Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Taký chutný pokrm som jedla len v Gruzínsku. Stokrát lepšie ako pizza

5.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:shutterstock.com/Vlad Kazhan). Pri ceste do Gruzínska nie je možné neochutnať miestnu špecialitu, ktorá očarí každého. Recept na tento pokrm nie je zložitý, takže si ho...

5.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:shutterstock.com/Vlad Kazhan).

Pri ceste do Gruzínska nie je možné neochutnať miestnu špecialitu, ktorá očarí každého. Recept na tento pokrm nie je zložitý, takže si ho môžete skúsiť zopakovať vo vlastnej kuchyni.

Pri ceste do Gruzínska nie je možné neochutnať miestnu špecialitu, ktorá očarí každého. Recept na tento pokrm nie je zložitý.
Foto:shutterstock.com/Vlad Kazhan

Chačapuri je zvyčajne okrúhla placka, ktorá sa niekedy označuje ako gruzínska pizza vďaka syrovej náplni zapekanej do cesta. Pozrite sa, čo by ste mali vedieť o chačapuri .

Chačapuri alebo chlieb s tvarohom

Chačapuri je jedným z tradičných jedál kaukazskej kuchyne. Gruzínci sa nezhodujú v tom, kedy a kto toto jedlo vymyslel. Niektorí sa domnievajú, že pôvod chačapuri úzko súvisí s predkresťanskou vierou Gruzíncov: jedlo totiž pripomína gruzínsky národný symbol, slnko. Iní tvrdia, že tvorcom chačapuri bol istý Chacha zo Svanetie a jedlo bolo pomenované na jeho počesť. Názov však určite pochádza z dvoch gruzínskych slov: khacho – tvaroh a puri – chlieb. Chačapuri teda doslova znamená „chlieb s tvarohom“. V skutočnosti je chačapuri placka zapečená so syrom, ktorá sa v rôznych regiónoch Gruzínska vyrába v rôznych variantoch.

Adžarské chačapuri: placka z kysnutého cesta plnená syrom, vajcom a maslom

Adžarské chačapuri, je jednou z najobľúbenejších variácií tohto jedla. Má podobu lodičky z kysnutého cesta, v ktorej je syr, maslo a vajce. Na prípravu chačapuri budete potrebovať:

  • 500 gramov pšeničnej múky
  • 1 čajovú lyžičku droždia
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1 čajovú lyžičku cukru
  • 300 ml vody
  • 2 lyžice olivového alebo rastlinného oleja
  • 200 gramov syra feta
  • 200 gramov syra ricotta
  • 200 gramov žltého syra (napr. gouda a čedar v rovnakom pomere)
  • 4 vajcia
  • 40 gramov masla
  • pažítka alebo petržlenová vňať alebo koriander.

Múku preosejte do misy a zmiešajte ju s rozdrobeným droždím, soľou, cukrom a olejom. Po pridaní teplej vody cesto premiešame a vymiesime. Vyformujte z neho guľu, prikryte ju utierkou a nechajte aspoň hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri časti, z každej časti vytvorte v rukách guľu, vytvarované gule položte na pomúčenú dosku a prikryte utierkou na ďalšiu polhodinu (najlepšie je umiestniť dosku na teplé a nevetrané miesto). Nastrúhajte syry, nastrúhajte žltý syr. Každú guľôčku cesta rozvaľkajte tak, aby vznikla placka s hrúbkou pol centimetra. Na placku dáme lyžičku nastrúhaného syra, cesto preložíme na oboch stranách, pričom stred zostane voľný, a okraje zrolujeme tak, aby sa spojili do tvaru lodičky. Do stredu každej lodičky pridáme rozdrobený syr. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie, vložte naň surové chachapuri a prikryte bavlnenou utierkou na ďalších 20 minút na kysnutie. Predhrejte rúru na 220 stupňov. Pečte 15 až 20 minút na strednej polici (možnosť nahor a nadol). Po uplynutí tohto času pridajte do každého chachapuri jedno surové vajce a približne 10 g masla. Pečte ďalších 5 minút, aby sa bielka spojili. Podávajte ozdobené nasekaným koriandrom, petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Gruzínske chačapuri sa najčastejšie plní syrom, niekedy aj mäsom. V regióne Rača sa však podáva odroda chačapuri račuli alebo lobiani, v ktorej je syr nahradený červenou fazuľou.
Foto:shutterstock.com/bpro.kiev.ua

Gruzínske khachapuri: lobiani preferuje fazuľu

Gruzínske chačapuri sa najčastejšie plní syrom, niekedy aj mäsom. V regióne Rača sa však podáva odroda chačapuri račuli alebo lobiani, v ktorej je syr nahradený červenou fazuľou. Pripravujú sa podobne ako ostatné druhy chachapuri, pričom sa vyžaduje plnka:

  • 300 gramov červenej fazule namočenej cez noc (možno použiť konzervovanú červenú fazuľu)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 alebo 2 cibule
  • sladká a pálivá paprika
  • zväzok petržlenovej vňate alebo koriandra
  • soľ, korenie, prípadne chilli.

Predtým, ako cesto vykysne, uvarte fazuľu, sceďte ju (nechajte trochu vody), pretlačte ju tĺčikom. Cibuľu nakrájajte a opražte, cesnak prelisujte, petržlenovú vňať alebo koriander nasekajte. Všetko pridajte k fazuli a okoreňte. Do každej stlačenej guľky cesta pridáme plnku a zabalíme ju tak, aby plnka nevytiekla. Zľahka rozvaľkajte a vytvarujte okrúhly koláč. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 – 220 °C približne 20 minút.

Chačapuri so syrom: Chačapuri imeruli

Ako už názov napovedá, chačapuri so syrom je najbežnejšou formou tohto gruzínskeho pokrmu. Dokonalým príkladom je chačapuri so syrom imeruli. Okrem prísad na cesto si musíte pripraviť 1 vajce a 500 gramov stredne slaného syra imeretin. Ak ho nemáte, môžete použiť napríklad 200 gramov syra feta a po 100 gramov syra mozzarella, bryndza a korycín. Kým cesto kysne, rozdrobte alebo nastrúhajte syr, pridajte surové vajce a miešajte, kým nebude mať konzistenciu tvarohu. Múkou poprášte dosku na pečenie, položte na ňu 4 guľky vytvorené z vykysnutého cesta, každú z nich rukou mierne sploštite a posypte trochou múky. Do každej pridáme tvarohovú náplň a cesto so zmesou vo vnútri zabalíme tak, aby nevytieklo von. Cesto jemne rozvaľkajte, aby ste získali okrúhle placky, ktoré nie sú príliš tenké. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200-220 °C asi štvrť hodiny, podávame horúce.

Chačapuri s mäsom: kubdari

Milovníci mäsitých jedál radi vyskúšajú chačapuri s mäsom. Toto jedlo pochádza z oblasti Svaneti a nazýva sa kubdari. Od chačapuri imeruli sa líši len plnkou, na ktorej prípravu potrebujete:

Potrebujete:

  • 800 gramov mletého bravčovo-hovädzieho mäsa
  • 5 – 6 strúčikov cesnaku
  • cibuľu šalotku
  • zväzok koriandra
  • soľ, korenie, lyžičku kurkumy, feferónku alebo červenú papriku.

Mäso zmiešajte vo veľkej mise s koreninami, pridajte prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu a nasekaný koriander, dôkladne premiešajte a nechajte v chladničke odstáť jednu hodinu. Pokračujte ako pri chachapuri so syrom, pričom čas pečenia predĺžte približne na 25 minút.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Rohlíčky vyrobené metódou 1:1:1. Chuť je vynikajúca

Dodržiavam pravidlo 3:2:1 a krehké cesto vyjde vždy perfektne


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nikdy to nerobte s vresom. Kvôli tomu chradnú

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pundapanda). Hoci je vres známy svojou odolnosťou a pôvabom, nie je nezničiteľný. Stačí niekoľko základných chýb v starostlivosti, aby…

Toto je tajomstvo zdravia a krásy Grékov. Jedia ho takmer každý deň

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhotoSGH). Grécky jogurt je v poslednom čase čoraz populárnejší. Tento krémový výrobok s kyslou chuťou jedia Gréci takmer denne,…

V akom momente solíte vodu na ryžu alebo cestoviny? Väčšina ľudí robí chybu a ničí si hrnce

13.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk). Pri varení ryže alebo cestovín pridávame soľ automaticky, bez toho, aby sme sa zamysleli nad tým, ako…

Mlieko v palacinkách som nahradila inou surovinou. Nečakala som, že budú také zamatové

13.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/monticello). Každý robí palacinky po svojom. Mnohí ani nepoužívajú konkrétny recept, ale robia ich len od oka, ako sa…

Hodil som ho do hrnca a odniesol do pivnice. Vrátil som sa o tri hodiny neskôr a po zápachu nebolo ani stopy

13.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pawel Michalowski). Suterén je veľmi užitočná miestnosť, ale má aj nevýhodu. Hromadí sa v nej vlhkosť, ktorá spôsobuje nepríjemný…

Auto Trendy

Pozrite si, ako Lando Norris jazdí na Silverstone v McLarene P1 postavené z Lega

14.9.2024 Redakcia Auto trendy - Má viac ako 300 000 dielikov Technic, 768 motorov Lego a jedného nervózneho jazdca F1 za volantom.

Na Slovensku je intenzívny dážď, ktorý môže znamenať záplavy. Ako ochránite svoje auto?

14.9.2024 Redakcia Auto trendy - Predpovede počasia na nasledujúce dni sú veľmi znepokojujúce. Silný dážď spojený s janovskou tlakovou nížou „Boris“ by mohol priniesť záplavy alebo podmáčanie. Podľa meteorológov by…

Spoločnosť Nokian bude pri výrobe pneumatík používať udržateľné materiály. Patrí medzi ne obnoviteľný materiál vyrobený z odpadu z brezovej kôry

14.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Nokian Tyres podpísala dohodu o vývoji so švédskou vedeckou spoločnosťou Reselo AB, ktorá sa zaoberá biomateriálmi, s cieľom ďalej vyvíjať obnoviteľný materiál Reselo Rubber…

Kimi Antonelli nahradí Lewisa Hamiltona v Mercedese. Talian má len 18 rokov.

14.9.2024 Redakcia Auto trendy - Lewis Hamilton bude od roku 2025 jazdiť za Ferrari. Mercedes už podpísal zmluvu s jazdcom, ktorý od budúcej sezóny zaujme jeho miesto v tíme.

Geely je ďalším čínskym výrobcom, ktorý otvorí továreň v Európe

14.9.2024 Redakcia Auto trendy - Automobilka Geely zvažuje niekoľko lokalít pre budúci závod v Európe, pričom koncom tohto mesiaca vstúpi aj na rumunský trh. Čínska automobilka Geely skúma lokality pre…

Najvýkonnejší štvordverový Bentley v histórii: Nový Flying Spur debutuje s výkonom 782 koní

14.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Bentley oficiálne predstavila nový model Flying Spur. Britský výrobca tvrdí, že sa pozeráme na najvýkonnejší štvordverový model v jeho histórii.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov