Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Namiesto šalátu ho prihoďte do hrnca. Každá lyžička tejto krémovej zeleninovej polievky je ako kúsok raja

22.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/margouillat photo). V lete, keď nám za oknami búši horúčava, nemáme chuť na ťažké a zložité jedlá. Krémová pórová polievka je ideálna na ľahkú,...

22.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/margouillat photo).

V lete, keď nám za oknami búši horúčava, nemáme chuť na ťažké a zložité jedlá. Krémová pórová polievka je ideálna na ľahkú, ale výživnú a vitamínmi nabitú večeru. Môžete ju pripraviť rýchlo a bez dlhého státia v kuchyni.

V lete, keď nám za oknami búši horúčava, nemáme chuť na ťažké a zložité jedlá.
Foto: shutterstock.com/margouillat photo

Leto je obdobím, keď sa stravujeme predovšetkým na základe sezónnej zeleniny a ovocia. Má to niekoľko dôvodov. Predovšetkým sú bežne dostupné a lacné a práve v sezóne sú najchutnejšie a najzdravšie. Akú zeleninu jesť v júli? Patria sem nové zemiaky, ale aj pór.

Čo môžete robiť s pórom? Existuje mnoho nápadov, nielen na leto

Pór je jednou zo základných druhov zeleniny používaných v slovenskej kuchyni. Spája sa nielen s vývarom a zeleninovým šalátom, ale aj s letnými šalátmi a zapekanými jedlami. V lete, keď sa nám často nechce variť, smažiť a dlho stáť v kuchyni, sú chladené jedlá a polievky skvelým nápadom na večeru. Krémová pórová polievka je ideálna na každodenné použitie; je rýchla a chutná a predovšetkým jednoduchá.

Akú zeleninu jesť v júli? Pórová krémová polievka je ideálnou voľbou na leto

Pórová krémová polievka je jedlo, ktoré pripravíte z letných sezónnych produktov, takže je ideálnou voľbou na toto ročné obdobie. Je triviálne jednoduchá, hoci budete potrebovať mixér. Na polievku použite bielu časť póru alebo siahnite po mladej zelenine. Do stredu polievky môžete pridať napríklad aj konzervovanú bielu fazuľu, čím pokrm obohatíte o nevyhnutnú porciu bielkovín. Pridanie zeleru jej dodá chuť a smotana ju urobí mierne sladkou.

TIP! Nevyhadzujte zelené lístie do koša na bioodpad. Môžete ich použiť napríklad na vaječnú a pórovú pastu, nakrájať ich, osmažiť a pridať do knedlí, mletých rezňov alebo ich hodiť do vývaru. Zelené listy dodajú vášmu vývaru, paradajkovej alebo hubovej polievke väčšiu arómu a chuť.

Z póru odrežte zelenú časť listov. Pór očistite, umyte a nakrájajte na plátky. Umyte, ošúpte a nakrájajte na kocky aj mrkvu, zeler, zemiaky a petržlen. Nemusíte si byť istí, že sú dokonalé, ale menšie kúsky rýchlejšie zmäknú.
Foto: shutterstock/Dani Vincek

Potrebné ingrediencie:

  • 3 póry,
  • 1 malý kúsok zeleru, 1 malú petržlenovú vňať a 1 malú mrkvu,
  • 3-4 nové zemiaky,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 2 PL olivového oleja a 2 PL vyčisteného masla,
  • 750 ml vývaru alebo vody,
  • 80 – 100 ml mlieka alebo smotany,
  • soľ, korenie, bylinkové korenie, štipka muškátového orieška, cukor.

Z póru odrežte zelenú časť listov. Pór očistite, umyte a nakrájajte na plátky. Umyte, ošúpte a nakrájajte na kocky aj mrkvu, zeler, zemiaky a petržlen. Nemusíte si byť istí, že sú dokonalé, ale menšie kúsky rýchlejšie zmäknú. Cesnak ošúpte a nakrájajte na plátky. Vo veľkom hrnci zohrejte maslo a olej. Prihoďte pór a niekoľko minút ho orestujte. Pridajte cesnak. Po minúte alebo dvoch pridajte aj nakrájanú zeleninu. Všetko smažte ďalšie 2-3 minúty a potom prilejte vývar. Hrniec prikryte a varte 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.

Ku koncu varenia pridajte korenie, lyžičku cukru, štipku muškátového orieška a lyžičku soli. Premiešajte a odstavte z horáka. Rozmixujte na hladkú kašu. Za stáleho miešania pridajte mlieko alebo smotanu (pri izbovej teplote; ak ste ju vytiahli z chladničky, nezabudnite ju predtým stužiť). Skontrolujte chuť a v prípade potreby pridajte viac soli, korenia alebo kľučky. Podávajte s krutónmi, praženými tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami, orechmi alebo inými obľúbenými prílohami.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Gruzínska polievka prekonáva slovenské špeciality. Zahreje vás a naplní vaše brušká lepšie ako guláš, ktorý poznáme

Paradajková polievka z passaty je moje značkové jedlo. Pridávam dve prísady a je lepšia ako babičkina


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ktorým látkam je lepšie sa v lete vyhnúť? Niektoré môžu zmeniť leto na nočnú moru

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Selenit). Vyzerá krásne, ale po hodine na slnku sa cítite ako v igelitke. Látka, ktorá mala byť ideálna na…

Toto je bežný problém v domovoch cestovateľov. Ako sa vyhnúť plošticiam a ako sa ich zbaviť, keď sa objavia?

06.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hit Stop Media). Ploštice posteľné sa do domácností dostávajú často nepozorovane – najmä po návrate z ciest. Tento sprievodca…

Jemná chuť, najlepšie do šalátov. Reguluje metabolizmus a trávenie, má veľa vitamínov

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tieningtyas Madjid). Vo svete rôznych druhov cibule je šalotka stále podceňovaná, hoci by mohla úspešne konkurovať svojej slávnejšej „sesternici“…

Vedci odhalili najviac kontaminovanú zeleninu. Slováci ju milujú

06.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nika-lit). Na čele najnovšej správy Environmental Working Group (EWG) o znečistení pesticídmi sa umiestnil špenát. Táto obľúbená a výživná…

Zásadná chyba pri večernej starostlivosti. Výsledok? Viac vrások pod očami

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goodluz). Pokožka okolo očí je mimoriadne jemná a náročná oblasť tváre. Je oveľa tenšia ako pokožka na lícach alebo…

Auto Trendy

Nemecko nezníži povolený limit alkoholu za volantom: Minister dopravy považuje aktuálne pravidlá za dostatočné

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - V Nemecku zostáva povolený limit alkoholu pre vodičov na úrovni 0,5 promile. Minister dopravy Patrick Schnieder sa vyjadril, že malá dávka alkoholu automaticky neznamená ohrozenie…

Planéta, ktorá ovláda svoju hviezdu: Prelomový objav astronómov

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmír nás neprestáva prekvapovať. Najnovší objav astronómov spôsobil skutočnú senzáciu vo vedeckom svete. Po prvýkrát bola spozorovaná planéta, ktorá ovplyvňuje správanie svojej hviezdy. Ide nielen…

Výfukový systém: Ako rozpoznať problémy a udržať vozidlo v kondícii

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Výfukový systém vo vašom vozidle zohráva kľúčovú úlohu pri znižovaní emisií, hluku motora a odvádzaní škodlivých plynov od pasažierov. Jeho správna funkcia je nevyhnutná pre…

Ako správne umývať auto v samoobslužnej umyvárni? Najčastejšie chyby a správny postup

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Samoobslužné autoumyvárne sú čoraz populárnejšie aj na Slovensku, pretože predstavujú ekonomickú a rýchlu možnosť starostlivosti o auto. Avšak, aby ste dosiahli dobré výsledky a nepoškodili…

Sú popoludňajšie zdriemnutia nebezpečné? Nové štúdie prinášajú prekvapivé zistenia

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Zdriemnutia, ktoré sú často považované za spôsob rýchlej relaxácie a regenerácie počas dňa, môžu byť rizikové, ak sú časté, dlhé a vyskytujú sa v určitých…

Tragická smrť Dioga Jotu: Čo odhalilo vyšetrovanie?

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Portugalský futbalista Diogo Jota, hráč Liverpoolu a reprezentant svojej krajiny, tragicky zahynul vo štvrtok pri dopravnej nehode v španielskej provincii Zamora. Spolu s ním prišiel…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov