Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Nadýchaný kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou. Dokonale vyvažuje kyslú chuť so sladkou

22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Objavenie sa prvých štíhlych stoniek rebarbory v záhradách je znakom toho, že zima je nadobro preč. Oficiálne sa považuje za zeleninu, ale to jej...

22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein).

Objavenie sa prvých štíhlych stoniek rebarbory v záhradách je znakom toho, že zima je nadobro preč. Oficiálne sa považuje za zeleninu, ale to jej nebráni hrať prvé husle v jarnom a letnom pečive. Výborne chutí najmä vo voňavom kysnutom cestíčku, ukrytá pod štedrou vrstvou strúhanky. Ako pripraviť najchutnejší kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou? Predstavujeme vám ikonický recept.

Ako pripraviť najchutnejší kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou?
Foto: shutterstock/A_Lein

Príprava rebarbory na kysnuté cesto

Čerstvé a mladé stonky rebarbory sa spravidla nemusia lúpať. Môžeme ich nakrájať na menšie kúsky a vložiť do cesta. Ak však nie sme zástancami ponechania šupky a chceme sa vyhnúť zbytočným vláknam v ceste, môžeme sa ich zbaviť. Ako ošúpeme rebarboru? Začneme odtrhnutím listov a opláchnutím stoniek pod studenou tečúcou vodou. V ďalšom kroku ich osušíme utierkou a odrežeme zdrevnatené konce.

Až na samom konci prejdeme k lúpaniu. Najlepšie sa to robí malým nožom, ktorým uchopíme vlákna v spodnej časti stonky a vytiahneme ich nahor. Takto pripravená rebarbora je ideálna na kysnuté cesto. Predtým, ako pristane v zmesi alebo ozdobí vrch, je však dobré nakrájať ju na kúsky hrubé približne 1,5 – 2 cm. Ukazuje sa, že pre koláč je dôležitá aj farba rebarbory. Čím je červenšia, tým je sladšia. Intenzívna zelená zanechá na jazyku silne kyslú pachuť.

Kynutý koláč s rebarborou a mrveničkou

Nadýchaný kysnutý koláč v kombinácii s kyslou rebarborou a sladkou mrveničkou je typickou jarno-letnou pochúťkou. Vôňa šíriaca sa počas pečenia nás núti tešiť sa na ochutnanie prvého kúska. Už teraz vám môžeme zaručiť, že to určite neskončí len pri jednom.

Kysnutý koláč s rebarborou zmizne z tanierov sám od seba.
Foto: Pixabay/ulleo

Ingrediencie na zákvas:

  • 2 PL pšeničnej múky
  • 4 PL teplého mlieka
  • 40 g čerstvého droždia alebo 12 g sušeného droždia
  • 1 PL cukru

Ingrediencie na cesto:

  • 650 g pšeničnej múky
  • 5 žĺtkov
  • 1 pohár teplého mlieka
  • 100 g mäkkého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 700 g rebarbory
  • štipka soli

Prísady na mrveničku:

  • 150 g pšeničnej múky
  • 100 g cukru
  • 100 g masla

Príprava kysnutého koláča s rebarborou a mrveničkou

Nadýchaný kysnutý koláč v kombinácii s kyslou rebarborou a sladkou mrveničkou je typickou jarno-letnou pochúťkou.
Foto: shutterstock/Magda Michalak
  1. Do čistej misky nasypte dve polievkové lyžice múky, pridajte jednu polievkovú lyžicu cukru, štyri polievkové lyžice teplého mlieka a čerstvé alebo sušené droždie.
  2. Všetko spolu dôkladne pretrite lyžicou a odložte na suché a teplé miesto na približne 15-20 minút. Počas tejto doby by sa na povrchu mali objaviť bublinky.
  3. Do veľkej misy dáme 650 g pšeničnej múky, 100 g kryštálového cukru, žĺtky z piatich vajec, šálku teplého mlieka, vykysnutý kvások, štipku soli a mäkké maslo.
  4. Cesto dôkladne premiešajte a začnite miesiť rukami. Na tento účel môžeme použiť aj špeciálny hák na kysnuté cesto.
  5. Ako spoznáte, že je kysnuté cesto hotové? Malo by sa zmeniť na pružnú a voňavú guľu.
  6. Misku s cestom prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme ho 1-1,5 hodiny kysnúť. Po tomto čase by malo vykysnúť až trojnásobne.
  7. Keď dokonale vykysne, cesto udrieme päsťou, aby sme ho zbavili prebytočného plynu, a prenesieme ho na dno formy vyloženej papierom na pečenie.
  8. Keď cesto opäť mierne vykysne, pustíme sa do prípravy rebarbory. Odrežeme konce a opatrne ošúpeme celé stonky.
  9. Očistené stonky nakrájame na malé kúsky a položíme ich na surové kysnuté cesto.
  10. Posledným krokom je príprava mrveničky. Na to rozdrvte v prstoch múku s maslom a cukrom a posypte ňou cesto.
  11. Plech s cestom položte na strednú priečku rúry vyhriatej na 180 °C a pečte jednu hodinu alebo kým nie je suchý.
  12. Po upečení nevyberajte koláč hneď z rúry. Mierne pootvorte dvierka a nechajte ho odpočívať približne 15 – 20 minút. Takto cesto nepoklesne.
  13. Hotové kysnuté cesto s rebarborou a mrveničkou môžeme na vrchu posypať trochou práškového cukru.Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento koláč prekoná všetky koláče z cukrárne. Je jemný ako obláčik a vždy sa vydarí

Jablkový koláč, ktorý nie je jablkový koláč. Urobíte ho za chvíľu a bez pečenia


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Poklad indickej kuchyne – spoznajte horčicový olej

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Zlatý ako jantár, voňavý ako horčica a všestranný ako švajčiarsky armádny nôž - horčicový olej je pokladom…

Máme hit leta. Každá žena teraz chce „Betty fringe“

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/r.classen). Betty Boop je animovaná postavička vytvorená pre štúdiá Fleischer a Paramount Pictures. Má krátke vlasy s výraznou ofinou…

Takto sa čistia toalety v hoteloch. Žiadne drhnutie. Stačí nasypať 2 polievkové lyžice

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Čistenie toalety sa zdá byť jednoduchou úlohou, ale nie vždy má želaný účinok. Ak vás už nebaví namáhavo…

Stojí pár drobných a je to liek na unavenú a suchú pokožku. Bude žiarivá a hydratovaná

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Prírodná starostlivosť o pleť je vždy osvedčenou a dobrou voľbou. Preto nie je prekvapením, že toľko žien…

Stačia dve čajové lyžičky. Káva s týmto pomáha pri chudnutí a zvyšuje energiu

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/karins). Káva s maslom? Znie to divne? Napriek tomu si táto kombinácia získava popularitu medzi ľuďmi, ktorí chcú rýchlo…

Auto Trendy

Pokuty a trestné body na Slovensku v roku 2025: Čo vás čaká, ak porušíte pravidlá?

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Slovensko sa chystá zaviesť prísnejšie tresty pre vodičov, ktorí porušujú pravidlá cestnej premávky. Od jesene 2025 má začať platiť nový bodový systém, ktorý má za…

Tajomná dierka pri palivovom uzávere: Viete, na čo slúži? Motoristi často netušia!

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Mysleli ste si, že o svojom aute viete všetko? Malý otvor pod uzáverom palivovej nádrže prekvapuje aj skúsených vodičov. Jeho funkcia je pritom kľúčová pre…

Bez noža a škrabania: Takto odstránite nálepku z auta za pár minút!

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Každý motorista to pozná – nálepky na oknách áut dokážu byť poriadnou výzvou. Či už ide o diaľničnú známku, parkovaciu kartu alebo reklamnú samolepku, ich…

Xiaomi ustúpilo: Extrémny výkon modelu SU7 Ultra opäť v rukách majiteľov

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Po vlne kritiky musela čínska automobilka prehodnotiť svoje rozhodnutie obmedziť výkon svojho najvýkonnejšieho elektromobilu. Majitelia si nenechali zobrať to, za čo si zaplatili.

Spoznajte Tokio: Najväčšie a najfascinujúcejšie mesto sveta

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Viete, ktoré mesto je najväčšie na svete? Odpoveď vás možno prekvapí. Nie je to New York, Londýn ani Šanghaj. S neuveriteľnými 37 miliónmi obyvateľov sa…

Nový Nissan Leaf dostane sestru z Mitsubishi

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilky Nissan a Mitsubishi si podávajú ruky v boji o prežitie. Legendárny elektromobil čaká prekvapivá zmena, ktorá zamieša karty na trhu.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov