Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Špenát už nikdy nezhorkne. Pripravte ho tak, ako ho pripravovala moja babička

25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nika-lit). Objavte tajný recept na špenát, ktorý nikdy nesklame – chuťou ani štruktúrou. Recept mojej babičky je kľúčom k dokonale sladkému špenátu, ktorý sa...

25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nika-lit).

Objavte tajný recept na špenát, ktorý nikdy nesklame – chuťou ani štruktúrou. Recept mojej babičky je kľúčom k dokonale sladkému špenátu, ktorý sa rozplýva v ústach a zároveň si zachováva všetky zdraviu prospešné látky. Naučte sa kuchárske triky, ktoré zmenia váš prístup k tejto zelenej zelenine. Poviem vám, ako pripraviť špenát, aby ste sa zbavili horkej pachuti a zachovali si všetky výživové vlastnosti.

Špenát sa oplatí pripraviť so zeleninou bohatou na vitamín C
Foto: shutterstock/nika-lit

Špenát je pokladom živín. Je bohatý na vitamíny A, C, K, železo a antioxidanty, podporuje zdravie očí, srdca a imunitného systému. Jeho pravidelná konzumácia môže prispieť k dobrému stavu a kondícii organizmu. Vláknina v špenáte navyše zlepšuje peristaltiku čriev, čo môže pomôcť predchádzať zápche a udržiavať zdravý tráviaci trakt. Zistite, ako pripraviť špenát, aby ste sa mohli vždy tešiť dobrému zdraviu.

Ako pripraviť dobrý špenát na panvici?

Hoci špenát nevyniká intenzitou chuti, po obohatení správnymi prísadami sa môže stať kulinárskym objavom. Mdlej pachuti sa môžete vyhnúť tým, že siahnete po aromatickom korení. Cesnak a cibuľa sú klasickou voľbou, ktorá dodá špenátu charakter, rovnako ako soľ a korenie. Ak ho chcete urobiť sviežejším a ľahším, použite citrónovú šťavu a medvedí cesnak, ktoré sú dokonalými spoločníkmi tejto zelenej zeleniny. Pridanie rozpusteného masla nielen obohatí chuť, ale dodá špenátu aj zamatovú štruktúru, najmä v kombinácii so smotanou v omáčke na cestoviny.

V kuchyni stojí za to pripomenúť, že špenát sa dokonale kombinuje s inou zeleninou a mäsom, čím dodáva pokrmom nádych sofistikovanosti. Základom je pridať ho až na samom konci varenia, čím sa zachová jeho štruktúra a výživová hodnota. Na to, aby bol čerstvý aj mrazený špenát pripravený na podávanie, stačí krátka tepelná úprava trvajúca len niekoľko minút.

Kulinárski odborníci odporúčajú pridať zeleninu bohatú na vitamín C, ako sú papriky, paradajky alebo citrusy, ktoré pomáhajú uvoľňovať železo obsiahnuté v špenáte. Môžete tiež experimentovať s rôznymi bylinkami a koreninami, ako je bazalka, rozmarín alebo oregano, ktoré sa dokonale spájajú s chuťou špenátu. Jedinečnú hĺbku pokrmu dodá dusenie špenátu na olivovom oleji alebo masle s cesnakom alebo šalotkou. Pre milovníkov orientálnych chutí sa špenát dobre kombinuje s kari korením, a ďalšími koreninami ako je kurkuma, rímska rasca, koriander a zázvor.

Čerstvý špenát obsahuje viac vitamínov a minerálov ako mrazený
Foto: shutterstock/alicja neumiler

Dusený špenát so smotanou – ako ho pripraviť?

Špenát sa na Slovensku pestuje od 17. storočia a v kuchyni sa používa stále. Moja babička, ktorá ho veľmi často pripravovala v rôznych podobách, sa so mnou podelila o jedinečný recept. Odvtedy ho pripravujem len týmto spôsobom. Vždy vyjde chutný a krémový.

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvých špenátových listov,
  • 4 veľké strúčiky cesnaku,
  • 2 stredne veľké šalotky,
  • 1 plný hrnček hustej smotany,
  • 3 lyžice rozpusteného masla,
  • soľ podľa chuti,
  • čerstvo mleté korenie.

Recept na špenát so šalotkou a smotanou:

  1. Vyberte čo najčerstvejšie špenátové listy a vyhoďte všetky, ktoré vyzerajú zvädnuté. Odrežte hrubé stonky a listy dôkladne opláchnite pod studenou tečúcou vodou. Špenát scedíme pomocou odstredivky na šalát alebo ho opatrne položíme na papierovú utierku.
  2. Šalotky a cesnak ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Ak máte väčšie špenátové listy, môžete ich jemne natrhať na menšie kúsky alebo nakrájať na tenké pásiky.
  3. Na panvici rozohrejte maslo. Pridajte šalotku a počkajte, kým zosklovatie. Potom pridajte nasekaný cesnak a na miernom ohni ho smažte asi 2 minúty, pričom nezabudnite miešať. Keď sú cibuľa a cesnak hotové, pridajte k nim špenát a miešajte, kým listy nezmäknú.
  4. Do sklovitej zeleniny nalejte smotanu a za stáleho miešania sa uistite, že sa všetky prísady dobre spojili. Varte, kým sa neodparí prebytočná tekutina a omáčka nezhustne.
  5. Nakoniec špenát ochuťte soľou a korením a na zvýraznenie chuti pridajte niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

Rovnako ako čerstvý špenát, aj mrazený špenát si vyžaduje náležitú prípravu. Keď ho vyberiete z mrazničky a hodíte do panvice s orestovanou cibuľou a cesnakom, je dobré zvýšiť teplotu, aby sa rýchlo odparila voda, ktorá sa uvoľnila počas rozmrazovania. Najlepšie je to urobiť pred pridaním smotany. Je dôležité, aby sa nepripálila, pretože by sa tým mohla pokaziť chuť pokrmu.

Ak plánujete špenát použiť ako náplň, napríklad do knedlí alebo palaciniek, môžete smotanu nahradiť syrom feta alebo syrom tilsit, ktorý sa so špenátom dokonale spojí a dodá mu krémovú štruktúru a bohatú chuť. Keď je špenát orestovaný, odstráňte panvicu z ohňa, pridajte vybraný syr a dochuťte soľou, korením a čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou, aby ste dosiahli plnú chuť.

slané palacinky_špenát_feta
Ak plánujete špenát použiť ako náplň, napríklad do knedlí alebo palaciniek, môžete smotanu nahradiť syrom feta alebo syrom tilsit
Foto: shutterstock/NoirChocolate

Čerstvý alebo mrazený špenát – čo si vybrať?

Čerstvý špenát je známy vysokým obsahom vitamínov a minerálov, ako sú vitamín C a K, ako aj železa. Na druhej strane, mrazený špenát môže v procese mrazenia stratiť niektoré nutričné hodnoty, ale stále je dobrým zdrojom základných živín. Za zmienku stojí aj to, že čerstvý špenát poskytuje viac kyseliny listovej a vitamínu B, ktoré môžu zabrániť srdcovým chorobám. Pri preprave na dlhé vzdialenosti alebo pri týždennom skladovaní v chladničke však môže obsah folátov výrazne klesnúť, preto je mrazený špenát vhodnejším zdrojom.

Mrazený špenát je ľahko dostupný v mrazenom oddelení väčšiny obchodov s potravinami a vyžaduje si minimálnu prípravu. Na druhej strane, jeho čerstvý náprotivok si pred použitím môže vyžadovať umytie, odstránenie stonky a nakrájanie. Nemožno však poprieť, že čerstvý špenát je často chválený pre svoju žiarivú farbu, chrumkavú štruktúru a jemnú chuť. Pri tepelnej úprave si zachováva všetky tieto vlastnosti, vďaka čomu je obľúbenou voľbou do šalátov a dusených pokrmov. Na druhej strane môže mať mrazený špenát po rozmrazení a tepelnej úprave o niečo jemnejšiu štruktúru a jemnejšiu chuť.

Treba tiež vziať do úvahy, že čerstvý špenát má obmedzenú trvanlivosť a môže sa pokaziť, ak sa rýchlo nespotrebuje. Mrazený špenát sa dá dlhšie skladovať v mrazničke, čo vám umožní pripraviť väčšiu zásobu špenátu. Okrem toho je často ekonomickejšou voľbou ako čerstvá verzia. Z tohto dôvodu predstavuje skvelú voľbu pre ľudí, ktorí chcú do svojich jedál pridať zelenú zeleninu bez toho, aby vyčerpali svoj rozpočet.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Listová zelenina nielen dobre chutí, ale aj zlepšuje trávenie. Jem ich ráno a kilá miznú

Je to najzdravšia zelenina na svete. Varíte ju takto? Veľká chyba


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Zázračný sirup na vlasy aj zdravie: Má však jednu chybu

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Esin Deniz). Melasa, prírodný sladidlový zázrak, ktorý nielenže osladí váš čaj, ale môže pomôcť aj s rastom vlasov či…

Sú to jedny z najzdravších orechov, ale musíte byť striedmi. Uplatňujte „pistáciové pravidlo“

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yevhen Prozhyrko). Pistáciové dezerty si v posledných rokoch získali veľkú popularitu. Pistáciový krém sa používa do rôznych pochúťok, ale…

Letiská budúcnosti: Pas a letenka už len v mobile?

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Jacob Lund). Predstavte si, že na letisku už nebudete potrebovať papierovú letenku ani pas. Stačí vám mobilný telefón a…

Najlepšie účesy pre šedivé vlasy. Budete vyzerať moderne a mlado aj bez farbenia

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Nahabed). Zaujíma vás, aký účes bude najlepšie vyzerať na šedivých vlasoch? Niektoré účesy sú pre ne ideálne. Vďaka…

Auto Trendy

Budúca generácia BMW i3 bude dostupná aj vo verzii Touring, čím poteší rodinných vodičov.

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Fanúšikovia rodinných modelov od BMW majú dôvod na radosť! Nemecký automobilový gigant potvrdil, že jeho nové elektrické vozidlo i3 sa predstaví aj vo verzii Touring.…

Novinka na štyroch kolesách: Stellantis štartuje novú éru batérií

1.5.2025 Redakcia Auto trendy . Automobily s prelomovou technológiou už na obzore! Prvá flotila vozidiel vybavených revolučnými batériami so stabilným elektrolytom vyrazí na cesty už v roku 2026. Čaká nás…

Zastavenie v núdzovom pruhu: Kedy je to povolené, aké sú riziká a pokuty, ktoré môžu dosiahnuť stovky eur!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Núdzový pruh na diaľnici môže pre mnohých vodičov pôsobiť ako neškodná odstavná zóna, no v skutočnosti má veľmi konkrétny účel. Ak sa rozhodnete zastaviť v…

Skrytá hrozba pre váš motor

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Starostlivosť o auto nie je len o výmene oleja a filtrov. Jednou z najprehliadanejších, no zároveň kľúčových súčastí je chladiaca kvapalina. Ak ju však pravidelne…

Polícia vytiahla špeciálne nástroje: Motorkári s ohnutými tabuľkami majú problém!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Naši severní susedia zaviedli odvážny pilotný projekt, ktorý cieli na motorkárov s podozrivo upravenými tabuľkami. Pomocou špeciálnych uhlomerov kontrolujú, či sú registračné značky umiestnené pod…

Automobilka v kríze: Nové auto len na fotkách, masívne škrty v plánoch a prepúšťanie

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka Volvo čelí najväčšej výzve za posledné roky. So 60-percentným poklesom ziskov, tvrdými clami v USA a dramatickým programom úsporných opatrení, ktorý zahŕňa redukciu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov