19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oksana Mizina).
Džemy, pasty a krémy sú len malou časťou sladkých nátierok, ktoré sú k dispozícii v obchodoch na sendviče, ovsenú kašu alebo palacinky. Problémom sa však často ukáže byť ich cena a zloženie, ktoré v niektorých prípadoch necháva veľa dôvodov na zamyslenie. Už máte dosť? Pripravte si jablkové maslo so škoricou.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/05/jablkove-maslo.jpg)
Foto: shutterstock/Oksana Mizina
„Jablkové maslo“ je v skutočnosti nátierka ideálna nielen na sendviče alebo ovsenú kašu, ale aj k mäsu alebo pečienke. Za prirovnanie k maslu vďačí svojej textúre, ktorá je hladká a krémová, s karamelovou farbou. Hlavnou zložkou sú jablká, okrem nich v masle nájdete aj samotné korenie. V rozpore s tým, čo sa zdá, však nejde o marmeládu alebo ovocný džem.
Ktoré jablká budú najlepšie? Vyberte si sladké odrody
Najlepšie sú sladké jablká s dostatočným množstvom fruktózy, teda jablká ako ligol, rubín, gala, delikates alebo šampión. Zmiešajte ich spolu, napr. ligol s jonaprince, alebo pridajte niekoľko kyslých pre inú chuť. Jablkovú pastu môžete použiť na prípravu sendvičov, palaciniek, vaflí, ale aj muffinov, na natieranie vrchov koláčov, ovsených vločiek a müsli, zapekaných syrov a mäsa, a to v sladkej aj slanšej verzii.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/11/shutterstock_2180677265.jpg)
Foto: shutterstock.com/Anjarsari laofiati putri
Jablkové maslo so škoricou a klinčekmi. Ideálne nielen na sendviče
Sladké maslo neobsahuje žiadny ďalší cukor. Ak ho chcete použiť napríklad na pečené mäso, môžete pridať 2-3 strúčiky cesnaku alebo pripraviť pastu v dvoch dávkach. Na prípravu pasty okrem sterilizovaných pohárov potrebujete:
- 3 kg sladkých jabĺk,
- 1 šálku jablčného octu,
- 2-3 čajové lyžičky škorice,
- 1/2 čajovej lyžičky mletého klinčeka,
- 1/2 čajovej lyžičky mletého nového korenia,
- štipku soli,
- šťavu z 1 citróna,
- kôru z 1 citróna,
- voliteľné: 2-3 strúčiky cesnaku.
Príprava:
Jablká umyte, ošúpte a rozštvrťte. Odstráňte stopky a jadrovník. Šupku nevyhadzujte, môžete ju použiť napríklad na výrobu domáceho octu. Nalejte ocot do veľkého hrnca s ťažkým dnom, pridajte nakrájané jablká a na miernom ohni priveďte do varu. Ak pripravujete maslo s ohľadom na mäso, pridajte cesnak. Približne po 15 až 20 minútach, keď jablká výrazne zmäknú, pridajte všetko korenie. Znížte teplotu v hrnci a varte približne 2 hodiny, kým sa voda z jabĺk neodparí a zmes nezhustne a nezíska charakteristickú karamelovú farbu. Ku koncu pridajte citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Chvíľu povarte a potom naplňte do sterilizovaných pohárov. Môžete ich ihneď uzavrieť a otočiť hore dnom alebo pasterizovať.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/05/jablkove-maslo-1.jpg)
Foto: shutterstock/zoryanchik
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako vyrobiť číre maslo? Zapamätajte si dve pravidlá. Konzistencia bude dokonalá
Arašidové maslo vyčistí tieto povrchy rýchlejšie ako čistiaci prostriedok. Ušetríte veľa peňazí