Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Nadýchaný kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou. Dokonale vyvažuje kyslú chuť so sladkou

22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Objavenie sa prvých štíhlych stoniek rebarbory v záhradách je znakom toho, že zima je nadobro preč. Oficiálne sa považuje za zeleninu, ale to jej...

22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein).

Objavenie sa prvých štíhlych stoniek rebarbory v záhradách je znakom toho, že zima je nadobro preč. Oficiálne sa považuje za zeleninu, ale to jej nebráni hrať prvé husle v jarnom a letnom pečive. Výborne chutí najmä vo voňavom kysnutom cestíčku, ukrytá pod štedrou vrstvou strúhanky. Ako pripraviť najchutnejší kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou? Predstavujeme vám ikonický recept.

Ako pripraviť najchutnejší kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou?
Foto: shutterstock/A_Lein

Príprava rebarbory na kysnuté cesto

Čerstvé a mladé stonky rebarbory sa spravidla nemusia lúpať. Môžeme ich nakrájať na menšie kúsky a vložiť do cesta. Ak však nie sme zástancami ponechania šupky a chceme sa vyhnúť zbytočným vláknam v ceste, môžeme sa ich zbaviť. Ako ošúpeme rebarboru? Začneme odtrhnutím listov a opláchnutím stoniek pod studenou tečúcou vodou. V ďalšom kroku ich osušíme utierkou a odrežeme zdrevnatené konce.

Až na samom konci prejdeme k lúpaniu. Najlepšie sa to robí malým nožom, ktorým uchopíme vlákna v spodnej časti stonky a vytiahneme ich nahor. Takto pripravená rebarbora je ideálna na kysnuté cesto. Predtým, ako pristane v zmesi alebo ozdobí vrch, je však dobré nakrájať ju na kúsky hrubé približne 1,5 – 2 cm. Ukazuje sa, že pre koláč je dôležitá aj farba rebarbory. Čím je červenšia, tým je sladšia. Intenzívna zelená zanechá na jazyku silne kyslú pachuť.

Kynutý koláč s rebarborou a mrveničkou

Nadýchaný kysnutý koláč v kombinácii s kyslou rebarborou a sladkou mrveničkou je typickou jarno-letnou pochúťkou. Vôňa šíriaca sa počas pečenia nás núti tešiť sa na ochutnanie prvého kúska. Už teraz vám môžeme zaručiť, že to určite neskončí len pri jednom.

Kysnutý koláč s rebarborou zmizne z tanierov sám od seba.
Foto: Pixabay/ulleo

Ingrediencie na zákvas:

  • 2 PL pšeničnej múky
  • 4 PL teplého mlieka
  • 40 g čerstvého droždia alebo 12 g sušeného droždia
  • 1 PL cukru

Ingrediencie na cesto:

  • 650 g pšeničnej múky
  • 5 žĺtkov
  • 1 pohár teplého mlieka
  • 100 g mäkkého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 700 g rebarbory
  • štipka soli

Prísady na mrveničku:

  • 150 g pšeničnej múky
  • 100 g cukru
  • 100 g masla

Príprava kysnutého koláča s rebarborou a mrveničkou

Nadýchaný kysnutý koláč v kombinácii s kyslou rebarborou a sladkou mrveničkou je typickou jarno-letnou pochúťkou.
Foto: shutterstock/Magda Michalak
  1. Do čistej misky nasypte dve polievkové lyžice múky, pridajte jednu polievkovú lyžicu cukru, štyri polievkové lyžice teplého mlieka a čerstvé alebo sušené droždie.
  2. Všetko spolu dôkladne pretrite lyžicou a odložte na suché a teplé miesto na približne 15-20 minút. Počas tejto doby by sa na povrchu mali objaviť bublinky.
  3. Do veľkej misy dáme 650 g pšeničnej múky, 100 g kryštálového cukru, žĺtky z piatich vajec, šálku teplého mlieka, vykysnutý kvások, štipku soli a mäkké maslo.
  4. Cesto dôkladne premiešajte a začnite miesiť rukami. Na tento účel môžeme použiť aj špeciálny hák na kysnuté cesto.
  5. Ako spoznáte, že je kysnuté cesto hotové? Malo by sa zmeniť na pružnú a voňavú guľu.
  6. Misku s cestom prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme ho 1-1,5 hodiny kysnúť. Po tomto čase by malo vykysnúť až trojnásobne.
  7. Keď dokonale vykysne, cesto udrieme päsťou, aby sme ho zbavili prebytočného plynu, a prenesieme ho na dno formy vyloženej papierom na pečenie.
  8. Keď cesto opäť mierne vykysne, pustíme sa do prípravy rebarbory. Odrežeme konce a opatrne ošúpeme celé stonky.
  9. Očistené stonky nakrájame na malé kúsky a položíme ich na surové kysnuté cesto.
  10. Posledným krokom je príprava mrveničky. Na to rozdrvte v prstoch múku s maslom a cukrom a posypte ňou cesto.
  11. Plech s cestom položte na strednú priečku rúry vyhriatej na 180 °C a pečte jednu hodinu alebo kým nie je suchý.
  12. Po upečení nevyberajte koláč hneď z rúry. Mierne pootvorte dvierka a nechajte ho odpočívať približne 15 – 20 minút. Takto cesto nepoklesne.
  13. Hotové kysnuté cesto s rebarborou a mrveničkou môžeme na vrchu posypať trochou práškového cukru.Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento koláč prekoná všetky koláče z cukrárne. Je jemný ako obláčik a vždy sa vydarí

Jablkový koláč, ktorý nie je jablkový koláč. Urobíte ho za chvíľu a bez pečenia


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Recept priamo z Turecka. Je to pravdepodobne najchutnejší letný šalát.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alp Aksoy). Sladkokyslý, jemne pikantný, ideálne vlhký, chrumkavý, navyše veľmi zdravý a osviežujúci. Taký je práve turecký šalát gavurdagi,…

Je čas na dovolenku od klasiky. „Confetti nails“ sú hitom leta 2025. Sú ešte hypnotickejšie ako francúzska manikúra.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sergey kolesnikov). Nechty na leto v roku 2025 spája eleganciu s trochou šialenstva. Nejde o jednu farbu. Ide totiž…

Babičkin nápoj pre krásne vlasy, pleť a nechty. V ČSR ho pila pravidelne každá žena

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ZCOOL HelloRF). Tento nápoj je spôsobom, ako zlepšiť vzhľad vlasov, pokožky a nechtov. Tieto jednobunkové huby sú výborným zdrojom…

Čierna fazuľa a cícer podporujú boj proti chorobám. Srdce z toho bude mať úžitok

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/beats1). Odborníci na stravu a zdravie tvrdia, že šálka čiernej fazule alebo cíceru denne môže zrýchliť váš metabolizmus a…

Najlepší syr, aký som kedy jedla. Jednoducho si ho pripravíte doma. Hodí sa na sendviče aj do cheesecaku.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Leila.hijazi). Labneh je syr, ktorý pochádza z Libanonu, ale konzumuje sa aj v iných krajinách Blízkeho východu a tiež…

Auto Trendy

Historická diskriminácia ľavákov a jej vplyv na modernú automobilovú bezpečnosť

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Historicky boli ľaváci diskriminovaní - v stredovekej Európe bolo ľaváctvo považované za znamenie diabla, v 18. a 19. storočí boli deti za používanie ľavej ruky fyzicky…

Múzeum nákladných automobilov Tatra v Kopřivnici: 80 vozidiel a Slovenská strela na jednom mieste

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Múzeum nákladných automobilov Tatra sa nachádza v Kopřivnici na juhozápadnom okraji areálu automobilky Tatra v priestoroch bývalej zliarne. Je zamerané na nákladné, vojenské a špeciálne automobily…

Muži vs. ženy: Kto je agresívnejší za volantom?

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Čo znamená byť zdvorilý na ceste? Po prvé byť vodičom predvídateľným, nie chaotickým a plným emócií. Po druhé dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Ale tým to…

Čierny prach na diskoch? Zistite, kedy sa treba obávať

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdový prach je častý jav na diskoch áut, ale málokto z vodičov presne rozumie, co znamená a kedy sa stáva problematickým. Objavuje sa ako jemný…

Mechanici odhaľujú pravdu: Výrobcovia áut sa proti nám sprisahali!

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Až 72 percent mechanikov nemá pochybnosti o tom, že výrobcovia automobilov im úmyselne sťažujú prácu pri novších vozidlách. Takéto údaje pochádzajú z prieskumu medzi majiteľmi…

Vulcan Point Island: Najkomplikovanejší geografický systém na Zemi

2.7.2025 Redakcia Auto trendy Viete o tomto ostrove, ktorý sa nachádza vnútri jazera, ktoré sa nachádza vnútri iného ostrova, ktorý je sám obklopený iným jazerom? Môže to znieť neuveriteľne, ale…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov