Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Ako často by ste mali hnojiť trávnik? Použite metódu z amerických záhrad

30.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bochkarev Photography). Americkí záhradníci hnoja svoje trávniky každých 4-6 týždňov od skorej jari až do neskorej jesene. Pri používaní hnojív dbajú na zloženie a...

30.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bochkarev Photography).

Americkí záhradníci hnoja svoje trávniky každých 4-6 týždňov od skorej jari až do neskorej jesene. Pri používaní hnojív dbajú na zloženie a dávkovanie, prispôsobujú ich stavu trávy a potrebám pôdy. To zaisťuje, že váš trávnik dostane všetky živiny, ktoré potrebuje v správnom čase. Chcete sa aj vy tešiť zo zdravého, hustého a intenzívne zeleného trávnika čo najdlhšie? Prečítajte si a zistite, ako trávnik hnojiť, kedy začať a prečo „prekrmovanie“ trávnika neprospieva jeho dobrému stavu.

Kedy a ako často by ste mali hnojiť trávnik?
Foto: shutterstock/Bochkarev Photography

Kedy a ako často by ste mali hnojiť trávnik?

Frekvencia hnojenia trávnika závisí od štyroch faktorov: typu použitého hnojiva, klímy, ročného obdobia a druhu siatej trávy. Hnojiť by sme ho mali maximálne 2-3x za sezónu. Prvé prihnojenie je najlepšie vykonať na jar, na prelome marca a apríla, hneď po prvej kosbe. Ďalšie je možné realizovať v lete, napr. v júni, a posledné najneskôr v polovici augusta, aby tráva pred zimou nadmerne nerástla.

Túžobne sa pozeráte cez plot do susedovej záhrady a obdivujúc jeho zelený trávnik, akoby to bolo športové ihrisko, rozmýšľate, kedy a ako často trávnik prihnojovať, aby takto vyzeral? Najbezpečnejší čas na podávanie živín je skoro ráno alebo večer pri zamračenom dni. Vyhnete sa tak riziku spálenia trávy pri dopade slnka na jej povrch.

Mali by ste tiež pamätať na to, že hnojivo aplikujete len vtedy, keď je pôda najviac hydratovaná, pretože potom ľahšie absorbuje poskytnuté živiny v akejkoľvek forme. Doktor Roger May z americkej University of Michigan, ktorý sa špecializuje na záhradnícke vedy, vysvetľuje, že ako trávnik rastie, živiny v pôde sa musia dopĺňať.

Správne pohnojený trávnik rastie presne tak, ako očakávate, je hustý a zelený s minimom buriny a zachováva si zdravý vzhľad až do konca sezóny a aj dlhšie. Kŕmenie kvalitnými hnojivami v súlade s pokynmi výrobcu a plánom pestovania má priaznivý vplyv na zníženie odtoku živín a na postup eróznych procesov pôdy. Doktor May tiež upozorňuje, že pravidelné hnojenie zvyšuje prísun kyslíka, a teda oxidu uhličitého, čo má za následok väčší chladivý efekt, tak užitočný v lete.

Odborník dodáva, že trávniky, ktoré nie sú hnojené, majú zvyčajne menej intenzívnu farbu, s riedkymi alebo škvrnitými plochami, ktoré sú takmer úplne bez stebiel. Neželaným efektom zanedbania býva často boj s väčším množstvom buriny. Riešením je samozrejme pravidelná aplikácia hnojív, ktoré sú prispôsobené druhu trávy.

Ako hnojiť trávnik?

Hnojenie nie je zložitý proces, ale musíme dodržať niekoľko zásad, aby sme zabránili „prekŕmeniu“ trávy. Doktor May verí, že na tento účel bude ako stvorený rozmetač hnojiva, ktorý ho rozsype rovnomerne po celom trávniku.

Zariadenie má špeciálny indikátor, ktorý vám umožňuje nastaviť ho na vhodnú úroveň v závislosti od typu hnojených rastlín. V prípade nízkych rastlín by malo byť rozmetadlo nastavené v horizontálnej línii a pre vysoké rastliny – vo vhodnom uhle. Pracovná šírka a nastavenie nožov by mali byť zase prispôsobené typu zvoleného hnojiva a jeho odporúčanej dávke.

Na výživu trávnika môžeme použiť chemické aj prírodné hnojivá. Kým sa však pre niektoré z nich rozhodneme, mali by sme venovať pozornosť zloženiu a následne aj konkrétnemu pôsobeniu.

Na hnojenie trávnika môžete použiť mobilné náradie alebo ručné náradie, ktoré hnojivo rovnomerne rozloží po trávniku aj na horšie prístupných miestach.
Foto: shutterstock/Bochkarev Photography

Čo potrebuje trávnik:

  • dusík (N): stimuluje rast a je zodpovedný za intenzívnu zeleň trávnika; je to potrebný na jar, keď trávnik po zime začína rásť;
  • fosfor (P): ovplyvňuje vývoj koreňov a kvitnutie; je mimoriadne dôležitý pre mladé trávniky, ktoré sa práve začínajú zakoreniť;
  • draslík (K): zvyšuje odolnosť trávnika voči chorobám, suchu a nízkym teplotám; tráva to potrebuje počas celého vegetačného obdobia;
  • horčík (Mg) a vápnik (Ca): pomáhajú udržiavať zelenú farbu trávy a jej dobrý stav.

Ak si vyberiete chemické hnojivá, najlepšou možnosťou budú tie v granulovanej alebo tekutej forme, pretože sa ľahšie rovnomerne rozmetajú. Počas vegetačného obdobia sa používajú každých 4-6 týždňov. Po použití suchého hnojiva trávnik ihneď zavlažte, aby živiny prenikli do pôdy a dostali sa ku koreňom.

Prírodné hnojivá sú ekologickejšie a dokážu zlepšiť štruktúru pôdy a zvýšiť jej schopnosť zadržiavať vodu. Patria sem kompost, hnoj a močovka zo žihľavy alebo prasličky. Po rovnomernom rozsypaní takejto svojpomocne pripravenej ekoživiny dodáme trávniku dusík, fosfor a draslík bez nutnosti použitia akýchkoľvek chemikálií.

Žihľavová kaša navyše obsahuje vitamíny A, C, K a vitamíny skupiny B, takže je vhodná ako pre okrasné rastliny a zeleninu, tak aj pre ovocné kríky. Dobrým nápadom môže byť aj drevný popol, ktorý má vysoký obsah draslíka, no používajte ho opatrne, pretože môže zmeniť pH pôdy.

Nezabudnite prihnojiť trávnik, keď sú steblá suché a pôda mierne vlhká. Vyhnite sa hnojeniu počas silného slnečného žiarenia alebo sucha, aby ste predišli spáleniu trávy.

Bez ohľadu na to, či trávu valcujete alebo sejete ručne, v období intenzívneho rastu a zakoreňovania potrebuje trávnik solídny prísun živín. Zabezpečí ich dobré hnojivo.
Foto: shutterstock/RosieRocket

Kedy potrebuje trávnik hnojiť? Neignorujte tieto znaky

Nie ste si istí, kedy váš trávnik potrebuje hnojivo? Neignorujte tieto znaky, keď sa objavia, je jasné, že je čas trávnik spevniť, zregenerovať a vyživiť solídnou dávkou živín. Tu sú tie najdôležitejšie, ktoré nemožno vynechať:

  • Pomalý rast: ak sa zdá, že rast trávy je spomalený, môže to byť znak toho, že jej treba pomôcť trochou hnojiva;
  • Žltnutie: tráva, ktorá zožltne alebo svetlozelená, často naznačuje nedostatok živín (najmä dusíka);
  • Rednutie: miesta s preriedenou trávou alebo holé miesta sú jasným signálom, že trávnik potrebuje dodatočné „kŕmenie“;
  • Prebytočná burina: burinu, ktorá zaberá trávnik, možno bojovať aj hnojivami;
  • Problémy so škodcami: podvyživené trávniky sú náchylnejšie na útoky škodcov; Ak sa v poslednej dobe objavilo viac húseníc alebo hmyzu, vhodne dávkované hnojivo môže pomôcť zbaviť sa ich zo záhrady.

Najpresnejší spôsob, ako zistiť, či potrebujete trávnikové hnojivo, je vykonať test pôdy. Poukáže na možné nedostatky živín, najmä dusíka, fosforu či draslíka.

Môžete prehnojiť trávnik?

Žiaľ, pri nesprávnom vypočítaní dávky, príliš vysokej frekvencii kŕmenia alebo nerovnomernom rozložení účinných látok na povrchu trávnika hrozí prehnojenie. Príliš veľa základných živín môže spôsobiť vysušenie trávnika. Medzi ďalšie príznaky, ktoré naznačujú, že tráva je „prekŕmená“, patrí častejšia potreba kosenia a nižšia odolnosť voči chorobám.

Takejto situácii sa však vyhnete používaním hnojív v súlade s odporúčaniami výrobcu a pravidelnými rozbormi kvality a zloženia pôdy. Pamätajte, že tráva sa najlepšie vyvíja, keď sú jej steblá suché a pôda mierne vlhká a snažte sa takéto podmienky udržiavať.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Základné ošetrenie na posilnenie tují vo vašej záhrade. Vykonajte ho v júni

Máte pri dome trávnik? Tieto ošetrenia nemôžu čakať. Vyhrňte si rukávy, lebo o chvíľu už bude neskoro


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kedy vysádzať hortenzie? Budú krásne kvitnúť, ak neurobíte jedinú chybu. Je to o zalievaní

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wirestock Creators). Hortenzia je pozoruhodná rastlina, ktorá prináša do záhrady veľa života. Nápadné kvety majú mnoho farieb a každá…

Rastie na Slovensku a považuje sa za najzdravšie ovocie na svete. Málokto vie, že je zdrojom cenného vitamínu

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka). Považuje sa za jedno z najzdravších ovocí na svete. Málokto vie, že rastie aj na Slovensku a…

Váš záhon bude žiariť farbami až do neskorej jesene. Tento trik s karafiátmi dokáže zázraky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimova Vika). Klinčeky záhradné alebo aj karafiáty patria medzi najobľúbenejšie kvety. Mnohí ľudia ich oceňujú pre ich nenápadný tvar…

V lete vykonajte toto ošetrenie. Levanduľa sa skloní pred kvetmi

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wut_Moppie). Svojím vzhľadom pripomína romantickú francúzsku dedinu. Niet divu, že ju záhradníci považujú za svoju najobľúbenejšiu. Niekedy ich však…

Cínie budú kvitnúť až do neskorej jesene. Stačí sa postarať o tieto dve veci

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Walter Erhardt). Cínie sú farebnou ozdobou každej záhrady. Vďaka svojim intenzívnym farbám a dlhému obdobiu kvitnutia sú čoraz obľúbenejšie…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov