Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Takto môžete rýchlo marinovať mäso na gril. Bude chrumkavé a aromatické

04.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/suju-foto). Marinovanie mäsa je vynikajúci spôsob, ako mu dodať požadovanú chuť a šťavnatosť. Oplatí sa však vedieť, ako dlho a ako mäso správne marinovať,...

04.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/suju-foto).

Marinovanie mäsa je vynikajúci spôsob, ako mu dodať požadovanú chuť a šťavnatosť. Oplatí sa však vedieť, ako dlho a ako mäso správne marinovať, aby bolo aromatické, jemné a šťavnaté. Vysvetľujeme, ako to urobiť správne.

Ako dlho by sme mali mäso marinovať? Takto proces skrátime.
Foto: pixabay.com/suju-foto

Grilovacia sezóna sa na Slovensku zvyčajne začína začiatkom mája, keď počas dní pracovného voľna relaxujeme a stretávame sa s rodinou či priateľmi. Samozrejme, veľa závisí od počasia, ale vždy, keď je pekné počasie, radi trávime čas pri grile, opekaním klobások, zeleniny a marinovaného mäsa. Ako ho však marinovať, aby bol jemný, šťavnatý a aromatický? Dáme vám tip.

Marinovanie mäsa – čo to je a ako to urobiť?

Marinovanie mäsa je proces, počas ktorého sa mäso namáča v zmesi rôznych produktov a korenín. Často sú to zložky, ktoré mu dodávajú charakteristickú chuť a tiež pomáhajú uvoľňovať vlákna mäsa. Takéto schopnosti preukazuje okrem iného citrónová šťava, ocot a víno. Vďaka tomu je mäso oveľa jemnejšie. Pridaním oleja je šťavnatejšie. Olej pomáha udržiavať vlhkosť počas procesu prípravy.

Je mimoriadne dôležité pripraviť vhodnú marinádu. Jej zloženie závisí od individuálnych chuťových preferencií. Je však potrebné pamätať na to, že marinádu umiestnime do nádoby alebo vrecka, ktoré bude neskôr obsahovať mäso. Mali by sme ho niekoľkokrát otočiť, aby sa každá časť dostala do kontaktu s pripravenou zmesou.

Marinované mäso by sme mali uchovávať v chladničke uvedený čas. Potom ich preložíme na gril a marinádu môžeme prevariť a použiť ako omáčku.

Ako dlho by sme mali mäso marinovať? Takto proces skrátime

Marinovanie mäsa je proces, ktorého dĺžka závisí predovšetkým od jeho druhu – napríklad kuracie prsia budú hotové po 2-4 hodinách, no veľké kusy jahňacieho alebo bravčového môžu potrebovať až 24 hodín na dôkladné marinovanie.

Marinovanie mäsa však môžete urýchliť rozdelením väčšej porcie na menšie kúsky, vďaka čomu korenie rýchlejšie a hlbšie prenikne do jeho štruktúry. Mäso môžete tiež prepichnúť, aby sa marináda rýchlejšie dostala dovnútra. Podobný efekt dosiahneme, ak zmes najskôr jemne zahrejeme.

Mnoho ľudí si tiež kladie otázku, ako dlho marinovať mäso pred údením. Vtedy sa v zásade pre všetky druhy mäsa odporúča dlhší čas marinovania, až 24 hodín. Len ryby sa môžu marinovať kratší čas – asi 6 hodín.

Pokiaľ ide o marinovanie mrazeného mäsa, mali by sme to robiť až po jeho aspoň čiastočnom rozmrazení. V takom prípade môžeme upustiť od pridávania vody do marinády. Čiastočne rozmrazené mäso by sa tiež malo marinovať dlhšie ako úplne rozmrazené mäso.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Marináda na bravčovú krkovičku. Vaši priatelia na vaše grilovanie nikdy nezabudnú

Kým sa klobásky opekajú na grile, vložte tento výrobok do rúry. Ideálne na májové občerstvenie


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Cesto „3 šálky“ zvládne upiec aj amatér. Upečte ho raz a recept si zapamätáte na celý život.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergii Koval). Nemáte kuchynskú váhu? Nevadí. Overený recept na jogurtový koláč vám umožní odmerať ingrediencie bežným pohárom. Je to…

Nakrájala som a namarínovala ako steak. Hostia neverili, čo som dala na gril.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto). Čo vegetariánskeho na grilovanie? Hostí môžete prekvapiť nielen klasickou zeleninou. Čoraz častejšie siahame po netradičných ingredienciách, ktoré na…

Pôsobia ako balzam na srdce a šťava čistí organizmus. Najlepšie ovocie pre seniorov

Čerešne. Ovocie, ktoré pripomína leto. Sladké, pevné a šťavnaté, potešia svojou chuťou a lákavým vzhľadom. Ich ďalšou výhodou je vysoká výživná hodnota a priaznivý vplyv…

Spôsob prípravy krémových miešaných vajec. Tento spôsob je najlepší.

30.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/siamionau pavel). Miešané vajcia sú veľmi obľúbené jedlo, ktoré najčastejšie jeme na raňajky. Príprava sa nezdá byť zložitá. Je…

Spomienky na detstvo. Moja stará mama z nich robila džem. Je taký dobrý, že ho v zime jem lyžičkou z pohára

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Leto je ideálny čas na prípravu niečoho chutného na zimné dni. Egrešový džem je ideálny spôsob, ako…

Auto Trendy

Čierny prach na diskoch? Zistite, kedy sa treba obávať

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdový prach je častý jav na diskoch áut, ale málokto z vodičov presne rozumie, co znamená a kedy sa stáva problematickým. Objavuje sa ako jemný…

Mechanici odhaľujú pravdu: Výrobcovia áut sa proti nám sprisahali!

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Až 72 percent mechanikov nemá pochybnosti o tom, že výrobcovia automobilov im úmyselne sťažujú prácu pri novších vozidlách. Takéto údaje pochádzajú z prieskumu medzi majiteľmi…

Vulcan Point Island: Najkomplikovanejší geografický systém na Zemi

2.7.2025 Redakcia Auto trendy Viete o tomto ostrove, ktorý sa nachádza vnútri jazera, ktoré sa nachádza vnútri iného ostrova, ktorý je sám obklopený iným jazerom? Môže to znieť neuveriteľne, ale…

Kedy vyhodiť prilbu? Toto vás môže stáť život

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Každý rok sa registruje stoviek nových motocyklov, skútrov a mopedov. Pridajme k tomu bicykle, kolobežky, lyžiarske vybavenie a každú aktivitu, ktorá vyžaduje nosenie prilby. Obrovské…

Tesla Robotaxi používa špeciálne upravený Model Y, nie sériové autá

1.7.2025 Redakcia Auto trendy - Tesla nedávno spustila službu Robotaxi, ktorá umožňuje cestovanie v autonómnom vozidle namiesto tradičného taxi. Hoci Elon Musk tvrdí, že používajú sériové Model Y, realita je…

Rozjazd do kopca? Toto musí vedieť každý vodič!

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Pre mnohých vodičov je rozjazd do kopca nevyhnutné zlo. Je to desivý, ale často nevyhnutný manéver na našich kopcovitých cestách. Či už ste začiatočník alebo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov