5.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/gmlykin).
Máj sa rozbehol a s ním prichádza aj grilovacia sezóna plná klobás, bravčovej krkovičky a grilovanej zeleniny. Pri príprave jedla nám pomôžu hliníkové podnosy, s ktorými ľahko oddelíme potraviny a udržíme gril čistý od tuku a zvyškov jedla. Medzi Slovákmi sa však objavila otázka: kam s podnosmi?
Kam by ste mali vyhadzovať tácky z grilu? Nerobte túto chybu
Mnohí slováci sa už dlho tešia na grilovaciu sezónu, ktorá sa zvyčajne začína začiatkom mája. Keďže poveternostné podmienky sú tomu naklonené, vôňa jedla sa bude šíriť z nejednej štvrte.
Bohužiaľ, nie je to spojené len s potešením, ale aj so vznikom väčšieho množstva odpadu. Preto sa oplatí dbať na správne triedenie odpadu. Existujú pochybnosti o tom, kam sa majú vyhadzovať tácky z grilu? Veľmi často končia v nádobách na kovy a plasty. Ako sa však ukazuje, použité tácky sa umiestňujú do kontajnerov so zmiešaným odpadom.
Kam vyhodiť zvyšky z grilovania? Toto sa oplatí vedieť
Je však dôležité neignorovať fakt, že tacky z grilu nie sú jediným odpadom, ktorý zanáša slovenské pozemky. Pozrite sa, kde sa dá zlikvidovať zvyšný použitý odpad:
- jednorazové plastové nádoby – nádoby na zmesový odpad,
- papierový riad – kontajner na zmesový odpad,
- jednorazové grily – nádoba na zmesový odpad
- plastové fľaše a plechovky – nádoba na kov a plast,
- uhlie a popol – nádoba na zmesový odpad (nezabudnite ich nechať vychladnúť),
- zvyšky jedla – nádoba na zmiešaný odpad.
Ak vám záleží na znížení množstva vyprodukovaného odpadu, oplatí sa vymeniť napríklad plastový a papierový riad za sklenený. A hliníkové podnosy za podnosy z nehrdzavejúcej ocele. Opakovane použiteľné výrobky sú šetrnejšie k nášmu životnému prostrediu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V žiadnom prípade ho nevylievajte do drezu. Roztrhne potrubie zvnútra a zaplaví celý blok
Vezmem si z kuchyne a zrolujem sa do guličky. Nikdy nemám problém so špinavým grilom