Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Jablčný koláč 10-tich lyžíc. Bez mixéra, za pár okamihov. Vždy vyjde chutne

8.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tserliukevich Sviatlana). Voňa škorice a pečených jabĺk. Keď naplní dom svojou vôňou, priláka do kuchyne aj tých najneskúsenejších kuchárov. Ten tradičný, na krehkom cestíčku,...

8.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tserliukevich Sviatlana).

Voňa škorice a pečených jabĺk. Keď naplní dom svojou vôňou, priláka do kuchyne aj tých najneskúsenejších kuchárov. Ten tradičný, na krehkom cestíčku, si však vyžaduje veľa času na prípravu, čo často vystaví začínajúceho kuchára skúške. Pritom jablkový koláč sa dá pripraviť za pár okamihov, zo spojenia niekoľkých surovín, a to aj bez použitia mixéra. Koláč „10-tich lyžíc“ je medzi kuchármi hitom. Žiadny iný nie je taký jednoduchý.

Jablkový koláč sa dá pripraviť za pár okamihov, zo spojenia niekoľkých surovín, a to aj bez použitia mixéra. Koláč „10-tich lyžíc“ je medzi kuchármi hitom.
Foto: shutterstock/Tserliukevich Sviatlana

Drobivý maslový spodok v kombinácii s jablkovou náplňou s intenzívnou škoricovou príchuťou, doplnený o drobenku na vrchu, si našiel obľubu u turistov. Obľúbený jablkový koláč sa dostal na zoznam najlepších jedál – a hoci musel ustúpiť tvarohovému koláču, mnohí ho stále považujú za najchutnejšie pečivo. Slováci sa však k nemu často správajú trochu nespravodlivo.

  • Hoci sa tradičný jablkový koláč systematicky pečie takmer v každej slovenskej domácnosti, na stôl sa zvyčajne dostáva až vtedy, keď jablká dlho ležia nedojedené.
  • Iní poukazujú na to, že jeho príprava môže byť časovo náročná a komplikovaná – najmä ak vidíte recept po prvýkrát.

To niektorých ľudí účinne odrádza od toho, aby siahli po jablkách a tortovej forme. Pritom existuje oveľa jednoduchší spôsob. Jablkový koláč 10-tich lyžíc už potešil nejednu kuchárku.

Rýchly a lacný jablkový koláč. Koláč 10-tich lyžíc

Kombinácia jabĺk a škorice je tou pravou vôňou jesene. Nemusíte stráviť dlhé hodiny v kuchyni, aby ste si vychutnali ich chuť. Aj keď to vedeli už naše babičky, koláč 10-tich lyžíc sa opäť teší obľube a opäť poteší. Kuchári tento časovo úsporný spôsob milujú.

Jablkový koláč s 10 lyžicami je jednou z najlepších možností pre neohlásených hostí. Potrebné ingrediencie totiž ľahko nájdete v kuchynskej skrinke a samotná príprava koláča vám nezaberie viac ako hodinu. Na prípravu koláča dokonca nepotrebujete ani mixér. Znie to úžasne? Je čas vyskúšať ho.

Budeme potrebovať:

  • 10 polievkových lyžíc pšeničnej hladkej múky
  • 10 polievkových lyžíc oleja
  • 10 lyžíc cukru
  • 3 jablká
  • 4 vajcia
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 polievková lyžica prášku do pečiva
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 lyžička mletej škorice.
Potrebné ingrediencie ľahko nájdete v kuchynskej skrinke a samotná príprava koláča vám nezaberie viac ako hodinu.
Foto: shutterstock/Sana Grebinets

Ako na to:

  1. Jablká ošúpeme a odstránime jadrovník. Nakrájajte ich na tenké plátky, pokvapkajte citrónovou šťavou a posypte škoricou. Dôkladne premiešajte.
  2. Tortovú formu s priemerom 21 cm vyložíme papierom na pečenie. Na dno poukladajte nakrájané jablká a škoricu.
  3. V miske zmiešajte múku, olej, cukor, vanilkový cukor, vajcia a prášok do pečiva. Celú zmes premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja – môžete použiť ručný šľahač alebo obyčajnú lyžicu. Ak však chcete ušetriť čas, rozhodnite sa pre mixér – hoci sa zaobídete aj bez neho. Zmes by mala byť hustá a homogénna.
  4. Nalejte ju na pripravené jablká.
  5. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 45 minút. Po uplynutí tejto doby koláč vyberte a odložte ho vychladnúť.

Ak chcete mať jablká na vrchu koláča, preklopte koláč z formy ešte teplý, ale nie horúci!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jablkový koláč s pudingom. Dokonale chrumkavý a vnútri šťavnatý a aromatický

Nízkokalorický tekvicový koláč. Môžete ho jesť aj pri diéte


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nazbierajte si v parku alebo na lúke a vyrobte si marmeládu. Lacné, chutné a veľmi zdravé

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LN team). Jar je ideálnym obdobím na to, aby ste čo najviac využili to, čo vám príroda ponúka, a…

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Auto Trendy

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Európsky prelom vo vesmíre: Súkromná kapsula Phoenix 1 úspešne dobyla vesmír!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká firma prekonala očakávania a dokázala, že Európa má vo vesmírnom priemysle svoje miesto. Ich revolučná kapsula Phoenix 1 úspešne absolvovala misiu a otvorila dvere…

Šéf Toyoty: „Športové auto musí voňať benzínom!" Elektrické modely ho nechytili za srdce

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Akio Toyoda, legendárny šéf japonskej automobilky, zostáva verný benzínovým motorom a hlučným výfukom. Elektromobilita ho ako vášnivého jazdca zatiaľ nepresvedčila, hoci jej budúcnosť v značke…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov