Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Burina sa vracia ako bumerang. Skontrolujte, či nerobíte tieto chyby

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Floki). Problém buriny sa týka každého záhradkára, či už pestujete zeleninu alebo máte väčšinu pozemku pokrytú trávnikom. Boj s týmito rastlinami môže byť náročný...

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Floki).

Problém buriny sa týka každého záhradkára, či už pestujete zeleninu alebo máte väčšinu pozemku pokrytú trávnikom. Boj s týmito rastlinami môže byť náročný a prácny. Preto sa oplatí vyvarovať sa chýb, ktoré vedú len k väčšiemu rozšíreniu buriny v záhrade. Najčastejšie chyby pri odstraňovaní buriny.

Problém buriny sa týka každého záhradkára, či už pestujete zeleninu alebo máte väčšinu pozemku pokrytú trávnikom.
Foto: shutterstock/Floki

Prečo by sa mali záhony a trávnik opeliť?

Za burinu sa považujú samonáletové rastliny, ktoré rastú na miestach, kde ich záhradník vôbec nevysadil. Často ide o expanzívne rastliny, ktoré sa veľmi rýchlo šíria do ďalších častí záhrady aj vďaka svojmu podzemnému a nadzemnému rastu.

Buriny sú odolnejšie rastliny voči nepriaznivým poveternostným podmienkam, suchu alebo záplavám ako väčšina zeleniny alebo okrasných rastlín pestovaných v záhrade. Na záhonoch sa rozmnožujú a stávajú sa vážnym konkurentom užitočných rastlín v boji o živiny alebo svetlo. Z tohto dôvodu by sa mali odstraňovať, aby ste ochránili rastliny pred úhynom.

Najčastejšie chyby pri odstraňovaní buriny

Kontrola burín je dlhodobý proces, ktorý sa musí vykonávať počas celého vegetačného obdobia rastlín v záhrade. Najväčšou chybou, ktorej sa záhradníci dopúšťajú, je práve nedostatočná pravidelnosť. Jednorazové vytrhnutie buriny nestačí. Záhony a trávnik musíte pravidelne kontrolovať, aby ste odstránili mladú burinu skôr, ako ovládne plochu.

Ďalšou častou chybou pri odstraňovaní buriny je nedostatočná dôkladnosť. Je dôležité si uvedomiť, že mnohé lúčne rastliny sa šíria do strán vďaka podzemným rizómom. Vytrhnutím len vrchnej vrstvy rastliny ju vôbec neodstránite, ba dokonca ju môžete ešte viac stimulovať k rastu rizómov a rozširovaniu jej územia. Burinu vždy vytrhávajte od koreňov.

Mnohí záhradkári robia chybu už pri zakladaní zeleninových záhonov alebo trávnika. Zlá príprava pôdy vedie k rýchlemu rastu a množeniu buriny. Ak plánujete založenie zeleninového záhonu alebo výsev trávnika, najprv pôdu poriadne prekopte a odstráňte všetky buriny aj s koreňmi. Zabránite tak rýchlemu opätovnému rastu týchto rastlín.

Pri plánovaní záhonov a kvetinových záhonov nenechávajte medzi rastlinami príliš veľa miesta – len toľko, koľko si daný druh vyžaduje. Príliš veľa voľného priestoru je pozvánkou pre burinu. Na obmedzenie rastu burín môžete pôdu v záhonoch mulčovať kôrou alebo použiť dekoratívne kamene.

Ručné odstraňovanie buriny z trávnika je často neúčinné. Husté buriny znamenajú, že vytrhnete len nadzemnú časť rastlín, pričom koreň zostane v zemi. Z tohto dôvodu sa mnohí záhradníci obracajú na herbicídy, ktoré podľa výrobcov poskytujú okamžité výsledky. Žiaľ, pri používaní chemikálií sa často robia chyby pri nesprávnom pomere látok alebo postreku. To vedie k spáleniu nielen buriny, ale aj celého trávnika alebo užitočných rastlín rastúcich v blízkosti.

Chybou je postrekovať počas veterných a daždivých dní. Nevhodné počasie spôsobuje, že prípravok sa prenáša na iné rastliny alebo môže byť rýchlo spláchnutý do zeme.

V boji proti burine je však najúčinnejšia pravidelnosť, dôkladnosť a prevencia.
Foto: shutterstock.com/damiangretka

Ako účinne odstrániť burinu?

Nástroje na odstraňovanie buriny môžu byť účinné. Pomocou nich sa dostanete hlboko do pôdy a odstránite burinu spolu s koreňovým systémom.

V prípade trávnikov je dobré používať mulčovanie. burina rozprestretá po trávniku vyživuje trávu, ktorá sa zahusťuje a nenecháva priestor pre burinu.

V boji proti burine je však najúčinnejšia pravidelnosť, dôkladnosť a prevencia. Vďaka tomu bude odstraňovanie buriny menej náročné. Okrem toho sa vyhnete negatívnym účinkom prílišného rastu poľných a expanzívnych rastlín v záhrade. Nezabúdajte preto pravidelne pleťte svoje záhony a vytrhávajte burinu aj s koreňmi. A ak je to možné, používajte preventívne opatrenia v podobe mulčovania alebo vrstvy kameňov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nie je to burina. Namiesto toho, aby ste ju vytrhli, radšej ju zalejte alebo zasaďte do kvetináča. Môžete ju dokonca jesť

Zabíja burinu a vyrobíte ho za pár minút. Moja teta ho používa už roky


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pestujete cesnak a cibuľu? Tieto ošetrenia sú najdôležitejšie

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miss Pop). Cibuľová zelenina je v našich domácich záhradách veľmi obľúbená. Nevyžaduje si veľa úsilia na to, aby sme…

Kocúrnik záhradný kvitne celé leto. Ideálne v záhone a na terase

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski). Kocúrnik záhradný je univerzálna okrasná rastlina, ktorá sa dobre uplatní v záhrade aj na balkóne. Je skvelým…

Studený tvarohový koláč môjho detstva. Najlepší koláč so želé a ovocím

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Keď sa zamyslíme nad najlepšími dezertmi na leto, okrem zmrzliny nám napadne studený tvarohový koláč, povinne so želé…

Tieto dva nápoje nepite nalačno. V týchto prípadoch vám môžu uškodiť

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Šálka kávy na začiatok dňa? Nie tak rýchlo. Je veľmi dôležité, akým nápojom začíname deň. Niektorým z nich…

Za 30 minút pripravíte kopu mäkkých lievancov. Spoznáte tento recept a už nikdy nepridáte jablká

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BBA Photography). Často mávam dni, keď si chcem pripraviť lahodné a sladké lievance, ktoré sú mäkké ako nič iné.…

Auto Trendy

Ţiriac Collection sa stretáva s automobilovými nadšencami na POLI AutoFEST 2024

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Ţiriac Collection pozýva automobilových nadšencov na nový ročník POLI AutoFESTU, ktorý sa uskutoční 17. - 19. mája 2024. Najvýznamnejší festival venovaný historickým automobilom a doprave…

Zatiahnuť ručnú brzdu alebo nechať auto zaradený rýchlostný stupeň? Ktorý spôsob je lepší?

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Aký je správny spôsob parkovania vozidla? Je lepšie nechať auto zaradený rýchlostný stupeň alebo ručnú brzdu? Alebo na ručnej brzde aj na prevodovke?

Nový Opel Frontera bude mať štartovaciu cenu 24 000 €

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Opel oznamuje oficiálne ceny nového SUV Frontera. Nová generácia bude mať štartovaciu cenu 24 000 EUR.

Subaru chce do roku 2026 uviesť na trh 3 elektrické SUV.

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Subaru bude spolupracovať s Toyotou na vývoji troch nových SUV, ktoré budú uvedené na trh do roku 2026.

Bude to najdlhšia podmorská rýchlostná cesta na svete za 3 miliardy dolárov

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Je potrebné povedať, že Nóri poznajú svoju infraštruktúru. Veď osobitý reliéf terénu si vyžaduje, aby stavali mimoriadne náročné stavby. Jednou z nich je 27 kilometrov…

Autá sú čoraz drahšie a tie najlacnejšie by mohli zmiznúť z trhu. Alarmujúce správy

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Už v roku 2025 vstúpia do platnosti nové, prísnejšie emisné limity CO2, ktorým sa budú musieť prispôsobiť všetci výrobcovia automobilov pôsobiaci na trhoch Európskej únie.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov