Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Tento koláč pripravuje moja babička už 40 rokov. Zakaždým opakuje, čo je na ňom najdôležitejšie

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova). Každý má svoje obľúbené jedlo a dezert, po ktorom siahne. V mojom prípade milujem jablkový koláč a tvarohový koláč v akejkoľvek podobe,...

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova).

Každý má svoje obľúbené jedlo a dezert, po ktorom siahne. V mojom prípade milujem jablkový koláč a tvarohový koláč v akejkoľvek podobe, ale moja babička mi vštepila záľubu v ďalšom koláči. Tento koláč je vrstvený a vždy, keď sa objaví na stole, urobí úžasný dojem. Jedna ingrediencia je veľmi kľúčová a bez nej stráca svoju chuť.

Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova

Keby som sa každého z vás opýtala, aký je váš obľúbený koláč, pravdepodobne by som dostala veľa odpovedí. Niektorí by povedali, že je to jablkový koláč, iní, že je to tvarohový koláč, a ďalšia skupina, že je to krémový koláč. Nikomu by však nenapadli Dunajské vlny, ktoré podľa niektorých prekonávajú všetky ostatné dezerty. Tento vrstvený koláč je naozaj pôsobivý a moja babička je odborníčka na jeho prípravu. Skladá sa z dvoch rôznofarebných vrstiev a je preliaty pudingovým krémom. Okrem toho sú kľúčovou ingredienciou višne. V sezóne môžete použiť čerstvé ovocie, ale ak nemáte žiadne po ruke, odporúčam kúpiť tie v náleve. Práve tie totiž dodávajú zaujímavú chuť a sú nenahraditeľné.

Recept na dunajské vlny


Ingrediencie na cesto:

  • 2 šálky pšeničnej múky,
  • kocka masla,
  • 6 vajec,
  • 200 g práškového cukru,
  • 1/4 šálky mlieka,
  • 2 PL kakaa,
  • 2 lyžičky prášku do pečiva.


Prísady na pudingový krém:

  • 2 balenia vanilkového pudingu,
  • kocka masla,
  • 2,5 šálky mlieka,
  • 2 lyžice cukru.

Prísady na čokoládovú polevu:

  • 50 g dezertnej čokolády,
  • 2 PL mäkkého masla,
  • 3 PL 33% smotany.


Ďalšie prísady:

  • 350 g kompótových višní alebo čerstvého ovocia,
  • pohár višňového likéru.
Kľúčovou ingredienciou sú višne. V sezóne môžete použiť čerstvé ovocie, ale ak nemáte žiadne po ruke, odporúčam kúpiť tie v náleve. Práve tie totiž dodávajú zaujímavú chuť a sú nenahraditeľné
Foto: shutterstock/nada54

Spôsob prípravy:

  1. Najprv si pripravte pudingový krém. Polovicu mlieka nalejte do hrnca, pridajte doň cukor, premiešajte a na miernom ohni priveďte do varu. Zvyšné mlieko zmiešajte s pudingovými práškami a tenkým prúdom nalejte do hrnca, pričom stále miešajte. Intenzívne miešajte, kým puding nezhustne.
  2. Horúci puding odstavíme z horáka, prikryjeme tanierom a necháme vychladnúť. Keď puding vychladne, pripravte si krém. Mäkké maslo preložíme do misy a pomocou mixéra ho dôkladne rozmiešame na krém. Potom po lyžiciach pridávajte vychladnutý puding. Mixujte, kým sa prísady nespoja.
  3. Teraz sa môžete pustiť do prípravy ostatných ingrediencií. Višne z kompótu scedíme a vložíme do misky (dobre je aj odkôstkovať). Potom prilejte likér, premiešajte a odložte.
  4. Čas na prípravu cesta. Vajíčka rozbijeme do väčšej misy, pridáme cukor a mixérom šľaháme na vysokých otáčkach, kým nevznikne biela hmota. Potom ešte počas miešania prilejte rozpustené a vychladnuté maslo. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a miešame len dovtedy, kým sa úplne nespoja. Zmes by mala byť hladká a bez hrudiek.
  5. Polovicu cesta prelejeme do inej misy a pridáme doň kakao a mlieko. Intenzívne miešajte.
  6. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Potom do neho vlejte svetlé cesto a stierkou zarovnajte vrch. Potom pomocou lyžice opatrne a jemne vmiešajte tmavé cesto, aby sa vrstvy nelepili.
  7. Na cesto poukladajte višne a zľahka ich vtlačte do zmesi. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 25 minút. Po uplynutí času vypnite rúru a nechajte koláč vychladnúť.
  8. Po vychladnutí upečeného cesta potrieme vrch pudingovým krémom. Potom ho vložte na približne 30 minút do chladničky. Krém by mal už mierne stuhnúť. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu.
  9. Do hrnca dajte maslo, rozdrvenú čokoládu a trochu smotany. Celé to zohrievajte na miernom ohni, kým nevznikne hladká, lesklá zmes. Nezabudnite však stále miešať, aby sa zmes nepripálila. Hotovú polevu nechajte mierne vychladnúť. Nakoniec ju nalejte na vrch koláča.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najjednoduchší koláč na svete. Využite jahody, kým je ich sezóna

Vyskúšala som tieto jahody a teraz už nesiahnem po klasickom dezerte. Táto zložka všetko mení


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Paradajková polievka z passaty je moje značkové jedlo. Pridávam dve prísady a je lepšia ako babičkina

19.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova). Hľadáte recept na najlepšiu júnovú polievku? Paradajková z passaty je mojou novou závislosťou a vždy vyjde a chutí…

Na niekoľko minút vložte do rúry. Chrumkavá desiata, ktorú môžete jesť bez výčitiek svedomia

19.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Nie každý vie, že až do stredoveku bol kučeravý kel považovaný za najobľúbenejšiu zelenú listovú zeleninu v…

Zemiakové placky budú zlatisté a chrumkavé. Takýmto spôsobom ich pečú v reštaurácii

19.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/siamionau pavel). Zemiakové placky sú vysnívanou večerou, popoludňajším občerstvením alebo spôsobom, ako si účinne zlepšiť náladu po náročnom dni.…

Moja stará mama mi prezradila recept na dokonalé cesto na pirohy. Keď som ich robila, zjedla som ich naraz 20

19.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Magdanatka). Pirohy sú jedlom, ktoré miluje každý Slovák. Ja osobne ich milujem a nikdy sa ich nenabažím. Pred časom…

Uvarte vo vode, pridajte med a citrón. Pite denne a znížite si hladinu cukru v krvi

19.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jr images). Jeseň a zima sú obdobím, keď vládnu horúce a hrejivé nápoje. Nevyplatí sa však vzdať sa ich…

Auto Trendy

Vynikajúci rok 2023 na svetových trhoch. Čína dala USA zabrať

20.6.2024 Redakcia Auto trendy - SUV a crossovery sú stále na vrchole a Čína prvýkrát v histórii predbehla USA v štatistikách predaja automobilov. Čo ešte vieme o roku 2023?

Toto SUV je veľkým konkurentom značiek Hyundai a Toyota

20.6.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka kúpe SUV si vychutnáte jazdu plnú komfortu, s väčším priestorom a lepším výhľadom. Tento typ karosérie už roky nevychádza z módy a nové modely…

"Neočakávaný účinok" ciel na čínske autá. Európske modely budú drahšie

20.6.2024 Redakcia Auto trendy - Európska komisia minulý týždeň oznámila zavedenie dočasných ciel na čínske značky predávajúce svoje elektromobily v Európe. Ukázalo sa však, že toto rozhodnutie zasahuje aj výrobcov,…

Lotus Evija X prekonal rekord Nurburgringu o viac ako 10 sekúnd

20.6.2024 Redakcia Auto trendy - Na to, aby ste sa mohli pochváliť právom na najrýchlejšie auto na svete, slúži Nordschleife na Nürburgringu. Lotus Evija X - plne elektrický hypercar -…

Táto Toyota najazdila za šesť rokov 1,5 milióna kilometrov. Jej stav je prekvapivo dobrý

20.6.2024 Redakcia Auto trendy - Videli sme desiatky, ak nie stovky áut s obrovským počtom najazdených kilometrov. Často o nich píšeme, pretože sú akýmsi dôkazom dlhej životnosti a kvalitného spracovania…

Guľa na aute - mnohí vodiči zabúdajú na svoje povinnosti

20.6.2024 Redakcia Auto trendy - Guľa umožňuje pohodlnú prepravu bicyklov, ale aj pripojenie prívesu. Keďže väčšina vodičov ho používa príležitostne, nie vždy si uvedomuje predpisy.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov