Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Na akom tuku vyprážať mleté mäso? Staršie dámy si nevedia predstaviť, že by použili iný výrobok

17.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MaraZe). Mleté rezne majú v srdci každého Slováka osobitné miesto. Šťavnaté a jemné mleté mäso sa nám spája s rodinným domom a babičkinou kuchyňou...

17.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MaraZe).

Mleté rezne majú v srdci každého Slováka osobitné miesto. Šťavnaté a jemné mleté mäso sa nám spája s rodinným domom a babičkinou kuchyňou a pravdepodobne si mnohí z nás myslia, že babičkine mleté rezne boli najlepšie. Aké bolo ich tajomstvo? Samozrejme, mäso a korenie, ale dôležitú úlohu zohrával aj tuk, v ktorom sa vyprážali.

Mleté rezne majú v srdci každého Slováka osobitné miesto.
Foto: shutterstock/MaraZe

Čo je večera snov? Koľko ľudí, toľko chutí, ale stavím sa, že takmer nikto by nepohrdol lahodným mletým rezeňom so zemiakmi. Dnes vám s radosťou prezradíme tajomstvo dokonalého mletého mäsa, presne ako od babičky. Staré gazdinky presne vedia, na čom vyprážať to najlepšie mleté mäso. Samozrejme, spoliehajú sa na masť, najlepšie domácu, miestnu. Práve vyprážanie na masti robí fašírky také aromatické a plné chuti. Tu je klasický recept na mleté mäso, vďaka ktorému sa budete na nedeľný obed cítiť opäť ako u babičky.

Mleté fašírky na masti – recept našich babičiek

Ingrediencie:

  • Približne 1 kg mäsa (výborne sa hodí bravčové pliecko, krkovička alebo šunka s trochou tučného mäsa – slanina alebo jaternice),
  • 3 plátky kysnutej chalvy a mlieko na namočenie, môžete použiť aj obyčajnú žemľu,
  • 2 vajcia,
  • 1 cibuľa,
  • 2-3 polievkové lyžice bravčovej masti so škvarkami,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • strúhanka,
  • korenie (soľ, korenie, štipka majoránky, štipka sladkej papriky),
  • masť na vyprážanie.
  • Výborne chutí so zemiakovou kašou alebo pohánkovými krúpami, s červenou repou alebo nakladanými uhorkami.
Mokrými rukami vytvarujte kotlety do oválneho tvaru, obaľte ich v strúhanke a opečte na rozohriatej panvici na miernom ohni z oboch strán dozlatista.
Foto: shutterstock.com/Alex Bogatyrev

Spôsob výroby:

  1. Mäso najprv pomeľte na hrubom mlynčeku. Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte ju na masti, kým pekne nezhnedne. Rozpustite aj slaninu, ale tuk si nechajte.
  2. Chalvu alebo rožok nakrájajte na plátky a namočte ich do mlieka, kým nezmäknú. Najlepšie sa hodí mierne zatuchnutý chlieb.
  3. Mleté mäso vložte do misy. Pridáme strúhanku zbavenú mlieka, osmaženú cibuľu, pretlačený cesnak, bravčovú masť a rozšľahané vajcia. V tejto fáze pridajte aj korenie.
  4. Začnite miesiť mäso, a keď sa začne lepiť, môžete pridať trochu perlivej vody – tým sa zmes na mäsové guľky ešte viac zväčší. Ak sa vám zdá mäsová zmes príliš riedka, pridajte dve polievkové lyžice strúhanky.
  5. Ku koncu miesenia mäso prudko naklepte, aby sa do zmesi dostalo trochu vzduchu – vďaka tomu budú kotlety nadýchané a šťavnaté.
  6. Mokrými rukami vytvarujte kotlety do oválneho tvaru, obaľte ich v strúhanke a opečte na rozohriatej panvici na miernom ohni z oboch strán dozlatista. Na vyprážanie odporúčame použiť kvalitnú bravčovú masť, ktorá má najlepšiu chuť.
  7. Kotlety podávajte s obľúbenou prílohou – výborne chutia so zemiakovou kašou alebo pohánkovými krúpami.

Toto je klasický recept na mleté mäso na starý slovenský spôsob. Ak však použijete chudšie mäso, napríklad kuracie alebo morčacie, lepšie sa vám bude hodiť prepustené maslo alebo olej. Masť by svojou intenzívnou chuťou mohla potlačiť jemnosť faširiek. Bravčovú masť si nechajte na bravčové fašírky, a to nielen na mleté, ale aj na rezne z bravčovej panenky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

S mamou sme sa pohádali o fašírky. Koľko vajec pridať do mletého mäsa? Pomery sú jasné

Najlepšie rezne z mletého mäsa obsahujú tieto dve zložky. Každý hovorí, že sú lepšie ako z babičkinho receptu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pamätáte si ešte burizóny? Za socializmu sme ich jedli všetci. Pripravte si sladkosti len z troch ingrediencií

15.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Creative Family). Keď hľadáte nápad na domácu sladkú desiatu, oplatí sa obrátiť na tento recept. Je to veľmi jednoduchý…

Tipy,

Vezmete si to so sebou na cintorín a zlodej si mädlí ruky. Tieto veci nechajte doma nielen 1. novembra

15.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@mestskateleviziatrnava). Čomu sa vyhnúť na cintoríne? Oplatí sa dávať pozor, čo si berieme so sebou, najmä keď pripravujeme hroby…

Moja stará mama mi ho vždy dávala na prechladnutie. Pijem celú jeseň a nebývam chorá

15.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Cesnakový sirup je prírodným prostriedkom na posilnenie imunity a v ľudovom liečiteľstve sa používa už roky. Vďaka…

Tento hríb je snom všetkých hubárov. Treba s ním správne zaobchádzať, inak je jedovatý

15.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jaroslav Machacek). Musíte mať veľké šťastie, aby ste pri hubárčení narazili na tento konkrétny hríb. Mali by ste byť…

Už žiadne mravce v dome. Stačí raz posypať

15.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cherkas). Mravce v domácnosti a v záhrade môžu byť naozaj nepríjemné. Existujú však domáce metódy, ktoré účinne pomáhajú riešiť…

Auto Trendy

Bude stačiť bežná batéria, ak vypneme systém štart-stop?

16.10.2024 Redakcia Auto trendy - Systémy štart-stop majú bohatú históriu. Pred viac ako 40 rokmi predstavili inžinieri Toyoty elektronický systém, ktorý automaticky vypínal motor pri zastavení vozidla.

Prevodové stupne v manuálnej prevodovke: Na aký prevodový stupeň preraďovať

16.10.2024 Redakcia Auto trendy - Radenie prevodových stupňov v manuálnej prevodovke závisí od otáčok motora, rýchlosti jazdy alebo požadovaného krútiaceho momentu. O tom však rozhoduje vodič. Tu nájdete návod, ako…

Nastavenie ručnej brzdy. Ako nastaviť ručnú brzdu?

16.10.2024 Redakcia Auto trendy - Ručná brzda nedrží? Zhoršená funkčnosť ručnej brzdy nemusí vždy znamenať poruchu. V mnohých prípadoch stačí základné nastavenie. Pozrite si, ako sa ručná brzda nastavuje a…

Ako si sám nastavím stretávacie svetlá

15.10.2024 Redakcia Auto trendy - Keď sa pripravujete na nastavenie svetiel, mali by ste si najprv nájsť rovný povrch s kolmou stenou. Je dôležité, aby ste umiestnili vozidlo aspoň 10…

Ako čistiť a udržiavať palubný priestor v mojom aute?

15.10.2024 Redakcia Auto trendy - Jedlo je veľmi dôležitou súčasťou nášho dňa a ako všetci vieme, najlepšie si ho vychutnáme pri stole. Pridajme k tomu aj čistý; neviem si predstaviť,…

Zázrak nazvaný WD-40. Na čo všetko sa dá použiť

15.10.2024 Redakcia Auto trendy - Prípravok WD-40 si získal celosvetovú slávu a bol vyvinutý na objednávku výrobcov lietadiel a rakiet v USA (spoločnosť Convair). Prostriedok vyvinuli v roku 1953 traja…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov