Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása, Tipy,

Dôkladne premiešajte a naneste na tvár. Domáce prostriedky na redukciu vrások

10.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SofikoS). S pribúdajúcim vekom sa potreby našej pleti menia. Najmä po päťdesiatke si mnohé ženy všimnú výrazné zhoršenie stavu pleti. Pokožka je tenšia, menej...

10.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SofikoS).

S pribúdajúcim vekom sa potreby našej pleti menia. Najmä po päťdesiatke si mnohé ženy všimnú výrazné zhoršenie stavu pleti. Pokožka je tenšia, menej pevná a pružná a je na nej vidieť čoraz viac vrások. Ako sa starať o zrelú pleť? Aké zložky pokožka potrebuje a môžu ich poskytnúť domáce masky?

Domáce masky pre ženy nad 50 rokov. Pripravte si výživnú kozmetiku.
Foto: shutterstock/SofikoS

Ako sa mení vaša pleť po päťdesiatke?

Hoci proces starnutia pleti začína oveľa skôr, po 50. roku života sa zintenzívňuje. Je to samozrejme, Prispôsobené najmä plynutím času a hormonálnymi zmenami, ku ktorým dochádza v ženskom tele v dôsledku menopauzy. Odhaduje sa, že po 50. roku života sa produkcia kolagénu a elastínu, vlákien zodpovedných za pevnosť a pružnosť pokožky, znižuje až o 30 %, takže pokožka je ochabnutá a menej napnutá. Väčšina žien potom pozoruje čoraz viditeľnejšie vrásky, ovisnuté líca, vačky pod očami a zmenu tvaru tváre.

Zrelá pokožka tiež často trpí suchosťou, pretože začína strácať svoj prirodzený hydrolipidový plášť, čím sa rýchlo dehydruje a ťažšie si udržiava živiny. Chýba jej žiarivosť. Je tiež náchylnejšia na škodlivé účinky vonkajších faktorov a UV žiarenia, ktoré môžu spôsobiť zmenu farby. Ako sa teda starať o pleť po päťdesiatke?

Ako sa starať o pleť po 50-ke?
Foto: shutterstock/Prostock-studio

Starostlivosť o zrelú pleť

Čas a ani zmeny, ku ktorým dochádza na vašej pleti, nedokážete zastaviť. Môžete však spomaliť rýchlosť ich vzniku pomocou vhodne zvolenej viacstupňovej starostlivosti.

Aké zložky by ste mali hľadať v kozmetike určenej pre zrelú pleť?

  1. Retinol – je zložka, ktorú sa rozhodne oplatí zahrnúť do starostlivosti o zrelú pleť. Táto látka pôsobí proti starnutiu, výrazne regeneruje pokožku, stimuluje tvorbu kolagénu a kyseliny hyalurónovej, redukuje sfarbenie pleti.
  2. Kyselina hyalurónová – je chemická zlúčenina prirodzene sa vyskytujúca v našom tele, ale jej hladina sa vekom znižuje. Pri pravidelnom používaní hĺbkovo hydratuje pokožku, dodáva jej pružnosť a žiarivosť a vrásky sú menej viditeľné.
  3. Peptidy – viditeľne zlepšujú pružnosť a tonus pleti. Bojujú proti voľným radikálom, regenerujú pokožku a stimulujú tvorbu kolagénu, elastínu a kyseliny hyalurónovej.
  4. Vitamín C – je silný antioxidant, ktorý neutralizuje voľné radikály zodpovedné za starnutie pleti. Vitamín C redukuje zafarbenie, rozjasňuje a vyrovnáva tón pleti a zlepšuje jej pevnosť.
  5. Oleje – zrelá pleť potrebuje mnoho živín, z ktorých väčšinu možno nájsť v prírodných olejoch. Ich pravidelné používanie podporuje regeneráciu pokožky, zabraňuje strate vody a pomáha pri obnove hydrolipidového plášťa. Oleje sú vhodné aj na vykonávanie omladzujúcich masáží pleti.
  6. Kyseliny – oplatí sa ich zaradiť do rutinnej starostlivosti o zrelú pleť. Kyseliny exfoliujú odumretú pokožku, zlepšujú tón pleti, pomáhajú redukovať hyperpigmentácie a vyhladzujú vrásky.
Pravidelné používanie vhodnej kozmetiky spomaľuje proces starnutia pokožky.
Foto: shutterstock/Ground Picture

Domáce masky pre zrelú pleť

Každodennú starostlivosť o zrelú pleť môžete doplniť používaním domácich masiek. Ich pravidelné používanie, pripravené podľa osvedčených receptov a s použitím produktov bohatých na živiny, môže výrazne zlepšiť vzhľad vašej pleti.

Kvasnicová maska na zlepšenie pevnosti pleti

Kvasnice – vitamínová bomba pre vašu pleť.
Foto: shutterstock/New Africa

Je dokázané, že kvasnice čistia, upokojujú a znižujú podráždenie a začervenanie. Zlepšuje pružnosť pokožky a jemne redukujú výskyt mimických vrások.

Zloženie:

  • 1 polievková lyžica teplého mlieka
  • ¼ kocky droždia

Spôsob prípravy:

  1. Rozpustite droždie v teplom mlieku. Miešajte do hladka.
  2. Zmes nechajte chvíľu odstáť, aby droždie začalo pôsobiť a uvoľnili sa účinné látky, ktoré obsahuje.
  3. Naneste tenkú vrstvu masky na tvár a krk a nechajte ju pôsobiť približne 15 – 20 minút.

Hydratačná maska s medom a kokosovým olejom


Vyskúšajte jednoduchý recept pre krajšiu pleť.

Foto: shutterstock.com/Kovaleva_Ka

Zrelá pleť je zvyčajne suchá a dehydrovaná, a preto je ešte náchylnejšia na tvorbu vrások alebo podráždenie. V starostlivosti o pleť by ste preto mali používať čo najviac vyživujúcich a hydratačných zložiek. Dobrým spôsobom, ako posilniť hydrolipidovú bariéru, sú masky na báze medu, ktoré sú bohaté na hydratačné látky a upokojujú podráždenie a suchosť. Ďalšia zložka masky, kokosový olej, tiež pomôže zvýšiť hydratáciu pokožky, vyživí ju, zlepší jej pružnosť a pomôže redukovať aj hlboké vrásky.

Zloženie:

  • 2 lyžice medu
  • 1 PL kokosového oleja
  • kvapka vody, ak sa konzistencia masky ukáže ako príliš hustá

Spôsob prípravy:

  1. Zmiešajte med a kokosový olej, kým nezískate hladkú konzistenciu.
  2. Ak je zmes príliš hustá, pridajte trochu vody.
  3. Masku naneste na očistenú tvár a nechajte pôsobiť približne 15 – 20 minút.
  4. Masku zmyte vlažnou vodou a potom naneste svoj obľúbený krém.

Avokádová maska proti vráskam

avokádo
Pleťové masky si viete pripraviť doma. Stačí len pár ingrediencií. 
Foto: súkromný archív

Avokádo patrí medzi takzvané „superpotraviny“. Je mimoriadne bohaté na zdravé tuky, vitamíny A, C, E a K. Hydratuje pokožku, zlepšuje jej jemnosť a pružnosť, znižuje zápaly a stimuluje tvorbu kolagénu. Citrónová šťava je zasa silný antioxidant, ktorý chráni pokožku pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Okrem toho má rozjasňujúce vlastnosti, redukuje zafarbenie a dodáva pleti jas.

Zloženie:

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 PL citrónovej šťavy

Spôsob prípravy:

  1. Dužinu avokáda roztlačte vidličkou na hladkú kašu.
  2. Pridajte lyžicu citrónovej šťavy a dôkladne premiešajte.
  3. Masku naneste na vyčistenú tvár, vyhnite sa oblasti očí a nechajte pôsobiť približne 15 – 20 minút.
  4. Masku opláchnite vlažnou vodou a potom ju natrite obľúbeným krémom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Botox z ľanových semienok na tvár. Maska bude fungovať ako najdrahšia liečba

Mrkvové pleťové masky. Naneste ich na tvár a účinok uvidíte po 10 minútach


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vrecko v nohavičkách vôbec neslúži na skladovanie. Len málo ľudí vie o jeho dôležitej funkcii

20.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sapunova Svetlana). Spodná bielizeň je neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života, ale nie každý vie, prečo je v dámskych nohavičkách…

Ak máte vajcia, múku, cukor a maslo, pripravíte chutný dezert. Je nadýchaný a mäkký

20.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait). Výroba dezertov nie je vždy jednoduchá, ale tento recept ukazuje, že existujú triviálne recepty, ktoré sa oplatí poznať.…

Objednal som si ju v reštaurácii a bola neochutená. Najlepšie sa ukázalo, keď som si ho pripravila doma

20.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto:). Z času na čas má každý z nás chuť na niečo iné ako na vývar alebo bravčové rezne.…

Požiadajte kaderníčku o messy hair look. Neexistujú tu žiadne pravidlá. Keď uvidíte ten efekt, spadnete zo stoličky

20.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alina Troeva). Módne dámske účesy sa nemusia držať prísnych pravidiel. Teraz je čas na messy hair, umelecký neporiadok na…

Rýchly a zdravý nápad na večeru za pár okamihov. Prelomte tradíciu a pripravte si tieto zdravé rezne

20.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/showcake). V máji je sezóna mladej kapusty, ktorá je síce relatívne krátkoveká, ale môžeme si ju vychutnávať ešte niekoľko…

Auto Trendy

Toyota testuje nové palivo. Už nejde o vodík

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Dve spoločnosti - Toyota a Chevron - vyvinuli nový typ benzínu, ktorý sa v súčasnosti testuje vo vozidlách Toyota. Jeho cieľom je znížiť emisie CO2…

Opel Frontera - oznámené podrobnosti motora

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Vieme, že Opel Frontera je nový crossover, ktorý nahradí model Crossland. Vieme tiež, že má veľký kufor a má byť nadmieru praktickým vozidlom. Teraz už…

„Trikrát horšie“. Rusi konečne povedali pravdu o čínskych autách

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Ruský trh, ktorému dominujú čínske značky, začína pociťovať dôsledky politiky. Ukazuje sa, že autá z ríše stredu nie sú také dobré, ako by sa mohlo…

Výroba batérií v Európe namiesto v Číne, by ušetrila toľko CO2, koľko ročne vyprodukuje Česká republika

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Podľa analýzy Transport & Environment by presunutie reťazca výroby batérií z Číny do Európy mohlo mať veľký prínos pre životné prostredie. Úspora emisií CO2 by…

Jediné elektrické Bugatti, ktoré si aj tak nekúpite. Má viac ako 13 koní a vzdáva hold 100 rokov starému modelu

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Počet konských síl sa rozhodne hodí k názvu. Baby II Type 35 Centenary Edition vzdáva hold modelu Type 35, ktorý v roku 2024 oslávi 100.…

Smrť iránskeho prezidenta. K dispozícii sú zábery z posledných okamihov letu

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Iránska televízna stanica zverejnila video, ktoré zachytáva posledné okamihy letu vrtuľníka s Ebrahimom Raisim na palube. Zverejnené video má niekoľko sekúnd. Stroj, na ktorého palube…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov