Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Prestala som vyhadzovať odrezané konce špargle. Na týchto jedlách si pochutná celá rodina

26.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gudrun Muenz). Špargľa je jednou z najchutnejších a najočakávanejších sezónnych druhov zeleniny. Vďaka svojej jedinečnej chuti je ideálnou prílohou mnohých jedál a mnohokrát hrá...

26.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gudrun Muenz).

Špargľa je jednou z najchutnejších a najočakávanejších sezónnych druhov zeleniny. Vďaka svojej jedinečnej chuti je ideálnou prílohou mnohých jedál a mnohokrát hrá v jedle prvé husle. Keď ju beriete na kulinársky stôl, neoplatí sa plytvať končekmi špargle. Hoci ich zvyčajne odrezávame, stále sa dajú kreatívne využiť. Neodpisujte kúsok tejto chutnej zeleniny.

Čo robiť s končekmi zo špargle? Nemali by skončiť v koši
Foto: shutterstock/Gudrun Muenz

Ako chutí špargľa?


Špargľa má jedinečnú, jemnú chuť, ktorá je zároveň horká a slaná. Nároční gurmáni v nej dokážu rozoznať orieškové tóny. Zelená špargľa má výraznejší trávnatý charakter, zatiaľ čo biela špargľa je jemnejšia a decentnejšia. Oba druhy sa hodia k rôznym koreninám a prílohám, čo z nej robí univerzálnu kulinársku surovinu.

Existuje mnoho názvov pre jedlá zo špargle


Chutia výborne pečené, vyprážané alebo dusené. O receptoch zo špargle by sa dalo písať dlho, ale tentoraz sa zameriame na to, čo robiť so končekmi špargle. Vo väčšine receptov sa odporúča, aby ste pred riadnou tepelnou úpravou špargle odrezali konce, po ktorých ich reflexívne vyhodíme do koša na bioodpad. To všetko preto, že sú zvyčajne tvrdšie a drevnaté. Ukazuje sa však, že stačí trochu kuchynskej kreativity a končeky špargle prekvapia nejedného kulinárskeho odborníka.

Na niektoré jedlá, ktoré vám navrhujeme budete potrebovať väčšie množstvo. Ako ich zozbierať bez rizika, že sa čerstvá zelenina pokazí? Tvrdé konce špargle môžete aj úspešne zamraziť.

Nakladaná špargľa vás prekvapí


Chutné a chrumkavé – končeky špargle sú ideálne na nakladanie. Budú originálnym doplnkom každej špajze.


Potrebné ingrediencie:

  • končeky nakrájané z dvoch zväzkov zelenej špargle
  • 3 vetvičky kôpru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter vody
  • 1 lyžička soli
  • malý kúsok chrenu
  • niekoľko horčičných semienok
Chutné a chrumkavé – aj končeky špargle sú ideálne na nakladanie
Foto: shutterstock/HandmadePictures

Spôsob prípravy:

  1. Špargľu umyte a osušte na papierovej utierke. Uložte ich tesne do sklenenej nádoby.
  2. Očistený cesnak, na kocky nakrájaný chren a kôpor vložte do pohára.
  3. Vodu so soľou prevaríme. Po vychladnutí na izbovú teplotu zalejte konce špargle v pohári.
  4. Uzavrite a necháme týždeň nakladať. Po tomto čase sú pripravené na konzumáciu.

Varenie bez plytvania alebo vývar zo špargle


Netušíte, čo robiť s čerstvo nakrájanými končekmi špargle? Jedným zo spôsobov, ako ich rýchlo využiť, je pripraviť z nich aromatický vývar. Jednoducho ich uvarte v osolenej vode. Ide o šikovný spôsob prípravy zeleninového základu do polievok alebo omáčok. Ten je ideálny na prípravu rizota.

Využite špargľovú sezónu a pripravte si lahodnú polievku
Foto: shutterstock/etorres


Krémová polievka je kráľovnou varenia so zvyškami

Krémové polievky chutia skvele ako prvý chod na obed alebo ako výživná teplá večera. Nič vám nebráni pridať do jedla konce špargle. Dobre sa hodia k polievkam so zemiakmi, cuketou alebo mrkvou. Po rozmixovaní si nikto neuvedomí, že v recepte sú kuchynské zvyšky a chuť bude lahodná. Pred podávaním polievku ozdobte opraženými mandľami, pažítkou alebo kôprom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Moja babička ich prvýkrát ochutnala a bola nadšená. Povedala, že už dlho nejedla nič lepšie

Špargľa v slanine na grile


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vložte lyžicu do vody a ponorte do nej nohy. Okamžitá úľava.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/InFocus.ee). V lete sú naše nohy vystavené mimoriadne náročným podmienkam. Vysoké teploty, dlhé prechádzky, nepohodlná obuv alebo dlhé státie…

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Nastavujete v lete radiátor na nulu? Táto chyba vás môže na jeseň stáť veľa!

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrew Angelov). Odborníci varujú: Bežný zvyk, ktorý praktizuje väčšina domácností počas letných mesiacov, môže spôsobiť vážne problémy pri štarte…

Dve lyžice na panvicu a stane sa zázrak. Mäso bude mäkké ako maslo.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii). Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš…

Čomu sa treba vyhnúť v letnom make-upe? Najčastejšie chyby, ktoré robia Slovenky

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). V lete chce väčšina z nás vyzerať prirodzene, sviežo a žiarivo. Bohužiaľ, vysoké teploty a intenzívne vystavenie slnku…

Auto Trendy

Mazda CX-5: Prichádza nová generácia obľúbeného SUV

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda CX-5 je už od svojho uvedenia na trh jedným z najdôležitejších modelov značky Mazda. Od roku 2013, kedy debutovala prvá generácia, si tento model…

Renault Duster šokuje cenami: V Austrálii je lacnejší ako Dacia u nás

3.07.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka Renault prekvapila automobilový svet uvedením modelu Duster na austrálsky trh s cenami, ktoré sú výrazne atraktívnejšie ako tie, za ktoré sa predáva Dacia…

Efekt zebry: Ako slnko a tieň ovplyvňujú vašu jazdu

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Počas celého roka sa vodiči stretávajú s rôznymi prírodnými javmi, ktoré môžu sťažiť jazdu. Jedným z menej známych, ale nebezpečných javov je tzv. efekt zebry,…

Dacia Duster: Cenovo dostupné SUV, ktoré si získalo srdcia zákazníkov

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster je jedným z najobľúbenejších SUV na trhu. Jej popularita neustále rastie, pretože ponúka kombináciu nízkej ceny, priestrannosti, praktickosti a atraktívneho dizajnu. Navyše, zákazníci…

Peralta S: Futuristické Maserati inšpirované vesmírnou loďou

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Peralta S, jedinečný automobil s dizajnom pripomínajúcim UFO, je poctou legendárnemu Maserati Boomerang z roku 1972. Tento futuristický model, navrhnutý Fabriziom Giugiarom, synom slávneho dizajnéra…

Unikátne objavy v Amazonskom pralese: Sedem gigantických urn odhalilo tajomstvá minulosti

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - V brazílskej časti Amazonského pralesa došlo k výnimočnému objavu. Sedem obrovských urn, ukrytých pod povrchom zeme, odhalilo fascinujúce detaily o pohrebných rituáloch predkolumbovských kultúr. Archeológovia…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov