17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).
Keď sa zamyslíme nad najlepšími dezertmi na leto, okrem zmrzliny nám napadne studený tvarohový koláč, povinne so želé a ovocím. Recept na studený cheesecake je vlastne veľmi jednoduchý, ale dnes pre vás máme tvarohový koláč vo verzii, ktorú si pamätám ešte z detstva. Taký krémový a jemný, aký nenájdete v žiadnej cukrárni.

Foto: shutterstock/PawelKacperek
Studený tvarohový koláč nielenže chutí božsky, ale má aj jednu vlastnosť, ktorá z neho robí superhrdinu medzi koláčmi – účinne bojuje proti úmornému teplu, prináša nám úľavu a ochladenie. Recept na studený tvarohový koláč nepatrí medzi najťažšie a veľmi často je to prvý koláč, ktorého sa ujmú mladí cukrári. Dnes pre vás máme rovnako jednoduchý recept na studený tvarohový koláč, ale rozhodne chutnejší ako tie, ktoré ste jedli doteraz. V tomto recepte nie je ani gram tvarohu, ale namiesto toho zamatový syr mascarpone
Recept na studený tvarohový koláč – najlepší koláč na jar a leto
Ingrediencie:
- 500 g homogenizovaného syra s vanilkovou príchuťou,
- 200 ml smotany
- 250 g syra mascarpone,
- 3 lyžice práškového cukru,
- 1 lyžička vanilkového cukru (môžete vynechať),
- 2 lyžice želatíny,
- horúca voda na rozpustenie želatíny (asi 1/3 šálky),
- piškóty alebo sušienky na dno,
- okrem toho: 2 želé podľa vlastného výberu a asi 600 g ovocia podľa vlastného výberu (odporúčam jahody alebo čučoriedky).

Foto: shutterstock/HandmadePictures
Ako pripraviť studený tvarohový koláč? Spôsob prípravy
- Prípravu koláča začnite rozpustením želé. Prášok nasypte do hrnca a zalejte približne 600 ml vriacej vody. Dôkladne premiešajte a odstavte, aby vychladol. Nedovoľte však, aby začali tuhnúť. Želé vložené do chladničky tuhne pomerne rýchlo.
- Teraz pripravte krémové cesto. Želatínu rozpustite v horúcej vode a rovnako ako želé nechajte vychladnúť. Smotanu nalejte do misky a pomocou mixéra na vysokých otáčkach vyšľahajte do tuha. Potom pridáme homogenizovaný vanilkový tvaroh a syr mascarpone a pokračujeme v mixovaní pri nižších otáčkach. Potom pridáme práškový a vanilkový cukor.
- Keď je zmes hladká a nadýchaná, opatrne a postupne pridávajte želatínu a stále miešajte na nízkych otáčkach. Odporúčam ju pridávať lyžicou alebo ju nalievať veľmi tenkým prúdom.
- Pripravte si tortovú formu alebo plech na pečenie a vyložte ho piškótami alebo sušienkami (dno je dobré vopred potrieť maslom, aby sušienky držali na svojom mieste). Na piškóty opatrne nalejte syrovú zmes a vrch zarovnajte.
- Potom poukladajte ovocie podľa vlastného výberu. Ak používate jahody, je dobré ich prekrojiť na polovicu. Teraz na vrch opatrne nalejte vychladnuté želé. Najlepšie je nalievať ho postupne hlbokou lyžicou – potom želé nesteká po spodnej časti koláča. Hotový cheesecake opatrne presuňte do chladničky. Koláč by sa mal chladiť aspoň niekoľko hodín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Lemonies alebo brownie s bielej čokolády a nádychom osvieženia. 15 minút práce a finito
Vždy ho robím s nasekanými orechmi, celá rodina ho je a vždy si pýta ďalšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.