Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Kedy sadiť jahody?

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/yuris). Jahody sú chutné a zdravé ovocie. Amatérski záhradníci ich môžu úspešne pestovať aj v debničkách na balkóne. Je však vhodné mať minimálne znalosti,...

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/yuris).

Jahody sú chutné a zdravé ovocie. Amatérski záhradníci ich môžu úspešne pestovať aj v debničkách na balkóne. Je však vhodné mať minimálne znalosti, aby ste z rastliny získali čo najlepší výnos. Zistite, kedy vysádzať jahody a ako to urobiť krok za krokom.

Kedy sadiť jahody? Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná. Zistite, ako zasadiť jahody krok za krokom.
Foto: shutterstock/yuris

Jahody – kedy sadiť?

Jahody sa môžu pestovať počas celého roka od jari do jesene. Termín výsadby jahôd závisí najmä od použitých odrezkov. Na začiatku je potrebné dobre pripraviť pôdu:

  • hnojiť hnojom alebo kompostom (alebo predtým vysadiť zelené hnojivo),
  • odstrániť burinu,
  • vykonať test kyslosť.

Vzhľadom na náchylnosť jahôd na hubové choroby by sa nemali vysádzať tam, kde boli vysadené paradajky, zemiaky, kapusta, karfiol a maliny. Najlepším substrátom pre jahody je kompostovaná pôda s malým prídavkom napríklad ihličia, pilín alebo humusu. Na 2 metre štvorcové potrebujete 10 litrové vedro hnojiva. Pôda pre jahody by mala byť kyslá (pH 5,5 – 6,2). To je dôležitý bod, pretože jahody vysadené v pôde s príliš vysokým pH spôsobujú, že jahody zle rastú a navyše môžu namŕzať a zožltnúť. Pôdu nesmiete vápniť!

Kedy sadiť jahody do zeme?

Kedy je najlepší čas na výsadbu jahôd?

V minulosti sa jahody vysádzali do zeme na jeseň alebo na jar, pretože vtedy ste v škôlkach našli správne zakorenené odrezky. Vývoj technológií však spôsobil, že jahody môžete sadiť do zeme počas celého vegetačného obdobia. V súčasnosti môžete získať nielen vykopané (zelené) odrezky, ale aj frigo a črepníkové odrezky. V skutočnosti je ťažké určiť konkrétny a najlepší termín výsadby jahôd, pretože každé obdobie má svoje výhody a nevýhody.

Jahody môžete vysadiť počas celého vegetačného obdobia.
Foto: Pixabay/ArtActiveArt

Sadenice jahôd – kedy sadiť

V záhradníctve si môžete kúpiť hotové sadenice jahôd. Môžete ich však získať aj od priateľov, ktorí už rastlinu pestujú. Ak už máte aspoň niekoľko kríkov, môžete od nich získať odrezky. Tie si vlastne vytvára sama príroda. Krík vytvára „fúzy“, inak nazývané stolóny. Tie sa zakoreňujú samy. Stačí ich odrezať od kríka, jemne ich podoprieť a vybrať zo zeme. Ak sú zdravé a dobre zakorenené, môžete ich hneď zasadiť. Ak nepotrebujete odrezky, mali by sa odstrániť aj rozdeľovače. Oslabujú hlavnú rastlinu a plody sú potom malé. Niektoré odrody jahôd nemajú stolóny. V takom prípade rozmnožujte plody delením trsu.

  • jahody z vykopaných odrezkov – najlepšie je vysádzať koncom jesene alebo na jar;
  • jahody z frigo odrezkov – tie sa zvyčajne vysádzajú od skorej jari do konca júna a prvú úrodu môžete získať približne dva mesiace po výsadbe;
  • jahody v kvetináčoch – zvyčajne sa vysádzajú od začiatku júla do jesene, ale aj na jar do konca mája.

Kedy vysádzať jahody na balkóne

Terasy, verandy a balkóny sa oplatí využívať nielen na zdobenie kvetmi. Výsadba jahôd na balkóne a ich pestovanie v debničkách a kvetináčoch je rovnako úspešné ako na záhonoch. Musíte im len poskytnúť správny substrát a južnú expozíciu.

Popínavé jahody sa s obľubou pestujú na balkónoch. Kvetináče sa zavesia na stenu alebo zábradlie a kvitnúce a plodiace rastliny zdobia miesto. Jahody sú popínavé rastliny len podľa názvu. V skutočnosti sú údajné liany dlhými stonkami rastliny.

Na balkón môžete vysádzať popínavé jahody.
Foto: shutterstock/Agenturfotografin

Jahody na balkón vysádzajte, keď pominú mrazy, takže s výsadbou môžete začať už v máji. Ak sa po vysadení jahôd predpovedajú mrazy, prikryte rastliny rúnom. Ak ste si kúpili sadenice na paletách, snažte sa ich zasadiť najneskôr niekoľko hodín po zakúpení. Pôda v takýchto nádobách rýchlo vysychá, čo môže viesť k vysychaniu koreňov a horšiemu príjmu novovysadených jahôd na balkóne.

Do kedy sa môžu vysádzať jahody

Do kedy sa môžu vysádzať jahody? Dobrá otázka. Jahody je najlepšie začať sadiť v lete (júl, august). Niekedy je však ťažké získať v tomto období odrezky, takže termín výsadby možno odložiť na začiatok jesene, najneskôr však do druhej polovice septembra. Je dôležité, aby rastliny stihli pred zimou dobre zakoreniť. Samozrejme, jahody môžete vysádzať aj skoro na jar, ale len ak ste si istí, že riziko mrazov pominulo. V opačnom prípade musíte jahody mulčovať agrovláknom alebo slamou, aby sa uchytili. A často zalievajte!

Výsadba jahôd na netkanej textílii

V posledných rokoch sa stalo populárnym pestovanie jahôd na netkanej textílii (čierna agrotextília). Agrotextília je špeciálny materiál, ktorý umožňuje pôde dýchať a vode preniknúť hlboko do pôdy. Tým, že je pôda pokrytá týmto materiálom, je neustále vlhká a nevysychá. Pestovanie na netkanej textílii sa osvedčuje na malých plantážach aj na komoditných plantážach. Výhody pestovania jahôd na netkanej textílii:

  • udržiavanie stálej vlhkosti v pôde,
  • urýchľuje dozrievanie jahôd,
  • zníženie výskytu burín,
  • výrazné zlepšenie kvality jahôd,
  • lepšie tepelné a fytosanitárne podmienky rastlín počas vegetačného obdobia,
  • zníženie rizika chorôb rastlín,
  • ľahší zber plodov,
  • čistejšie jahody.

Výsadba jahôd – rozostupy

Ako zasadiť jahody? Kríky sa umiestňujú každých 20 cm do riadkov vzdialených od seba 40-60 cm. Prikryjú sa zeminou do výšky ružice (miesto, z ktorého vyrastajú listy). Potom ich treba výdatne zalievať, pôdu medzi nimi prikryť mulčovaním a pred zimou ich chrániť pred mrazom.

Jahody po zasadení výdatne zalievajte.
Foto: shutterstock/encierro

Výsadba jahôd krok za krokom

Výsadba jahôd nemusí byť náročná. Stačí sa zoznámiť so základmi a pustiť sa do práce. Tu je návod na výsadbu jahôd krok za krokom.

  1. výber správnych odrezkov – najlepšie jahodové odrezky sú mladé odrezky, ktoré sú s materskou rastlinou spojené metličkami. Odrezky je potrebné vykopávať.
  2. oddeľte sadenice od materskej rastliny (fúzy).
  3. odstrihnite korene – na zastrihávanie koreňov môžete použiť obyčajný nôž alebo záhradnícke nožnice. Korene by mali byť dlhé asi 5 cm, a ak sú korene kratšie – nič s nimi nerobte, nestrihajte ich. Musíte však pamätať na to, že malé korene (asi 2 cm), nemusia zaberať. Nezabudnite sa tiež zbaviť polámaných a suchých listov jahôd.
  4. vykopte jamu – diera pre jahody musí byť o niečo hlbšia, ako je dĺžka koreňov.
  5. výsadba jahôd – jahody vysádzajte plytko, jednotlivo alebo do hniezd, t. j. 2 – 3 jahody vo vzdialenosti približne 10 – 20 cm. Stopky jahôd by mali byť tesne nad zemou.
  6. zalievanie – jahody zalievajte striedmo, pokiaľ neprší, v takom prípade ich zalievať netreba. Jahody zalievajte za korene, nie za listy!
  7. mulčovanie – mulčovanie chráni jahody pred vysychaním a mrazom. Dobre funguje napríklad slama.

Ako pestovať jahody?

Pestovanie jahôd môže byť úspešné aj v záhrade, na pozemku alebo na terase. Stačí, ak splníte požiadavky rastliny, hoci sú malé. Dobre rastie takmer v každej pôde, neznáša len ťažkú a vlhkú pôdu. Najlepšiu úrodu však možno očakávať, keď sa pestuje v úrodnej pôde s kyslosťou 5,5 – 6,5 pH.

Druhým predpokladom úspešného pestovania je slnečný svit. Jahody milujú teplo a slnečné svetlo.

Okrem toho musíte:

  • chrániť ich pred burinou (mulčovanie netkanou textíliou alebo rezanou slamou)
  • odstráňte odnože,
  • po zbere úrody odrežte listy (od 2. roku)
  • najneskôr po štyroch rokoch zmeniť miesto výsadby.

Odrody jahôd

Najširšie možno odrody rozdeliť na:

  • jednorazové plodenie – Dukat, Elkat, Honeoye, Senga Sengana
  • viackrát plodiace – Albion, Aromas, Diamante, Selva

Samozrejme, ide o plodenie v rámci jednej sezóny.

Tie dozrievajú v júni a ich zber trvá približne 3 týždne. Druhé sú vhodné do nádob a plodia od júna do prvých mrazov.

Pri výsadbe jahôd nezabudnite na správne rozmiestnenie.
Foto: pixabay/Pat_Photographies

Pestovanie jahôd môže zlyhať, ak rastliny napadne pleseň sivá. Prejavuje sa hnedými škvrnami na púčikoch a kvetoch, plody zhnednú a zhnijú a je viditeľný sivý povlak. Odporúča sa preto postrek. Nepoužívajte však škodlivé prípravky – odporúča sa postrek biologickým prípravkom Polyversum WP.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako a kedy pestovať jahody? Dodržujte pravidlo 30/60. Budete zbierať iba šťavnaté ovocie

Zalievajte svoje jahody týmto hnojivom ešte dnes. Budú mať viac plodov, ako si myslíte.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto bylinky do záhrady si nevyžadujú veľa práce. Sú chutné, ľahko sa pestujú a odpudzujú komáre

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations). Ktoré bylinky do záhrady by ste mali vybrať, aby nevyžadovali veľa práce a rástli dlhé roky? Na rozdiel…

Najjednoduchší recept na obed – polievka, ktorú nie je možné nemilovať. S týmto receptom to vyjde najlepšie

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich). Slováci milujú polievky a existujú recepty, ktoré si nemožno neobľúbiť. Paradajková polievka je na prvom mieste v…

Sú veľmi jemné, no aj tak ich chce každá. Takéto nechty vám budú závidieť všetky kamarátky

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anton27). Jemné nechty sú odrazom nastupujúceho trendu. Ktoré vzory a farby sa hodia na každodennú eleganciu a špeciálne príležitosti?…

Nastrúhajte a naaranžujte na lístkové cesto. Je to perfektné občerstvenie

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stepanek Photography). Z lístkového cesta sa dá pripraviť veľa rôznych vecí. Je skvelým základom pre sladké aj slané pečivo.…

Tento účes si podmaní leto. Zvládnete ho za 10 sekúnd! Perfektný na svadby a sväté prijímanie

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jan Cieplik). Jednoduché a rýchle, ale zároveň očarujúce účesy a drdoly si už nejaký čas získavajú srdcia žien a…

Auto Trendy

Najdlhší visutý most na svete. Nachádza sa priamo u našich západných susedov

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Pozor! Nie je to žiadna zábava pre turistov so strachom z výšok. Most dosahuje výšku takmer 100 metrov nad zemou a jeho konštrukcia pozostáva z…

Obrovský asteroid by mohol zasiahnuť Zem 14. februára 2046

16.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NASASpaceNewsagency. DW 2023 je veľký asteroid, ktorý by mal preletieť blízko Zeme za viac ako dve desaťročia. Akoby to nestačilo, je pravdepodobné, že sa dostane…

Spanie v lietadle posunula na vyššiu úroveň. Doslova

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Žena, ktorú zaznamenali cestujúci spoločnosti Southwest Airlines, doslova posunula spanie v lietadle na vyššiu úroveň, keď si vybrala horný batožinový priestor. Video zachytávajúce túto situáciu…

Auto Xiaomi sa pokazilo sotva po 40 km. Auto sa musí vrátiť do továrne

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Xiaomi SU7 sa na chvíľu stal predajným hitom v Číne. To však neznamená, že technologický hegemón prešiel svojím prvým automobilovým uvedením na trh suchou nohou.…

Toto čínske SUV sa už dobre predáva. V hybridnej verzii a za atraktívnu cenu bude nočnou morou nielen pre Daciu

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Čínskemu gigantovi SAIC sa v Európe darí a už pracuje na aktualizácii svojich bestsellerov. SUV MG ZS, ktoré zaznamenalo veľký úspech na mnohých trhoch a…

Čínske MINI sa už predáva. Ceny v showroomoch sa začínajú od… 2500 eur

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - V posledných rokoch sme boli svedkami takmer fascinujúcej expanzie čínskych značiek na európske trhy. Z tohto dôvodu záujem o tieto vozidlá v Európe neustále rastie.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov