Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Recept na ne sa v našej rodine traduje už viac ako 100 rokov. Moja babička ich podávala s domácim kakaom

6.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Robert MacDonald). Keď si spomínam na bezstarostné detstvo, ktoré som trávila s babičkou na vidieku, vybavujú sa mi len samé dobré veci. Najkrajšie a...

6.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Robert MacDonald).

Keď si spomínam na bezstarostné detstvo, ktoré som trávila s babičkou na vidieku, vybavujú sa mi len samé dobré veci. Najkrajšie a najlepšie spomienky mám na to, ako mi varila a pripravovala chutné dobroty. Táto sladká pochúťka bola jednou z nich a vždy som sa tešila, keď som ju videla na stole. Recept je starý viac ako 100 rokov, ale bol obmenený malými detailmi.

Ako si pripraviť tieto domáce kysnuté koláče?
Foto: shutterstock/Robert MacDonald

Myslím si, že moja babička je naozaj skvelá kuchárka a recepty, ktoré mám od nej, sú toho úžasným príkladom. Stále mám možnosť ochutnávať jej špeciality a zakaždým sa teším, keď pripravuje dobroty, ktoré si pamätám z detstva. Tento recept sa mi spája s prázdninami a raňajkami, ktoré som u nej jedla. Mäkké a sladké kysnuté koláče s džemom, ktoré vždy podávala s teplým kakaom.

Výroba týchto kysnutých koláčov nie je zložitá, ale mali by ste počítať s tým, že vám zaberie veľa času. Výroba cesta nie je až taká jednoduchá, ale konečný výsledok bude stáť za ten čas prípravy. Dodnes si pamätám ich chuť snažím sa ich pripravovať aj doma. Vždy vyjdú a sú chutnejšie ako z nejednej pekárne.

Babkine domáce kysnuté koláče s džemom

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 2 stredne veľké vajcia
  • 3 lyžice cukru
  • pohár teplého mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • lyžica margarínu alebo masla
  • veľký pohár obľúbeného džemu
Výroba cesta nie je až taká jednoduchá, ale konečný výsledok bude stáť za ten čas prípravy.
Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka

Spôsob prípravy:

  1. Kysnuté koláče začnite pripravovať tak, že pripravíte kvások. Mlieko zohrejte v hrnci a pridajte doň cukor a premiešajte. Do zmesi rozdrobte droždie a pridajte lyžicu múky. Prísady prikryte utierkou a odložte na teplé miesto asi na 20 minút.
  2. Kým droždie vykysne, rozpustite v hrnci maslo a odložte ho trochu vychladnúť.
  3. Zvyšnú múku nasypte do väčšej misy a zmiešajte s cukrom a vanilkovým cukrom. Vyšľahajte aj vajcia a vlejte do vykysnutého cesta. Všetko dôkladne vymieste na pružné cesto. Môžete použiť kuchynský robot alebo ruky. Počas miesenia pridávajte vychladnuté maslo.
  4. Pripravené cesto odložte na teplé miesto pod pokrievkou. Nechajte ho tam asi hodinu, malo by zdvojnásobiť svoj objem.
  5. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčený stôl alebo dosku na pečenie. Opäť ho premieste a vyvaľkajte na hrúbku asi 2 cm. Pomocou malého taniera a noža vykrajujte kolieska a opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
  6. Vzniknuté kolieska položte na plech vystlaný papierom na pečenie a dbajte na dodržanie správnej vzdialenosti. Prikryte ich utierkou a nechajte ešte 30 minút kysnúť.
  7. Po tomto čase urobte do každého kotúča priehlbinu a vložte do nej obľúbený džem.
  8. Okraje potrite rozšľahaným vajcom.
  9. Plech s kysnutými koláčmi vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20 minút dozlatista.
  10. Potom ich nechajte vychladnúť a ak chcete, posypte ich práškovým cukrom.

Tip: Kysnuté koláče možete pred pečením posypať mrveničkou. Takto pripravené budú neodolateľné.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridajte do džemu namiesto cukru. Nestratí chuť a bude zdravší a menej kalorický

Vyskúšala som tieto jahody a teraz už nesiahnem po klasickom dezerte. Táto zložka všetko mení


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako upiecť zemiaky, aby boli zvonka dokonale chrumkavé a zvnútra jemné?

11.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Arthur Linnik). Pečené zemiaky sú nielen klasickou prílohou k večeri, ale aj samostatným občerstvením, ktorému sa ťažko odoláva. Kľúčom…

Smotana sa nechce vyšľahať? Pridajte pár kvapiek, zhustne a bude nadýchaná ako obláčik

11.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OlgaBombologna). Smotana je často kľúčovou zložkou mnohých dezertov. Problém nastáva, keď po nedeľnom obede všetci čakajú na sladké dobroty…

Rebierka sa samé odlepia od kosti. Všetko, čo potrebujete, je noc v tejto marináde a rošt po ruke.

9.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations). Jemné grilované rebierka sú snom mnohých milovníkov sezónnych posedení pri grile. Aby bolo mäso šťavnaté a plné chuti,…

Probiotická bomba z hôr: Turisti ju milujú, vedci chvália

9.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/noxphotos.com). Na prvý pohľad môže pôsobiť mastne a ťažko, no v skutočnosti ide o jednu z najcennejších potravín,…

Ideálne na lenivé večery. Natieram maslom a hneď jem

8.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova). Mäkké, pružné a výraznej chuti - domáce chleby Naan sú viac ako len občerstvenie na večierok. Táto…

Auto Trendy

Ruky na volante: Prečo „10 a 2“ už nie je správne a ako ich držať správne?

14.07.2025 Redakcia Auto trendy - S pribúdajúcimi rokmi si vodiči osvojujú rôzne návyky, no nie všetky sú správne. Jednou z najčastejšie zanedbávaných otázok je správne držanie volantu počas jazdy. Ako…

Aquaplaning: Ako ho rozpoznať a minimalizovať riziko na mokrej vozovke

14.07.2025 Redakcia Auto trendy - Dáždivé dni prinášajú vodičom nielen zhoršenú viditeľnosť a predĺženú brzdnú dráhu, ale aj riziko aquaplaningu. Tento nebezpečný jav môže prekvapiť aj skúsených vodičov a v…

Ako znížiť spotrebu paliva? Jednoduché tipy, ktoré vám ušetria peniaze

14.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ceny ropy, plynu a benzínu už roky nevyzerajú optimisticky, a preto mnohí vodiči hľadajú efektívne spôsoby, ako znížiť svoje výdavky bez toho, aby sa museli…

Ako zabezpečiť bicykel pred krádežou? Polícia a mechanik radia: „Určite si to rozmyslí“

14.07.2025 Redakcia Auto trendy - Letná sezóna je v plnom prúde, no s ňou prichádza aj zvýšené riziko krádeže bicyklov. Ako najlepšie ochrániť svoj bicykel pred zlodejmi? Polícia a mechanik…

Pretekárska beštia z Talianska: Lamborghini Temerario GT3

14.07.2025 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisionEffecttvTR Talianska automobilka Lamborghini predstavila svetu svoj najnovší pretekársky špeciál s označením Temerario GT3. Tento výnimočný závodný stroj nasleduje úspešný model Huracán GT3 a prináša…

Ak sa chystáte do Kuala Lumpur, musíte navštíviť tento bizarný hotel. Útulný alebo šialený?

14.07.2025 Redakcia Auto trendy Ak sa chystáte do Kuala Lumpur, tak musíte navštíviť hotel s názvom Arte by Thomas Chan. Budova zvonku vyzerá futuristicky. Vo vnútri vás však čaká úplne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov