sa cítite ako v igelitke. Látka, ktorá mala byť ideálna na…

Toto je bežný problém v domovoch cestovateľov. Ako sa vyhnúť plošticiam a ako sa ich zbaviť, keď sa objavia?

06.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hit Stop Media). Ploštice posteľné sa do domácností dostávajú často nepozorovane – najmä po návrate z ciest. Tento sprievodca…

Jemná chuť, najlepšie do šalátov. Reguluje metabolizmus a trávenie, má veľa vitamínov

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tieningtyas Madjid). Vo svete rôznych druhov cibule je šalotka stále podceňovaná, hoci by mohla úspešne konkurovať svojej slávnejšej „sesternici“…

Vedci odhalili najviac kontaminovanú zeleninu. Slováci ju milujú

06.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nika-lit). Na čele najnovšej správy Environmental Working Group (EWG) o znečistení pesticídmi sa umiestnil špenát. Táto obľúbená a výživná…

Zásadná chyba pri večernej starostlivosti. Výsledok? Viac vrások pod očami

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goodluz). Pokožka okolo očí je mimoriadne jemná a náročná oblasť tváre. Je oveľa tenšia ako pokožka na lícach alebo…

Auto Trendy

Sú popoludňajšie zdriemnutia nebezpečné? Nové štúdie prinášajú prekvapivé zistenia

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Zdriemnutia, ktoré sú často považované za spôsob rýchlej relaxácie a regenerácie počas dňa, môžu byť rizikové, ak sú časté, dlhé a vyskytujú sa v určitých…

Tragická smrť Dioga Jotu: Čo odhalilo vyšetrovanie?

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Portugalský futbalista Diogo Jota, hráč Liverpoolu a reprezentant svojej krajiny, tragicky zahynul vo štvrtok pri dopravnej nehode v španielskej provincii Zamora. Spolu s ním prišiel…

Motocyklové pneumatiky: Aká je ich skutočná životnosť a od čoho závisí?

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Pri kúpe nového alebo jazdeného motocykla by ste nemali venovať pozornosť len jeho vzhľadu, počtu najazdených kilometrov, motoru či podvozku. Veľmi dôležitým faktorom pre vašu…

Ako fungujú moderné kľúče od auta?

07.07.2025 Redakcia Auto trendy Automobilové kľúče prešli dlhú cestu od jednoduchých mechanických riešení až po moderné systémy bezkľúčového prístupu. Zistite, aké funkcie môžu mať a ako ich využiť naplno!

Tragédia na Transfagarašskej ceste: Motocyklistu napadol medveď

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - To mala byť nezabudnuteľná jazda jednou z najkrajších ciest v Európe. 48-ročný motocyklista z Talianska sa vydal na malebnú trasu Transfagarašskou cestou v rumunských Karpatoch.…

Prebudíš sa a máš o 650 koní menej. To nie je vtip, toto sa skutočne stalo majiteľom Xiaomi SU7 Ultra

06.07.2025 Redakcia Auto trendy Predstav si, že si kúpil superšportové auto s výkonom 1548 koní a ráno po aktualizácii softvéru zisťuješ, že máš len 900 koní. Presne toto sa stalo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov