Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Ekológia, Tipy, Záhrada,

Silážny a banánový hnoj pod ružami. Zahrabte ho do zeme, v lete vám nebudú chýbať kvety

27.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Ružové kríky dokážu záhradu premeniť na rajský kút. Predpokladom týchto výsledkov je však správna starostlivosť. Jedným z kľúčových opatrení sa stáva hnojenie...

27.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).

Ružové kríky dokážu záhradu premeniť na rajský kút. Predpokladom týchto výsledkov je však správna starostlivosť. Jedným z kľúčových opatrení sa stáva hnojenie ruží – živené rastliny môžu svoju vitalitu sústrediť na bohaté kvitnutie. Čím ich mám kŕmiť? Kompletnú výživu pre ruže si môžete pripraviť z jedného výrobku. Pravdepodobne ju zvyčajne považujete za odpadový produkt – celkom nesprávne.

Ružové kríky dokážu záhradu premeniť na rajský kút. Predpokladom týchto výsledkov je však správna starostlivosť.
Foto: súkromný archív

Ruže v záhrade majú svoje vlastné preferencie

Existuje niekoľko faktorov, vďaka ktorým záhradné ruže kvitnú dlho a bohato. V prvom rade sú to rastliny, ktoré milujú slnko, a pri plánovaní ich výsadby by sa na ne malo prihliadať. Zároveň zle reagujú na silný vietor, takže miesto by malo byť odľahlé. Nemajú rady spoločnosť – väčšinu odrôd sa odporúča vysádzať ďaleko od iných rastlín. Je to preto, že kríky potrebujú veľa priestoru na voľný rast. Vyhnite sa výsadbe ruží pod konáre stromov, ktoré by mohli obmedziť prístup slnečného svetla.

Pôda pre záhradnú ružu by mala byť úrodná a neutrálna alebo mierne kyslá. Aj keď máte v záhrade ideálnu pôdu, nevyhnete sa jej hnojeniu. Oplatí sa však použiť domáce hnojivo na ruže, ktoré dodá najdôležitejšie živiny.

Zhodnoťte kuchynské zvyšky – hnojivo z banánových šupiek

Hnojivo z banánových šupiek je užitočné pre záhradné aj izbové rastliny. Vzhľadom na to, že sa vyrába z banánových šupiek, môžeme s istotou povedať, že nič nestojí a má vynikajúce výsledky.

Banánové šupky sú pokladnicou zložiek nevyhnutných na pestovanie rastlín. Ružovým kríkom dodávajú draslík a fosfor, ktoré sú nevyhnutné pre kvitnúce exempláre. Do zoznamu cenných látok patrí aj horčík, síra, vápnik a kyselina kremičitá. Táto kombinácia nielenže zlepšuje rast rastlín, ale pomáha ich aj chrániť pred chorobami a škodcami.

Banánové šupky sú pokladnicou zložiek nevyhnutných na pestovanie rastlín. Ružovým kríkom dodávajú draslík a fosfor, ktoré sú nevyhnutné pre kvitnúce exempláre.
Foto: shutterstock/JIANG HONGYAN

Toto je to, čo si musíte zapamätať pred prípravou domáceho hnojiva

Ak máte v úmysle použiť šupky na záhradkárske účely, ovocie by ste mali pred lúpaním dôkladne umyť. Na ich povrchu sa totiž môžu hromadiť chemické pesticídy a prípravky používané pri preprave ovocia zo vzdialených oblastí sveta na zachovanie jeho čerstvosti. Tieto druhy prísad nepotrebujete v hnojive na domáce ruže.

Samotná voda na umývanie nestačí. Namočte ovocie na 10 minút do misky s vlažnou vodou a sódou bikarbónou. Optimálny pomer sú dve čajové lyžičky jedlej sódy na liter vody. Po takomto kúpeli sa banánové šupky budú môcť premeniť na hodnotný a bezpečný kondicionér.

Pochovajte ho pod kríkom. Ruže sa skláňajú pred kvetmi

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako využiť banánové šupky v záhrade, je zakopať ich pod kríky alebo tam, kde ich práve plánujete zasadiť. Jednoducho ich nakrájajte na malé kúsky a zmiešajte so zeminou. Banánové šupky sa budú pomaly rozkladať a postupne uvoľňovať živiny. Budú vyživovať ruže a zlepšovať štruktúru pôdy.

Výživná banánová šťava

Ruže v záhrade veľmi dobre reagujú na banánovú šťavu alebo hnoj. Jeho príprava zaberie trochu času, ale je výborný na zalievanie kríkov.

Ako vyrobiť domáce hnojivo na ruže? Pripravte si plastové vedro, ktorého dno naplníte šupkami – mali by zaberať 1/10 objemu nádoby. Potom ich zalejte destilovanou vodou z vodovodu alebo dažďovou vodou. Prikryte gázou a zaistite gumičkou. Odložte na 14 dní na teplé miesto, ale mimo domu – siláž počas fermentácie vydáva špecifický zápach. Raz denne premiešajte. Po dvoch týždňoch zrieďte banánovú kašu čistou vodou v pomere 1:10 a zalejte ruže, aby naplno rozkvitli.

Extrakt z ruže pre netrpezlivých

Ak nepotrebujete veľké množstvo hnojiva naraz alebo chcete pripraviť živiny rýchlejšie, môžete si ľahko pripraviť extrakt z banánových šupiek, na ktorý ruže tiež veľmi dobre reagujú.

Jednu očistenú šupku vložte do litrovej nádoby a zalejte ju teplou vodou. Uzavrite viečkom a odložte na dva dni na tienisté miesto. Hotový roztok zrieďte v pomere 1:1 s vodou a použite ho na zalievanie kríkov. Môžete ho tiež naliať do fľaše s rozprašovačom a použiť ako postrek proti mšiciam na ružiach.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto rastliny fungujú lepšie ako hnojivá. Zasaďte ich a sledujte, ako sa choroby a škodcovia vyhýbajú záhrade z diaľky

Domáce hnojivo, ktoré zachráni každú rastlinu? Stačí jeden produkt z chladničky


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Rebríček 100 najznečistenejších miest sveta je desivý. 83 miest sa nachádza v jednej krajine

10.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Didgeman). Podľa novej správy zverejnenej na stránke IQair sa 100 najviac znečistených miest na svete nachádza v Ázii. Až…

Sú oveľa lacnejšie ako bravčové a chutia lepšie. Ich príprava je najlepšou voľbou

10.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nataliya Arzamasova). Fašírky sa na našich stoloch objavujú takmer pri každom obede. Niet divu, pretože sú to práve ony,…

Už žiadne zakrývanie vrások v dekolte. Vieme, ako prirodzene spevniť a hydratovať pokožku

10.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Beauty Hero). Vrásky v oblasti hrudníka nie sú ničím výnimočným a zvyčajne nepredstavujú zdravotné riziko. Vrásky na dekolte a…

Z koreňa zeleru vyrastie veľká hľuza. Stačí dodržiavať toto pravidlo výsadby

10.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Peter Turner Photography). Zeler má mnoho vlastností, pre ktoré si ho ceníme. Je zdrojom draslíka a zároveň má nízky…

Častá chyba pri mrazení. Tieto potraviny strácajú všetky svoje vlastnosti

10.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael). Mrazenie potravín sa pravdepodobne osvedčilo u vás už viackrát. Vďaka tejto možnosti nemusia vyjsť nazmar väčšie zásoby…

Auto Trendy

Objavili sa nové informácie o katastrofe na Titane. Vedci odhalili príčinu

10.5.2024 Redakcia Auto trendy - Od katastrofy ponorky Titan z OceanGate uplynul takmer rok. Odborníci dospeli k záveru, že loď s najväčšou pravdepodobnosťou implodovala vo veľmi veľkej hĺbke. Nanešťastie sa…

Formula E opäť predmetom vtipov. Tentoraz o novom bezpečnostnom vozidle/safety car

10.5.2024 Redakcia Auto trendy - Formula E sa stále snaží prilákať viac a viac fanúšikov, ale nie je to jednoduché. V jej prvých sezónach sa vtipy písali samé - kvôli…

Po koľkých kilometroch je potrebné vymeniť rozvodovú reťaz a rozvodový remeň?

10.5.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci medzi vodičmi koluje mýtus, že rozvodová reťaz by sa nemala nikdy vymieňať, mechanici túto myšlienku popierajú a vysvetľujú, ako často by sa mala rozvodová…

Menej ako 2 sekundy na stovku v Alfe 156: tu je Coloni S1

10.5.2024 Redakcia Auto trendy - Coloni S1 má s Alfou Romeo 156 spoločný nanajvýš vzhľad, ale okolo takéhoto stroja nemožno prejsť ľahostajne.

Nové kompaktné SUV značky Kia na prvých snímkach. Môže smelo konkurovať zákazníkom Volva

10.5.2024 Redakcia Auto trendy - Populárna kórejská značka Kia ukázala prvé snímky svojho pripravovaného kompaktného SUV. Oficiálne predstavenie modelu EV3 sa uskutoční už o niečo viac ako dva týždne. Čo…

Spoločnosť BYD uvádza na trh svoj prvý pickup v zahraničí. Na trhu spôsobí rozruch

10.5.2024 Redakcia Auto trendy - Čínsky gigant známy výrobou elektrických a hybridných automobilov spúšťa expanziu elektrického pickupu. BYD Shark je odvážny dizajn, ktorý má dobyť globálny trh s pickupmi.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov