Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Často prehliadaná liečba, ktorá môže zachrániť vaše tuje. Tlakový čistič sa vám bude hodiť

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock,com/Oleg RudniK). Stromy tuje sú obľúbenou záhradnou výsadbou Slovákov. Nielenže sú zelené po celý rok, ale aj pomerne rýchlo rastú a v hustom rade...

19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock,com/Oleg RudniK).

Stromy tuje sú obľúbenou záhradnou výsadbou Slovákov. Nielenže sú zelené po celý rok, ale aj pomerne rýchlo rastú a v hustom rade oddeľujú pozemok od susedov a ulice. Krásny vzhľad tují však nie je náhodný. Za každým hustým, silným a zdravým stromom stojí starostlivý záhradník. Zaujíma vás, akú starostlivosť potrebujú vaše tuje po zime? Začať treba upratovaním. Pozrite sa, ako vyčistiť tuje zvnútra a ako odstrániť suché ihličie.

Stromy tuje sú obľúbenou záhradnou výsadbou Slovákov. Nielenže sú zelené po celý rok, ale aj pomerne rýchlo rastú a v hustom rade oddeľujú pozemok od susedov
Foto: shutterstock,com/Oleg RudniK

Musia sa tuje vo vnútri čistiť?

Stromy tuje, najmä po zime, sú často posiate hnedými alebo žltými vetvičkami. Zhnednutie zvyčajne postihuje vnútorné výhonky, preto sa na jar oplatí pozrieť sa hlboko do hustej koruny. Niekedy ide o prirodzený jav a niekedy o príznak choroby. Poškodenie a odumretie vnútorných vetvičiek môže nastať v dôsledku tzv. zimného stresu, sucha a nadmernej hustoty koruny. Každá z týchto situácií vytvára pre rastlinu ťažké podmienky, oslabuje ju a sťažuje prístup svetla a vzduchu ku kmeňu a vnútorným častiam konárov. Hnednutie tují zvnútra môže, žiaľ, signalizovať aj prítomnosť škodcov alebo chorôb.

Všimli ste si zmeny vo vzhľade svojich stromov a premýšľate, či je potrebné vašu tuju vyčistiť zvnútra? Hoci to nie je bezpodmienečne nutné, odporúčame vám, aby ste svoje tuje vyčistili a odstránili suché vetvičky. Je to vlastne dôležitý krok v starostlivosti o vašu rastlinu, ktorý jej pomôže udržať zdravie a získať späť minuloročný lesk. Je potrebné čistiť tuje vo vnútri? V zaneprázdnenosti mnohými záhradnými prácami sa tento postup niekedy prehliada, ale neprávom. Nevyžaduje si veľa práce a môže mať veľmi dobré výsledky.

Teraz, keď už viete, že suché, slabé a odumreté konáre je potrebné z vnútra tují odstrániť, otázka znie – ako to urobiť?
Foto: tiktok.com/ogrodnikdoskonaly

Ako sa čistia vnútorné priestory tují?

Teraz, keď už viete, že suché, slabé a odumreté konáre je potrebné z vnútra tují odstrániť, otázka znie – ako to urobiť? Tu je niekoľko praktických rád, ako vyčistiť vnútro tují tak, aby ste ich nepoškodili:

  • naplánujte si správny čas na čistenie a strihanie tují – najvhodnejšie obdobie je jar a leto;
  • ručné čistenie sa môže vykonávať za každých podmienok, ale ak je potrebné strom orezávať, robte to v teplý (ale nie horúci) a suchý deň (bez dažďa);
  • zdravé výhonky skráťte len na 1/3 ich dĺžky a odstráňte všetky vetvičky, ktoré vykazujú známky poškodenia, vysychania alebo infekcie;
    po prerezaní rany natrite vhodnou masťou, napr. na ochranu pred hubami.

Ako posúdite, ktoré výhonky sú skutočne vhodné na odstránenie?

Sú to všetky tie vetvičky, ktoré zožltli alebo zhnedli, uschli, rozpadávajú sa a zhadzujú ihličie. Prejavuje sa tým ich oslabenie, mráz, poškodenie, ale aj napadnutie chorobou alebo škodcami. Ako vyčistiť tuje vo vnútri? Jemne odhrňte vonkajšie vetvičky a ponorte ruky do húštiny koruny. Odporúčame vám, aby ste si nasadili rukavice. Môžete použiť aj iné osobné ochranné prostriedky, aby ste si nepoškodili pokožku alebo oblečenie. Následne uvoľnite výhonky, ktoré sa majú odstrániť, a potom ich presne odrežte (jeden rozhodujúci rez). Nástroje, ktoré sa na túto úlohu dobre hodia, sú záhradnícke nožnice alebo kliešte.

Suché vetvičky z vnútra stromu môžete odstrániť aj ručne – niekedy sú krehké a lámavé, takže to nevyžaduje veľa úsilia. Zvyčajne však budete potrebovať ostré a presné nástroje, pomocou ktorých vykonáte istý rez. Môžete si vybrať ručné, mechanické alebo elektrické nástroje. Najdôležitejšie je, aby boli správne naostrené a vydezinfikované. Takto sa vám nestane, že by ste vetvičky nalomili či poškodili. Ak tuja ochorie, neprenesiete choroboplodné zárodky na zdravé výhonky. Nestačí len vedieť, že suché, hnedé vetvičky sú znakom choroby alebo mechanického poškodenia a mali by sa odstrániť. Musíte ešte vedieť, ako čistiť tuje vo vnútri, aby ste posilnili strom a vytvorili optimálne podmienky na rast.

Ako čistíte suché ihličky z tují?

Ďalšou jednoduchou procedúrou, ktorá je skôr údržbou ako upratovaním, je odstránenie suchých ihličiek. Na jar a na jeseň sa pod stromami nachádza veľa suchého ihličia – niekedy môže vrstva, ktorá nebola odstránená niekoľko rokov, dosahovať niekoľko až niekoľko desiatok centimetrov. Keď suché ihličie opadá, zostáva aj na konároch. Samotný proces opadu ihličia nie je ničím výnimočným. Na jeseň rastlina zhadzuje ihlice a šupiny, čo je normálny fyziologický proces. Môžete jej pri tom trochu pomôcť a určite odstráňte to, čo sa nazbiera pod stromami.

Prečo je to dôležité? Pretože takáto suchá vrstva sa môže stať miestom vzniku požiaru. Sucho, cigaretový ohorok alebo iskra z ohniska a riziko požiaru sa dramaticky zvyšuje. Okrem bezpečnosti a estetiky je znalosť odstraňovania suchého ihličia z tují užitočná aj z dôvodu starostlivosti. Čistenie tují od suchých konárov znamená viacero výhod:

  • lepší prístup k svetlu, ktoré je nevyhnutné pre zdravé a krásne rastliny;
  • zvýšená hustota živého plotu z tují, aby vyzeral pôsobivo a zdravo;
  • prívod a neustála cirkulácia vzduchu, ktorá uľahčuje výživu stromov;
  • účinný odvod vlhkosti a menšia náchylnosť na plesne.

Výhod je mnoho, preto je dobré naplánovať si takéto upratanie záhrady – dvakrát ročne alebo priebežne (najmä v období sucha). Ako čistíte suché ihličie z tují? Môžete to urobiť aj ručne, t. j. striasť ich zo stromu, hoci pohodlnejšie sa vám bude pracovať so záhradnými hrabľami alebo vysávačom. Veľmi zaujímavým nápadom, ako vyčistiť suché ihličie, ale aj pavučiny, hniezda a hmyz z tují, je použitie tlakového čističa – samozrejme, nastaveného na nízky výkon.

Ak vás zaujíma, či je možné čistiť tuje pomocou karcheru, odpoveď znie áno.
Foto: shutterstock.com/yul38885

Dá sa tuja vyčistiť pomocou karcheru?

Ak vás zaujíma, či je možné čistiť tuje pomocou karcheru, odpoveď znie áno. Mali by ste vedieť, že odstránenie suchého ihličia a vetvičiek môžete urýchliť pomocou určitých nástrojov, z ktorých jedným je tlakový čistič. Nepotrebujete špeciálnu umývačku na rastliny, postačí vám univerzálna tlaková umývačka používaná na čistenie príjazdovej cesty, fasády alebo umývanie auta. Nezabudnite ju nastaviť na optimálny výkon. Príliš silný poškodí vetvičky a príliš malý neumyje všetko ihličie zvnútra.

Ako vyčistiť suché ihličie z tují pomocou tlakového čističa?

  • Zapojte a nastavte umývačku, nakonfigurujte jej nastavenia a hlavne nastavte vhodný výkon vodného prúdu.
  • Začnite umývať tuje zhora nadol – najprv opláchnite zvonku, potom naklonením jednotlivých stoniek a konárov zatlačte kopiju s pištoľou do stredu koruny.
  • Po skončení umývania tují odstráňte suché ihličie, ktoré spadlo na zem, pomocou hrablí alebo ho vložte do vreca na biologický odpad.

Hoci odpoveď na otázku, či je potrebné čistiť tuje vo vnútri, je „nie“, väčšina záhradkárov považuje toto ošetrenie za nevyhnutné. Pozrite sa, ako rýchlo sa vaše stromy zotavia zo zimy, ak si nájdete čas na odstránenie suchých vetvičiek z vnútra alebo umytie opadaného ihličia. Ak sú dôsledkom ochorenia, ktoré stromy trávia, môžete ich týmto spôsobom zachrániť pred smrťou. V ostatných situáciách bude mať ošetrenie pozitívny vplyv na vzhľad a tvar rastlín a umožní im zdravý a stabilný rast bez prekážok.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nevylievajte ju do umývadla, ale zalejte ňou tuje. Stromy budú po zime prospievať a ožijú

Táto rastlina vás ohradí od susedov. Vyzerá nádherne a rastie dvakrát rýchlejšie ako bežné tuje


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zasaďte ho do záhrady. Parazity za chvíľu zmiznú

02.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Orest lyzhechka). Vratič je rastlina, ktorú sa oplatí mať vo svojej záhrade nielen pre jej charakteristický vzhľad a vlastnosti…

Chcete rozmnožiť hortenziu? Nenájdete rýchlejší spôsob

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/CECILE HOURNAU). Hortenzie sú obľúbené a mimoriadne pôvabné kvety, ktoré zdobia mnohé záhrady. Ak sa chcete tešiť z ich…

Obohatí chuť mäsa a zeleniny. Nikto však nehovorí o tom, že nám v tichosti pridáva kilá.

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Skitterphoto). Grilované mäso alebo zeleninu si nevieme predstaviť bez toho, aby sme ich najprv marinovali. To im dodá chuť…

Zelený a šťavnatý trávnik za 4 týždne? Ukázal, že sa to dá. Len 5 krokov

02.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/1000 Words tiktok.com/@thelawnpack). Ako sa starať o trávnik? Vďaka týmto jednoduchým 5 pravidlám ušetríte poškodený alebo založíte úplne nový…

Burina sa vracia ako bumerang. Skontrolujte, či nerobíte tieto chyby

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Floki). Problém buriny sa týka každého záhradkára, či už pestujete zeleninu alebo máte väčšinu pozemku pokrytú trávnikom. Boj s…

Auto Trendy

Svieti kontrolka airbagu? Čo robiť v tejto situácii

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Airbagy sú základnou bezpečnostnou súčasťou automobilov na celom svete, ale môžu aj zlyhať. Tu nájdete informácie o tom, čo robiť, ak svieti kontrolka airbagu.

Najrýchlejšie SUV na svete nevyzerá tak, ako si myslíte. Nie je to Lamborghini ani Ferrari

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Najrýchlejšie SUV na svete musí mať na kapote talianske logo? Preto budete skutočne prekvapení, keď spoznáte držiteľa tohto vavrínu. Nie je to totiž ani Ferrari,…

Majú Číňania obrovský priestor pre sankčné clá? Táto analýza si nerobí ilúzie

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Európska komisia sa blíži k ukončeniu vyšetrovania subvencovania čínskych výrobcov zo strany tamojšej vlády. Podľa správy agentúry Reuters aj v prípade, že budú v Európe…

Nočná záblesk nad Ukrajinou. Obyvatelia majú teóriu

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Silný modrý záblesk nad juhovýchodnou Ukrajinou, viditeľný aj za ruskou hranicou, znepokojil obyvateľov. Niektorým z nich sa podarilo záhadný "výbuch" svetla zachytiť na nahrávkach. Svedkovia…

Testovaná batéria Polestar, ktorá sa nabije z 10 % na 80 % za 10 minút

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Polestar testovala superrýchle nabíjanie batérie, ktorá sa dokáže nabiť z 10 na 80 % len za 10 minút. Švédi spolupracujú s výrobcom batérií StoreDot.

Zem pohltila časť diaľnice. Desiatky mŕtvych

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Najmenej 48 ľudí prišlo o život pri nehode na diaľnici v južnej Číne. Ďalších 30 osôb je zranených. K tragédii došlo v stredu ráno, keď…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov