Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Kedy sadiť gladioly do zeme a ako hlboko ich zakopať?

18.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mulevich). Mečíky (Gladiolus L.), inak známe ako gladioly, sú nezvyčajné kvety na ozdobu záhrad, balkónov alebo terás. Často sa pestujú aj ako rezané kvety,...

18.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mulevich).

Mečíky (Gladiolus L.), inak známe ako gladioly, sú nezvyčajné kvety na ozdobu záhrad, balkónov alebo terás. Často sa pestujú aj ako rezané kvety, pretože vo váze vydržia až 15 dní. Mečíky majú dlhú úzku stonku, ktorá je pokrytá kvetmi. Svojím tvarom pripomínajú meče. Hoci sú krásne, napriek tomu sú to pomerne náročné rastliny. Je potrebné dodržiavať nielen podmienky pestovania, ale aj termíny výsadby. Kedy zasadiť gladioly do zeme? Najlepší čas na to je na jar.

Mečíky (Gladiolus L.), inak známe ako gladioly, sú nezvyčajné kvety na ozdobu záhrad, balkónov alebo terás
Foto: shutterstock.com/Mulevich

Kedy sadíme mečíky?

Mečíky sú cibuľovité rastliny z čeľade scyphyllum. Podobne ako tulipány sa rozmnožujú delením cibúľ. Vysádzajú sa však len na jar, a nie na jeseň ako tulipány. Mečíky sú citlivé na nízke teploty, preto počkajte, kým pominie riziko mrazov.

Kedy sadíme mečíky do zeme? Najlepšie je to urobiť v apríli alebo začiatkom mája. Oplatí sa venovať pozornosť aj poveternostným podmienkam. Teplota pôdy by už mala byť aspoň 10 stupňov Celzia. Ak je daždivá jar, mali by ste počkať, kým zem vyschne, pretože nadmerná vlhkosť môže cibuľkám rýchlo priniesť hubové ochorenia. Výsadbu mečíkov do zeme však neodkladajte príliš dlho, pretože vysoké teploty tiež nemajú dobrý vplyv na prvé vegetačné obdobie týchto rastlín.

Na výsadbu by sa mali vyberať len cibule bez príznakov choroby, t. j. bez škvŕn alebo jamiek. Pred vložením do zeme je tiež dobré ošetriť ich fungicídnym prípravkom. Stačí ich posypať práškovým prípravkom alebo ich na 15 minút namočiť do roztoku, potom ich osušiť a až potom zasadiť do zeme.

Mečíky v záhrade obľubujú slnečné polohy, hoci rastú aj v ľahkom polotieni. Pôda by mala byť úrodná a priepustná. Pred výsadbou cibuliek je dobré ju premiešať s kompostom. Dôležité je, aby ste mečíky nikdy nevysádzali na to isté miesto, kde rástli v predchádzajúcom roku. Sú to rastliny s vysokými nárokmi na výživu, ale aj veľmi náchylné na hubové choroby. Pri výbere miesta pre gladioly sa vyhnite blízkosti muškátov, astier alebo petúnií, ktoré sú často prenášačmi hubových chorôb. Taktiež ich nevysádzajte na miesto po uhorkách, paradajkách, tekviciach, hrachu, fazuli alebo jahodách.

Ako sadiť mečíky, aby sa neprevrátili?

Medzi mečíky sa rozlišujú nižšie a vyššie odrody, ktoré dorastajú až do 120 cm. Existuje preto riziko, že po odkvitnutí sa tenké stonky začnú lámať a nakláňať pod váhou kvetov. Ako mám zasadiť mečíky, aby sa neprevrátili? Aby ste tomu zabránili, cibule by mali byť zasadené v správnej hĺbke.

Ako hlboko sadiť mečíky? Všetko závisí od odrody. Kratšie gladioly sa môžu vysádzať plytšie, zatiaľ čo vysoké hlbšie. Existuje všeobecné pravidlo, že cibule by sa mali sadiť trikrát hlbšie ako ich veľkosť. Najväčšie gladioly sa preto vysádzajú približne 15 cm hlboko.

Zasadenie cibúľ hlboko do zeme však nemusí stačiť na ochranu mečíkov pred pádom. Najvyššie odrody by sa mali podoprieť tyčami. Je tiež nevyhnutné vybrať pre ne chránené a pred vetrom chránené miesto.

Kedy kvitnú mečíky?

Doba kvitnutia mečíkov závisí od odrody. Vo väčšine prípadov, ak mečíky zasadíte na jar, môžete očakávať kvety v júli a auguste. Skoré odrody kvitnú už 70 – 85 dní po výsadbe, zatiaľ čo stredne skoré odrody kvitnú po 85 – 105 dňoch. K dispozícii sú aj neskoré odrody, ktoré kvitnú 105 až 130 dní po výsadbe.

Kedy vykopávame mečíky?

Mečíky sú prirodzene sa vyskytujúce rastliny v Stredomorí a Afrike. V Európe nie sú schopné prežiť zimu, preto je dôležité vykopávať cibuľky po odkvitnutí kvetov. Odporúča sa vysádzať ich do košíkov, ktoré chránia cibuľky kvetov pred škodcami, ale zároveň uľahčujú ich vykopávanie.

Kedy vykopať mečíky? Keď kvety odkvitnú, odstráňte ich, ale ponechajte listy a stonku kvetenstva. To umožní, aby cibuľky naďalej prijímali živiny a uskutočňovali proces fotosyntézy, ktorý je potrebný na delenie cibuliek. Zvyčajne mesiac po odkvitnutí už môžete cibuľky gladiol vykopávať.

Po vykopaní cibuliek skráťte stonku na dĺžku 10 až 15 cm. Cibuľky umiestnite do vzdušnej nádoby na teplé a suché miesto. Po niekoľkých dňoch odrežte výhonok a vyberte materskú cibuľu. Cibuľky bez príznakov choroby by sa mali cez zimu skladovať na chladnom a suchom mieste vo vzdušných košoch. Je dobré z času na čas skontrolovať stav cibúľ a odstrániť tie, ktoré vykazujú známky choroby.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nápadné kvety, ktoré môžete zasadiť hneď teraz. Ich pestovanie je veľmi jednoduché

Ako sa sadia cibuľovité rastliny? Držte sa týchto tipov a vaša záhrada bude ako z rozprávky


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vezmem si z kuchyne a zrolujem sa do guličky. Nikdy nemám problém so špinavým grilom

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Halfpoint). Špinavý gril je skutočným utrpením asi pre každého, kto mal niekedy to potešenie ho uviesť do poriadku. Najmä…

Vyhnite sa tomuto programu v práčke. Spotrebuje najviac energie

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/brizmaker). Pranie je jednou z najčastejších domácich prác. Preto sa oplatí vedieť, ako na ňom ušetriť a ktorým programom…

Škodcovia sa usídlili v záhrade? Vyberte ju z kuchynskej skrinky a oni húfne utečú

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoHelin). Škodcovia nedajú mnohým záhradkárom v noci spať. Rýchlo sa množia, živia sa vašimi plodinami a môžu obrátiť všetko…

Káva s doplnkom na spaľovanie tukov a dobrú funkciu srdca. Dávajte si však pozor, aby ste to nepreháňali

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Jason Villanueva/Bojsha). Ráno začínané šálkou obľúbenej kávy je pre mnohých takmer rituálom. Slováci do tohto nápoja čoraz častejšie pridávajú…

Preto sú „vlasy matné a náchylné na lámanie“. Kaderníčka odporúča, ako často zastrihávať končeky

1.5.20204 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/beton studio). Ako často by ste si mali strihať vlasy? Niekedy máme tendenciu vyhýbať sa strihaniu vlasov, pretože chceme,…

Auto Trendy

Elon Musk prepustil celú divíziu Supercharger spoločnosti Tesla. Prepustených bolo približne 500 ľudí

1.5.2024 Redakcia Auto trendy - Elon Musk pokračuje v prepúšťaní vo svojej spoločnosti vyrábajúcej elektromobily. Celá divízia zodpovedná za nabíjacie stanice Supercharger bola prepustená.

Subaru Forester VS Hyundai Tucson: Ceny, vlastnosti a funkčnosť

1.5.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai Tucson a Subaru Forester sú známe značky v segmente kompaktných SUV, ale ktorý z nich je lepšou voľbou? Oba ponúkajú priestor, praktickosť a bezpečnosť,…

Zisk spoločnosti Volkswagen v prvom polroku klesol o 20 %

1.5.2024 Redakcia Auto trendy - Výsledky spoločnosti Volkswagen za prvý polrok predstavujú slabý začiatok roka 2024. Skupina však zachováva svoje ciele na december.

Tesla Cybertruck sa predstaví vo veľkých mestách po celej Európe. Elektrický model prichádza aj ku nám

1.5.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Tesla oznamuje, že v Európe predstaví nový elektrický nákladný automobil Cybertruck. Podujatie Cyber Odyssey sa uskutoční koncom júna.

Euro NCAP oznamuje aký je bezpečný nákladný automobil. Podrobnosti o testoch bezpečnosti nákladných vozidiel

1.5.2024 Redakcia Auto trendy - Bezpečnostní špecialisti Euro NCAP čoskoro zavedú nový systém hodnotenia ťažkých nákladných vozidiel po oznámení zmien v testovaní osobných vozidiel. Vďaka tomu bude možné zistiť, ktoré…

EÚ zmení pravidlo o odoberaní vodičských preukazov za prekročenie rýchlosti

1.5.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia vyhlasuje vojnu cestným pirátom. Práve schválila nové pravidlá. Podľa nich každý vodič, ktorý prekročí povolenú rýchlosť o 31 km/h alebo viac, príde o…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov