3.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Juraj Rasla).
Milujem taliansku kuchyňu a považujem ju za jednu z najlepších na celom svete. Môžete v nej ochutnať naozaj chutné jedlá, ako aj dezerty, ktoré rozmaznávajú naše chuťové bunky. Napriek tomu, že ju mám veľmi rada, stále s ňou rada experimentujem, pretože mi poskytuje ešte lepšie kombinácie chutí. Príkladom je nasledujúci dezert, ktorý vám vyrazí dych.

Foto: shutterstock/Juraj Rasla
Mnohí mi dajú za pravdu, že talianska kuchyňa je výnimočná. Je neuveriteľne chutná a jedlá, ktoré z nej pochádzajú, robia vlny po celom svete. Nie sú to len hlavné jedlá, ale aj predjedlá a dezerty a to všetko vytvára súhru chutí, ktorú sa oplatí zopakovať aj doma.
Talianska kuchyňa nie je len o cestovinách a pizzi, ale aj o sladkých a jemných sladkostiach. Jednou z nich je tiramisu, ktoré pozná asi každý. My sme sa rozhodli jeho chuť trochu pozmeniť, ale jeho formu sme úplne nezmenili. V nasledujúcom recepte uvidíte, že pridanie horkej čokolády, ako aj ovocia v podobe jahôd, je hitom.
Čokoládové tiramisu recept
Ingrediencie
- 4 lyžice instantnej kávy,
- 250 ml vody,
- 500 ml 36% smotany,
- 300 g syra mascarpone,
- 4 PL práškového cukru,
- 100 g horkej čokolády,
- pol kilogramu jahôd,
- čajová lyžička kakaa,
- balenie podlhovastých piškót.

Foto: shutterstock/Olga Nayashkova
Spôsob prípravy
- Prípravu dezertu začnite prípravou kávy. Uvarte ju a nechajte vychladnúť. Uistite sa, že smotana a mascarpone sú riadne vychladené.
- Teraz je čas pripraviť koláč. Do väčšej misy nalejte smotanu, pridajte syr mascarpone a práškový cukor. Premiešajte, kým nevznikne hladká hmota.
- Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a postupne ju pridávajte do pripravenej zmesi. Dobre vyšľahajte, aby bol krém hladký a prísady sa spojili.
- Jahody dôkladne opláchnite, odstráňte stopky a prekrojte na polovicu. Polovicu piškót namočte do studenej kávy a položte na dno stredne veľkej tortovej formy.
- Na spodok natrite polovicu čokoládového krému a navrch poukladajte jahody. Teraz namočte piškóty opäť do kávy a poukladajte ich na ovocie.
- Posledným krokom je navrstvenie druhej polovice čokoládového krému. Vrch posypte veľkým množstvom kakaa. Dezert vložte do chladničky aspoň na 3 hodiny. Vďaka tomu bude zmes kompaktnejšia a pri krájaní sa vám nič nerozpadne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na tiramisu, najznámejší dezert na svete. Tajomstvom je smotana a istý nápoj pre dospelých
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.