Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Dezert ako z talianskej cukrárne? Pridajte túto ingredienciu a vyjde vám šialený. Všetkých potešíte

2.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Dementieva Iryna). Panna cotta je dezert, ktorý sa spája so slnečným Talianskom. Niet divu, pretože práve odtiaľ pochádza a dáva nám ochutnať taliansky život....

2.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Dementieva Iryna).

Panna cotta je dezert, ktorý sa spája so slnečným Talianskom. Niet divu, pretože práve odtiaľ pochádza a dáva nám ochutnať taliansky život. Názov dezertu, ktorý znamená „varený krém“, v skutočnosti nemá nič spoločné s varením. Tento šialený oblak chutí najlepšie vytiahnutý priamo z chladničky. Ako ho pripraviť?

Panna cotta je dezert, ktorý sa spája so slnečným Talianskom. Niet divu, pretože práve odtiaľ pochádza a dáva nám ochutnať taliansky život.
Foto: shutterstock.com/Dementieva Iryna

Keď sa z oblohy valí horúčava, hľadáme chvíľkové osvieženie v podobe dezertu. Zmrzlina so šľahačkou? Studený nápoj? To už tu bolo. Ale prečo sa nerozhodnúť pre špeciálny dezert, ktorý vyzerá a chutí ako skutočná päsť na oko? Samozrejme, hovoríme o talianskej špecialite, kráľovnej všetkých dezertov – panna cotte. Najlepšie chutí s čerstvou ovocnou penou, ale dobre poslúži aj mrazená alebo z pohára.

Panna cotta alebo nadýchaný krém zaliaty v šialenej omáčke

Panna cotta sa tradične podáva s ovocnou penou – tú dostanete najčastejšie v talianskych reštauráciách a cukrárňach. Moja mama sa rozhodla pre mangovú polevu a dezert vždy rýchlo zmizne zo stola. Fotografie v galérii sú dôkazom, že sa u nás doma objavuje veľmi často. Záver? Je to skvelá alternatíva k tortám a hlavne, nech sa rozhodnete pre akúkoľvek omáčku, vždy vyjde šialene, pretože najdôležitejší je tu ten krémový obláčik.

Jeho príprava nie je zložitá a ani časovo náročná. Tajomstvo však spočíva v jednej ingrediencii – vanilkovom extrakte (vanilkový olej nie je povinný).

Recept na nebesky dobrú panna cottu. Zjete ju a budete sa cítiť ako v nebi

Ingrediencie:

  • Čajová lyžička želatíny,
  • veľké balenie 30% smotany (400 ml),
  • pol pohára mlieka (120 ml),
  • 1/3 šálky cukru (približne 50 ml),
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu alebo vanilkového oleja.

Ovocná pena:

  • 300 g malín, černíc, čučoriedok alebo jahôd,
  • 2 čajové lyžičky cukru,
  • 6 g želatíny,
  • čerstvé ovocie a niekoľko lístkov mäty na ozdobu.
Panna cotta sa tradične podáva s ovocnou penou – tú dostanete najčastejšie v talianskych reštauráciách a cukrárňach. Moja mama sa rozhodla pre mangovú polevu a dezert vždy rýchlo zmizne zo stola.
Foto: shutterstock.com/Aksana Ban

Príprava:

  1. Želatínu zalejte trochou vriacej vody, miešajte, kým sa nerozpustí, a nechajte vychladnúť.
  2. Do hrnca nalejte smotanu, mlieko a cukor a všetko spolu premiešajte. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt. Všetko zahrejte. Tekutá zmes musí byť horúca, ale nie vriaca. Potom prilejte vychladnutú želatínu. Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť a zhustnúť.
  3. Počas tejto doby môžete pripraviť misky, v ktorých sa bude dezert podávať. Potom do nich nalejte smotanovú zmes a vložte do chladničky (najlepšie na noc), aby zmes úplne stuhla. Keď je krémový oblak hotový, pripravte penu.
  4. Ovocie a cukor vložte do hrnca a na miernom ohni priveďte do varu. Za občasného miešania varte, kým ovocie nezmäkne, nerozpadne sa a nepustí šťavu. V prípade manga môžete ešte použiť mixér.
  5. Horúcu ovocnú zmes odstavte, aby vychladla (ak nemáte radi plávajúce kúsky a napríklad semienka z malín, môžete ovocie precediť cez sito). Do peny pridajte želatínu a premiešajte.
  6. Penu opatrne nalejte na vopred pripravenú a stuhnutú panna cottu a ozdobte čerstvým ovocím a niekoľkými lístkami mäty. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Dezert, ktorý sa nikdy neomrzí. Kombinácia jemných chutí zaujme každého

Sesternica mi dala recept na dezert, ktorý zmizne hneď, ako sa pripraví. Šialene mäkký


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Nastavujete v lete radiátor na nulu? Táto chyba vás môže na jeseň stáť veľa!

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrew Angelov). Odborníci varujú: Bežný zvyk, ktorý praktizuje väčšina domácností počas letných mesiacov, môže spôsobiť vážne problémy pri štarte…

Dve lyžice na panvicu a stane sa zázrak. Mäso bude mäkké ako maslo.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii). Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš…

Čomu sa treba vyhnúť v letnom make-upe? Najčastejšie chyby, ktoré robia Slovenky

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). V lete chce väčšina z nás vyzerať prirodzene, sviežo a žiarivo. Bohužiaľ, vysoké teploty a intenzívne vystavenie slnku…

Mrazená zelenina je poklad pre chudnutie! Odborníci odhaľujú, ktoré druhy musíte mať doma

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael). Nemáte čas na pravidelné nákupy čerstvej zeleniny? Dietetici prinášajú skvelú správu - mrazené alternatívy si zachovávajú takmer…

Auto Trendy

Mazda CX-5: Prichádza nová generácia obľúbeného SUV

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda CX-5 je už od svojho uvedenia na trh jedným z najdôležitejších modelov značky Mazda. Od roku 2013, kedy debutovala prvá generácia, si tento model…

Renault Duster šokuje cenami: V Austrálii je lacnejší ako Dacia u nás

3.07.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka Renault prekvapila automobilový svet uvedením modelu Duster na austrálsky trh s cenami, ktoré sú výrazne atraktívnejšie ako tie, za ktoré sa predáva Dacia…

Efekt zebry: Ako slnko a tieň ovplyvňujú vašu jazdu

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Počas celého roka sa vodiči stretávajú s rôznymi prírodnými javmi, ktoré môžu sťažiť jazdu. Jedným z menej známych, ale nebezpečných javov je tzv. efekt zebry,…

Dacia Duster: Cenovo dostupné SUV, ktoré si získalo srdcia zákazníkov

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster je jedným z najobľúbenejších SUV na trhu. Jej popularita neustále rastie, pretože ponúka kombináciu nízkej ceny, priestrannosti, praktickosti a atraktívneho dizajnu. Navyše, zákazníci…

Peralta S: Futuristické Maserati inšpirované vesmírnou loďou

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Peralta S, jedinečný automobil s dizajnom pripomínajúcim UFO, je poctou legendárnemu Maserati Boomerang z roku 1972. Tento futuristický model, navrhnutý Fabriziom Giugiarom, synom slávneho dizajnéra…

Unikátne objavy v Amazonskom pralese: Sedem gigantických urn odhalilo tajomstvá minulosti

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - V brazílskej časti Amazonského pralesa došlo k výnimočnému objavu. Sedem obrovských urn, ukrytých pod povrchom zeme, odhalilo fascinujúce detaily o pohrebných rituáloch predkolumbovských kultúr. Archeológovia…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov