Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Záhradníci to robia vždy v máji. Ich záhrada vyzerá úžasne

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kinga). Máj je pre záhradkárov mimoriadne dôležitý mesiac. V tomto období sa začína otepľovať, a preto budú ruky plné práce. Okrem iného na záhrade...

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kinga).

Máj je pre záhradkárov mimoriadne dôležitý mesiac. V tomto období sa začína otepľovať, a preto budú ruky plné práce. Okrem iného na záhrade čaká ukladanie väčšieho množstva zeleniny do zeme, ošetrovanie stromov, kríkov a trávnika.

Máj je pre záhradkárov mimoriadne dôležitý mesiac.
Foto: shutterstock/Kinga

Máj v záhrade – zelenina

Máj je najlepší čas na výsev a sadenie zeleniny do pôdy. V tomto čase môžete zasiať zelenú fazuľu, uhorky, červenú repu, tekvice, mrkvu, cukety, reďkovky a šalát. Do zeme možno vysádzať aj vopred pripravené alebo zakúpené sadenice, okrem iného papriky, paradajok, póru a zeleru.

Sadenice a zasiatu zeleninu je potrebné v máji výdatne zalievať. Nezabudnite tiež pravidelne odstraňovať burinu zo záhonov.

Máj v záhrade je tiež dátumom, kedy môžu záhradkári zbierať prvú úrodu. Špenát, pažítka, kôpor, reďkovky a šalát, ktoré už boli zasiate, budú hotové.

Máj sa považuje za najlepší mesiac na výsev a sadenie zeleniny do zeme.
Foto: shutterstock/Joanne Dale

Máj v záhrade – kvetinové záhony

V máji by sa mali zo záhonov najprv odstrániť všetky kvitnúce cibuľovité rastliny, ako sú narcisy, krokusy, hyacinty a skoré tulipány. Ak to neurobíte, budú plytvať energiou na tvorbu semien, čo povedie k oslabeniu cibuľovín. Zbavujte sa aj burín.

Začiatok mája je vhodný čas na sadenie cibuľovitých a hľuznatých trvaliek, ktoré nezimujú v zemi. Patria sem gladioly, galtónie, kanny, georgíny a hľuznaté begónie.

Koncom mesiaca, keď je mrazov čoraz menej, zasejte jednoročné rastliny teplého obdobia. V tomto čase vysiate cínie, krasuľky, aksamietnice a papuľky budú v lete a na jeseň okrem iného bohato kvitnúť.

Začiatkom mája vysádzajte gladioly.
Foto: shutterstock/Mulevich

Máj v záhrade – kríky a stromy

Starostlivosť o kríky a ovocné stromy v máji je obzvlášť dôležitá, pretože v tomto období začínajú kvitnúť. Z tohto dôvodu by sa mali hojne zalievať. Treba dbať na to, aby bol ich substrát neustále vlhký, preto ich pravidelne zalievajte.

V máji by sa mali hnojiť aj ovocné kríky a stromy, ktoré tak získajú väčšiu a bohatšiu úrodu. Mladé sadenice prihnojujte v polovici mesiaca kombinovaným hnojivom. Pri starších rastlinách ho použijeme radšej začiatkom mája.

Prestarnuté kvitnúce stromy a kríky by sa mali orezávať a zbavovať starých prvkov. Koncom mesiaca odstráňte slabo vyvinuté ovocné púčiky a tie, ktoré vyzerajú nezdravo. Dôležitý je aj postrek na odpudzovanie škodcov.

V máji ostrihajte staré a suché konáre.
Foto: shutterstock/photowind

Máj v záhrade – starostlivosť o trávnik

Starostlivosť o trávnik, ktorá je v máji veľmi dôležitá, je pravidelné kosenie. Teplé dni a noci spôsobujú rýchly rast trávy, preto je najlepšie kosiť raz týždenne, aby trávnik vyzeral upravene. Okrem toho toto ošetrenie umožní rast trávy na miestach, kde boli holé miesta pôdy.

Pri vysokých teplotách a suchu je potrebné trávnik zavlažovať. Bez toho tráva rýchlo vyschne a zhnedne. Výsledkom môžu byť prázdne plochy, ktoré sú bez zeleného koberca.

V máji musíte kosiť trávnik raz týždenne.
Foto: Pixabay/Pexels

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kalendár záhradníka. Čo zasadiť v máji na svojom pozemku alebo balkóne?

Máte radi rastliny s farebnými listami? Určite si do záhrady zasaďte tento ker


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pestujete cesnak a cibuľu? Tieto ošetrenia sú najdôležitejšie

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miss Pop). Cibuľová zelenina je v našich domácich záhradách veľmi obľúbená. Nevyžaduje si veľa úsilia na to, aby sme…

Kocúrnik záhradný kvitne celé leto. Ideálne v záhone a na terase

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski). Kocúrnik záhradný je univerzálna okrasná rastlina, ktorá sa dobre uplatní v záhrade aj na balkóne. Je skvelým…

Mravce a vošky Vám napádajú ovocné stromy. Tieto tri zložky sú záchranou

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/frank60). Máte problém s mravcami a voškami, ktoré vám ničia úrodu ovocných stromov? Ak chcete zabrániť útoku týchto škodcov…

Deformuje mach váš trávnik? Môžete ho odstrániť doma

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SingjaiStocker). Mach rastúci na trávniku nevyzerá esteticky, preto sa oplatí poznať účinné metódy jeho odstraňovania. Úloha je o to…

Tieto bylinky do záhrady si nevyžadujú veľa práce. Sú chutné, ľahko sa pestujú a odpudzujú komáre

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations). Ktoré bylinky do záhrady by ste mali vybrať, aby nevyžadovali veľa práce a rástli dlhé roky? Na rozdiel…

Auto Trendy

Zatiahnuť ručnú brzdu alebo nechať auto zaradený rýchlostný stupeň? Ktorý spôsob je lepší?

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Aký je správny spôsob parkovania vozidla? Je lepšie nechať auto zaradený rýchlostný stupeň alebo ručnú brzdu? Alebo na ručnej brzde aj na prevodovke?

Nový Opel Frontera bude mať štartovaciu cenu 24 000 €

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Opel oznamuje oficiálne ceny nového SUV Frontera. Nová generácia bude mať štartovaciu cenu 24 000 EUR.

Subaru chce do roku 2026 uviesť na trh 3 elektrické SUV.

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Subaru bude spolupracovať s Toyotou na vývoji troch nových SUV, ktoré budú uvedené na trh do roku 2026.

Bude to najdlhšia podmorská rýchlostná cesta na svete za 3 miliardy dolárov

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Je potrebné povedať, že Nóri poznajú svoju infraštruktúru. Veď osobitý reliéf terénu si vyžaduje, aby stavali mimoriadne náročné stavby. Jednou z nich je 27 kilometrov…

Autá sú čoraz drahšie a tie najlacnejšie by mohli zmiznúť z trhu. Alarmujúce správy

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Už v roku 2025 vstúpia do platnosti nové, prísnejšie emisné limity CO2, ktorým sa budú musieť prispôsobiť všetci výrobcovia automobilov pôsobiaci na trhoch Európskej únie.…

Tisíce nepredaných vozidiel Tesla stoja na bývalom vojenskom letisku

17.5.2024 Redakcia Auto trendy . Tesla vo svojej nemeckej továrni v Grünheide vyrába približne 6 000 áut týždenne, o ktoré v súčasnosti nie je dostatok záujemcov. Vozidlá preto končia v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov