Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása, Tipy,

Častá chyba pri umývaní vlasov. Takto zničíte ich štruktúru

17.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BestPhotoPlus). Umývanie vlasov je pre väčšinu z nás jednoduchou a nekomplikovanou činnosťou, ktorú vykonávame mechanicky. Často však nevedome robíme chyby, ktoré môžu ovplyvniť stav...

17.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BestPhotoPlus).

Umývanie vlasov je pre väčšinu z nás jednoduchou a nekomplikovanou činnosťou, ktorú vykonávame mechanicky. Často však nevedome robíme chyby, ktoré môžu ovplyvniť stav našich vlasov a pokožky hlavy. Ako si teda vlasy správne umývať, ako si poradiť s mokrými vlasmi a sušenie vlasov fénom vlastne zhoršuje ich stav?

Ponechanie si takéhoto turbanu na hlave zabraňuje vysúšaniu vlasov.
Foto: shutterstock/BestPhotoPlus

Mýty o umývaní vlasov

Existuje mnoho mýtov a informácií o umývaní vlasov, ktoré nám odovzdali naše mamy a staré mamy. Väčšina z nich je už dávno spochybnená vedeckými výskumami, no stále sa opakujú v článkoch v tlači a na internete či pri priateľských rozhovoroch.

Najčastejším mýtom je, že časté umývanie vlasov ich rýchlejšie mastí. Príčin nadmerného mastenia vlasov je veľa, no jedným z nich určite nie je starostlivosť o ich hygienu.

Predlžovanie času medzi nasledujúcimi umývaniami spôsobuje nielen nepohodlie spôsobené nepekným vzhľadom, svrbením či nepríjemným zápachom, ale predovšetkým riziko nákazy kožným mazom, potom, znečistením a množiacimi sa mikroorganizmami v zmesi.

Ďalším mýtom je, že časté umývanie vlasov, ktoré zahŕňa používanie šampónov, môže viesť k suchej pokožke hlavy. Táto povera pochádza z čias, keď vlasová kozmetika bola novinkou a dlhé roky obsahovala agresívne čistiace zložky, ktoré okrem odstraňovania nečistôt dráždili aj vlasovú pokožku.

V súčasnosti prechádzajú šampóny na vlasy pred uvedením na pulty obchodov množstvom testov a väčšina z nich obsahuje jemné čistiace látky. Správne zvolený šampón nespôsobuje podráždenie, svrbenie ani odlupovanie pokožky hlavy.

Ako často by ste si mali umývať vlasy?

Ak sa nám však pokožka hlavy rýchlo mastí a vlasy strácajú svoju sviežosť už po jednom dni, nie sú žiadne kontraindikácie ich každodenného umývania. Nezabudnite si vybrať jemné šampóny, ktoré nedráždia pokožku.

Koľkokrát by ste si mali umyť vlasy?

Vlasy by sme si mali umývať vždy dvakrát, pretože jedno umytie dôkladne neodstráni maz, pot a nečistoty nahromadené na pokožke hlavy. Pri prvom umytí šampón pení oveľa menej, pretože povrchovo aktívne látky zodpovedné za tvorbu peny a odstraňovanie nečistôt „prestanú fungovať“ nahromadenou špinou, pri druhom umývaní sa vytvorí oveľa viac peny, pretože časť nečistôt už vznikla Druhé umývanie slúži na odstránenie zvyškov nečistôt.

Ako si správne umývať vlasy a pokožku hlavy

Pred umytím vlasov by ste ich mali dôkladne rozčesať, najmä ak sú dlhé. Vďaka tomu sa zbavíme nielen zamotania, ale aj uľahčíme celý proces umývania a nanášania kozmetiky.

  1. Dôkladne si namočte vlasy, nezabudnite ich umyť teplou, ale nie horúcou vodou.
  2. Nalejte si do ruky množstvo šampónu vo veľkosti vlašského orecha, napeňte a naneste na vlasy tesne nad čelo. Opakujte túto operáciu, použite presne rovnaké množstvo šampónu, ale naneste ho na stred hlavy a potom na chrbát.
  3. Dôkladne si opláchnite vlasy a umyte ich druhýkrát, pričom šampón nanášajte v rovnakom poradí, t. j. spredu, uprostred a zozadu. Pri druhom umytí sa vytvorí oveľa viac peny, ktorá by mala byť rozotrená po celej dĺžke vlasov.
  4. Druhé umytie je čas, kedy sa oplatí vykonať jemnú 3-4 minútovú masáž pokožky hlavy, ktorá stimuluje rast vlasových folikulov.
  5. Dôkladne opláchnite zvyšky peny a šampónu, vytlačte z vlasov prebytočnú vodu a naneste kondicionér alebo masku, začnite na úrovni uší.
  6. Nechajte kozmetiku po dobu uvedenú na obale a potom si vlasy naposledy dôkladne opláchnite.

Čo robiť s vlasmi po umytí?

Po umytí jemne vyžmýkajte z vlasov prebytočnú vodu a nezabúdajte, že si ich netriete uterákom. Mokré vlasy sú veľmi náchylné na poškodenie.

Z bavlneného uteráka alebo trička si môžeme vyrobiť turban a omotať si ho okolo vlasov, no na hlave by sme ho nemali nechávať dlhšie ako pár minút. Ponechanie si takéhoto turbanu na hlave zabraňuje vysušovaniu vlasov, ba čo viac – vlhké, tmavé a teplé prostredie je ideálnym miestom pre rast plesní, ktoré spôsobujú problémy s vlasovou pokožkou.

Pri česaní vlasov po umytí by ste mali začať aplikáciou bezoplachového kondicionéru alebo séra, ktoré uľahčí rozčesávanie, zabráni poškodeniu a ochráni pred vysokými teplotami. Česanie sa vykonáva jemne, začína sa od končekov vlasov smerom ku korienkom.

Z bavlneného uteráka alebo trička si môžeme vyrobiť turban a omotať si ho okolo vlasov, no na hlave by sme ho nemali nechávať dlhšie ako pár minút.
Foto: Shutterstock/Victoria OM

Mali by ste si vlasy po umytí vysušiť?

Mnoho ľudí upúšťa od používania fénu, pretože sa obáva, že si poškodí vlasy. Ukazuje sa však, že naše vlasy neznášajú prirodzené sušenie viac ako fény.

Ak ich necháte mokré niekoľko hodín, zvyšuje sa riziko vzniku lupín, rýchlejšie sa mastia, vystavujete ich poškodeniu a vystavujeme sa ochoreniam dutín. Štúdie ukázali, že sušenie vlasov pomocou fénu vo vzdialenosti 15 cm od pokožky hlavy poškodzuje vlasy menej ako prirodzené sušenie. Pamätajte tiež na to, že by ste mali začať modelovať a upravovať vlasy po uschnutí.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zmiešajte s vodou a naneste na vlasy. Nielenže ich posilníte, ale rýchlo si všimnete baby hair

Nemusíte si kupovať odličovač. Môžete si ho vyrobiť samé a ušetriť peniaze


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Recepty pre mladosť z rôznych kútov sveta. Techniky, ktoré zlepšujú vzhľad pleti

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alliance Images). V dnešnej dobe rozmachu kozmetického priemyslu často zabúdame na spôsoby, ktoré ženy na celom svete používajú už…

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Prečo by ste nemali nastúpiť do lietadla v šortkách? Dôvod je dôležitý

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider). V lietadlách sa dress code vzťahuje len na posádku, nie na pasažierov. Teoreticky môžete nosiť, čo chcete.…

Váš záhon bude žiariť farbami až do neskorej jesene. Tento trik s karafiátmi dokáže zázraky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimova Vika). Klinčeky záhradné alebo aj karafiáty patria medzi najobľúbenejšie kvety. Mnohí ľudia ich oceňujú pre ich nenápadný tvar…

Táto masť z éry socializmu vyžehlí vrásky pod očami. Stojí pár drobných. Funguje lepšie ako drahá kúra

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Gawlik). Každá z nás sa snaží o hladkú a žiarivú pleť. Často preto testujeme rôzne novinky z drogérie,…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov