Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Malinový oblak odchádza. Túto Veľkú noc budem svojim hosťom ponúkať verziu s pistáciami

21.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/danhusseyphoto). Krémová pistáciová pasta plná chuti je ingrediencia, ktorú kuchári a cukrári nazývajú „zelené zlato“. Prekvapuje svojou chuťou a je tiež pokladnicou antioxidantov, vápnika,...

21.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/danhusseyphoto).

Krémová pistáciová pasta plná chuti je ingrediencia, ktorú kuchári a cukrári nazývajú „zelené zlato“. Prekvapuje svojou chuťou a je tiež pokladnicou antioxidantov, vápnika, železa, horčíka, fosforu alebo zinku. Vďaka svojej hodvábnej štruktúre a mierne horkej chuti sa dá úspešne použiť do slaných jedál aj dezertov. Dokonalým príkladom, ktorý využíva túto vzácnu raritu, je pistáciový oblak, koláč, ktorý si získa srdcia hostí na tohtoročnú Veľkú noc. Ako ho pripraviť krok za krokom? Neotáľajte a pozrite si ho práve teraz.

Ako pripraviť pistáciový oblak z bezé?
Foto: shutterstock/danhusseyphoto

Ako pripraviť pistáciový oblak z bezé?

Krehký korpus pre pistáciový oblak

Ingrediencie na krehký korpus:

  • 90 g pšeničnej múky
  • 1/3 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 50 g vychladeného masla
  • 2 studené žĺtky

Príprava krehkého korpusu:

  1. Pšeničnú múku, prášok do pečiva a práškový cukor preosejte do veľkej misy alebo priamo na dosku na vaľkanie. K suchým prísadám pridajte nakrájané maslo a žĺtky.
  2. Celú zmes vymiesime na hladké a jednotné cesto. Ak je konzistencia príliš sypká, navlhčite si ruky studenou vodou a vráťte sa k mieseniu.
  3. Z cesta vytvarujte guľu, zabaľte ju do priesvitnej fólie a na jednu hodinu ju dajte vychladiť do chladničky.
  4. Potom vyložte formu na pečenie s priemerom 21 cm papierom na pečenie, vyložte cestom a opäť ho nechajte chladiť v chladničke asi 30 minút.
  5. Dno cesta popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 15 – 20 minút. Potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť.

Nadýchané bezé

Ingrediencie na bezé:

  • 2 bielky izbovej teploty
  • 100 g jemného bieleho cukru
  • 1,5 lyžičky zemiakového škrobu
  • 30 g olúpaných pistácií
  • štipka soli

Príprava bezé:

  1. Začneme vystrihnutím listu papiera na pečenie, na ktorý nakreslíme kruh s priemerom o niečo menším, ako má forma na krehké cesto.
  2. Papier na pečenie položíme na plech a prejdeme k príprave bezé.
  3. Bielka vložíme do misy, pridáme štipku soli a mixérom šľaháme, kým nie sú tuhé. Až potom môžeme po lyžičkách pridávať cukor.
  4. Šľaháme na najvyšších otáčkach, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes nie je tuhá a lesklá.
  5. Na samom konci pridáme zemiakový škrob a opäť miešame, kým sa ingrediencie nespoja. Vzniknutú zmes nalejeme do nakresleného kruhu.
  6. Plech vložte do rúry vyhriatej na 140 °C a pečte 30 minút. Po tomto čase znížte teplotu na 120 °C a pečte ďalších 45 minút.
  7. V polovici pečenia posypte vrch bezé nadrobno nasekanými pistáciami. Po uplynutí poslednej minúty vypnite rúru, otvorte dvierka a nechajte bezé úplne vychladnúť.

Pistáciový krém krok za krokom

Pistáciový krém sa ľahko pripraví z olúpaných pistácii.
Foto: pixabay/Alexas_Fotos

Ingrediencie na pistáciový krém:

  • 400 g nesolených pistácií v škrupine alebo 200 g olúpaných pistácií
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 250 g vychladeného syra mascarpone

Príprava pistáciového krému:

  1. Ak sme si vybrali pistácie v škrupine, začneme ich lúpaním. Očistené ich vložíme do mixéra a začneme mixovať.
  2. Dobre rozmixované pistácie by mali pripomínať husté a krémové maslo. Ďalším krokom je vyšľahanie mascarpone.
  3. Presuňte syr do čistej misy a siahnite po nadstavci na šľahanie bielkov. Keď dosiahne správnu konzistenciu, pridáme pistáciové maslo a práškový cukor.
  4. Keď sú všetky ingrediencie zmiešané, hotový krém natrieme na vychladnutý základ torty.

Šľahanie smotanového krému a zostavovanie torty

Ingrediencie na krém:

  • 250 ml vychladenej 36% smotany
  • 150 g vychladeného syra mascarpone
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 200 g džemu z lesného ovocia

Zostavenie torty:

  1. Všetky prísady dajte do misy a pomocou nadstavca na šľahanie vaječných bielkov vyšľahajte na tuhý krém.
  2. Na pistáciovú vrstvu natrite džem z lesného ovocia a navrch čerstvo pripravený smotanový krém.
  3. Celé to ozdobíme úplne vychladnutým bezé a pistáciový oblak vložíme do chladničky. Najlepšie je nechať ho v chlade cez noc.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takýto veľkonočný koláč nekúpite v žiadnej cukrárni. Spojím vrstvy a stane sa sladké kúzlo

Pistáciový cheesecake zmizne zo stola ako prvý. Za svoju hlbokú chuť vďačí tejto ingrediencii


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto je najlepšia domáca maska na mastnú a problematickú pleť. Je skoro zadarmo

18.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Beauty Agent Studio). Účinnú starostlivosť o pleť možno vykonávať nielen pomocou kozmetiky zakúpenej v obchode. Dobrou voľbou na regeneráciu…

Domáca miniskleník zadarmo: Premeňte odpad na záhradnícky zázrak!

18.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/encierro). Túžite po vlastnej úrode, ale nechcete čakať do jari? Máme pre vás geniálne riešenie, ktoré nezaťaží vašu peňaženku.…

Ako pripraviť brokolicu, aby nestratila farbu? Skúsení kuchári používajú trik

18.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoria UA). Teoreticky nie je príprava brokolice zložitá. V praxi sa však často ľahko dopúšťame chýb, ktoré spôsobia, že…

Je to najväčšie podzemné termálne jazero na svete. V krajine, ktorú Slováci milujú

17.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Wikimedia Commons/Marek Audy, CC BY 4.0). Albánsko už nejaký čas získava v očiach Slovákov na obľube ako dovolenková destinácia.…

Máte sedavý spôsob života? Vedci prezradili, koľko sa treba hýbať!

17.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jo Panuwat D). Väčšina z nás trávi podstatnú časť dňa sedením, či už pred pracovným stolom v práci alebo…

Auto Trendy

Volkswagen T-Roc prepisuje svoju budúcnosť: Elektrická verzia príde na novú platformu

18.2.2025 Redakcia Auto trendy - Ikonické SUV model T-Roc od Volkswagenu čakajú veľké zmeny. Automobilka ohlásila, že jeho elektrická verzia sa objaví až v roku 2028 a bude postavená na…

Po 230 rokoch končí legenda: Nemecký výrobca symbolov luxusu krachuje!

18.2.2025 Redakcia Auto trendy - Po viac ako dvoch storočiach existencie sa nemecký výrobca Gerhardi Kunststofftechnik GmbH ocitol na pokraji zániku. Firma, známa výrobou ikonických hviezd pre značku Mercedes, čelí…

„Výhra“ odborov, ktorá zanechala tisícky bez práce – Volkswagen škrtá továrne aj zamestnancov

18.2.2025 Redakcia Auto trendy - Malo to byť víťazstvo, ktoré zachráni tisíce pracovných miest v Nemecku a zaistí budúcnosť tovární Volkswagen. Lenže tam, kde odbory oslavovali úspech, realita rozpráva úplne…

Razantný prepad výroby áut v Európe: Zázrak alebo úplná deindustrializácia?

18.2.2025 Redakcia Auto trendy - Európa, kedysi automobilová veľmoc, dnes čelí drastickému úpadku výroby áut. Zatiaľ čo Česká republika patrí medzi svetlé výnimky, väčšina krajín hlási prepady na úroveň, akú…

Nová Lada Iskra: Moderný sedan za rozprávkovú cenu

18.2.2025 Redakcia Auto trendy - Lada opäť prekvapuje a ukazuje, že moderné auto nemusí stáť celý majetok. Nový sedan Iskra, ktorý čoskoro dorazí na ruský trh, ponúka ceny, ktoré v…

Vľavo či vpravo? Fascinujúca história a dôvody, prečo sa jazdí po rôznych stranách

17.2.2025 Redakcia Auto trendy - Prečo sa v niektorých krajinách jazdí vľavo a inde vpravo? História dopravy je plná zaujímavých zvratov, rozhodnutí a kuriozít. Od Napoleonovej revolúcie, ktorá presadila jazdu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov