19.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Gita Kulinitch Studio).
Pri krájaní šunky si niekedy môžete všimnúť špecifický dúhový lesk. Znamená to, že mäso je pokazené? Skôr ako ho vyhodíte do koša, overte si, čo tento farebný jav skutočne znamená.
Údené mäso môže byť súčasťou zdravej a vyváženej stravy, ak si vyberiete kvalitné výrobky. Údené mäso dodáva jedlám nielen jedinečnú chuť, ale aj množstvo výživových hodnôt vrátane bielkovín, vitamínov a minerálov – zinku a železa. Správne uskladnené v chladničke by malo zostať čerstvé až niekoľko dní.
Dúhový lesk na údenom mäse – máte sa ho báť?
Niekedy si pri príprave sendvičov všimneme, že šunka, ktorú sme nakrájali, sa leskne rôznymi farbami. Mnoho ľudí vtedy spozná, že mäso stratilo svoju čerstvosť, a vyhodí ho do koša. Čo však v skutočnosti znamená dúhový lesk? Odpoveď je veľmi jednoduchá.
Pri krájaní šunky sa vlákna na jej povrchu pohybujú. Ak sa k tomu pridá pravý uhol dopadu svetla, vznikne nezvyčajný farebný jav. „Žiarenie“ rôznymi farbami v žiadnom prípade neznamená, že sa údenina pokazila. Je to prirodzený proces, ktorý by nám nemal brániť v konzumácii chutnej šunky.
Ako spoznáte pokazenú šunku? Pozor na tieto príznaky
Na to, že šunka je pokazená, môže poukazovať niekoľko vecí. Prvou – a najzrejmejšou – je vzhľad. Ak mäso stratí svoju pôvodnú farbu, napr. vybledne alebo získa úplne iný odtieň, mali by ste sa ho čo najskôr zbaviť. To isté platí, ak sa na saláme objavia klzké škvrny alebo podozrivé fľaky. Zápach je tiež ľahko rozpoznateľným ukazovateľom skazenosti.
Nepríjemné, kyslé, s príchuťou čpavku – to sú pachy, ktorých by sme sa mali vyvarovať. Mastná alebo horká pachuť nám tiež napovedá, že by sme sa mali s výrobkom rozlúčiť. Aby šunka zostala čerstvá niekoľko dní, mali by sme ju po kúpe vybrať z pôvodného obalu a zabaliť do pergamenového papiera. Papier absorbuje vlhkosť zo vzduchu a chráni mäso pred plesnivením. Treba si tiež uvedomiť, že údeniny je najlepšie skladovať na strednej polici v chladničke, kde je teplota približne 2 až 8 stupňov Celzia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pečená šunka, ktorá sa topí v ústach. Na Veľkú noc alebo nedeľný sviatočný obed. Jemná ako kurča
Mäso skladujte v chladničke iba týmto spôsobom. Inak sa rýchlo pokazí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.